Naslovna / Ishrana

Zašto je plavi patlidžan dobra zamena za meso koja nas čuva od srčanih bolesti

Priredio/la: I. V. |11:30 - 28. 10. 2023.

Pored brojnih zdravstvenih koristi, plavi patlidžan sadrži i hlorogenu kiselinu koja jača imunitet kroz svoje antimikrobne i antivirusne aktivnosti

plavi patlidžan Plavi patlidžan je povrće bez skroba ili sa malo ugljenih hidrata Foto: Shutterstock

Plavi patlidžan je odličan izvor vlakana, kalijuma, magnezijuma i vitamina B6, a sadrži i  fitonutrijente koji imaju potencijal da zaštite od hroničnih bolesti, uključujući i karcinom. Ima prirodno intenzivan, gorak ukus, bogatu, mesnatu unutrašnjost koja poprima kremastu konzistenciju kada se kuva. Snažna tekstura čini ga dobrom zamenom za meso. Plavi patlidžan nije kaloričan, a sadrži neke važne hranljive materije.

Plavi patlidžan sadrži jedinjenja koja štite od gojaznosti

Antocijanini, pigmenti koji patlidžanima daju ljubičastu nijansu, imaju antioksidativna svojstva koja se dovode u vezu sa anti-inflamacijom i zaštitom od gojaznosti. Drugi, nazvan nasunin, posebno je dobar u odbrani od slobodnih radikala i zaštiti ćelija od oštećenja koja mogu da dovedu do preranog starenja i bolesti. Ova vrsta zaštite ćelija od oštećenja posebno je važna u mozgu čineći patlidžan važnom hranom za zaštitu od neurodegenerativnih bolesti, kao što je Alchajmerova bolest.

Hlorogena kiselina iz patlidžana jača imunitet kroz svoje antimikrobne i antivirusne aktivnosti. Porcija od oko 250 g patlidžana obezbeđuje oko 10 odsto dnevnih potreba za manganom, mineralom koji pomaže u proizvodnji kolagena i unapređuje zdravlje kože i kostiju. Plavi patlidžan sadrži i manje količine folata i drugih vitamina B, kalijuma i vitamina C i K.

I žene i muškarce plavi patlidžan čuva od „najvećeg ubice“

Pored antioksidanata, hranljivih materija i vlakana, koje patlidžan obezbeđuje, ovo povrće može da pruži zaštitu od srčanih bolesti – najvećeg ubice muškaraca i žena. Pokazalo se da antocijanini patlidžana pomažu u smanjenju krutosti arterija i centralnog krvnog pritiska kod žena. Centralni krvni pritisak, odnosno pritisak u aorti, koji šalje krv iz srca u telo, je mera koja nagoveštava srčana oboljenja i moždani udar. Antocijanini takođe pomažu u sprečavanju oksidacije „lošeg“ LDL holesterola, zbog arterije postaju krute, što može da dovede do srčanog ili moždanog udara.

Spada u prilično bezopasnu hranu

Patlidžan je povrće bez skroba ili sa malo ugljenih hidrata. Porcija od oko 250 g sadrži samo 5 grama ugljenih hidrata i samo 2,5 grama ugljenih hidrata. Prilično je bezopasna hrana – sve dok se ne potopite u ulje. Osim što čuvaju zdravlje probave i pravilan rad creva, vlakna patlidžana pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi i insulina, a dobri su i za skidanje kilograma jer povećavaju osećaj sitosti.

Plavi patlidžan je bogat prirodnim biljnim hemikalijama zvanim polifenoli, koji kod osoba koje imaju dijabetes mogu da pomognu da se šećer bolje prerađuje. Rane laboratorijske studije na ćelijama ukazuju da patlidžan štiti od vrste oštećenja DNK koja dovodi do pojave raka, što je potrebno dodatno istražiti.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Janko
0:28, 29. 10. 2023.
Odgovori

Steti kognitivnim funkcijama najnovije istrazivanje

Milan
10:26, 30. 10. 2023.
Odgovori

Plavi patlidžan je toksičan !

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo