Naslovna / Ishrana

Ulja iz semena za zdrava creva, protiv nadimanja, kontrolu holesterola i još mnogo toga

Priredio/la: S.St.|11:00 - 28. 12. 2023.

Istraživanja pokazuju da su ulja iz semena mnogo bolja od biljnih kada je u pitanju regulisanje upale u telu, a samim tim i poboljšanje zdravlja creva

ulja iz semena Ulje iz semena lana ima brojne zdravstvene koristi Foto Shutterstock

Ulja iz semena i njihova upotreba za zdrava creva i druge zdravstvene prednosti dobar je početak koji vodi ka usvajanju zdravog načina života. Ako pokušavamo da pronađemo pravu mešavinu sastojaka koje ćemo koristiti u svojoj hrani kako bismo smanjili nadimanje, prvo moramo da ustanovimo koji su to proizvodi koji izazivaju upalu u našem telu. Prvo treba da počnemo od ulja koje koristimo! Istraživanja pokazuju da su ulja iz semena mnogo bolja od biljnih kada je u pitanju regulisanje upale u telu, a samim tim i poboljšanje zdravlja creva. Ne samo da je ulje semena lana odlično za creva, već ima i sposobnost da smanji ćelije raka. U studiji, objavljenoj u zvaničnom časopisu Balkan Union of Oncology, navodi se da je laneno ulje sprečilo širenje tumora. Zaključak druge studije, objavljene u European Journal of Clinical Nutrition, bio je da ulje semena lana kontroliše krvni pritisak. Lista prednosti ulja iz semena je beskrajna! Zato, za dobro zdravlje creva, u našu ishranu treba da uključimo ulja iz semena.

Šta su ulja iz semena

Ulja semena dobijaju se iz biljnih izvora, posebno semena kao što su suncokret, susam, lan i bundeva. Ulja iz semena igraju ključnu ulogu u kulinarstvu, dajući izuzetan ukus raznim jelima. Garima Goyal, dijetetičar, kaže da bi ovo ulje u nekim aspektima moglo čak da se pokaže i kao bolje od biljnog ulja.

– Savetuje se da se biljna ulja koriste umereno zbog njihovog sadržaja omega-6 masnih kiselina koji potencijalno mogu izazvati upalu – kaže ona.

Ulja iz semena, s druge strane, sadrže omega-3 masne kiseline koje mogu biti korisne u modulaciji upale.

– Postoje različita ulja iz semena i sva su različitog kvaliteta. Različite su tehnike kuvanja, kulinarske sklonosti i zdravstveni problemi, a sva ona imaju svoje prednosti. Ne postoji jedinstveno rešenje za sve, ali je uzimanje u obzir ukupne ravnoteže masnih kiselina u ishrani ključno. Možete postići uravnotežen unos važnih masti koristeći niz ulja za kuvanje – dodaje Goyal.

6 najboljih ulja iz semena za zdrava creva

– Pre upotrebe ulja u kuvanju, važno je znati njihovu stabilnost. Dugo zagrevanje nekih ulja možda nije idealno – upozorava Goyal.

1. Laneno ulje

Laneno ulje poznato je po svojim omega-3 masnim kiselinama koje se mogu koristiti u prelivima za salatu i gotova jela. To je svestrano ulje. Zdravstvene prednosti lanenog ulja kreću se od upravljanja težinom i plodnosti do zdravlja kose.

2. Ulje semena bundeve

Ulje semena bundeve daje bogat, zemljani ukus salatama i supama. Može pomoći u poboljšanju ukupnog ukusa jela.

3. Susamovo ulje

Susamovo ulje obiluje sezamolom i sezaminolom. Ova dva antioksidanta dobra su za zdravlje srca i nude brojne prednosti.

4. Ulje semena biljke šafranike

Ove semenke koriste se za pravljenje ulja od šafranike. Njegov udeo nezasićenih masnih kiselina je veći, a sadržaj zasićenih masti manji.

5. Ulje iz suncokretovog semena

Ulje suncokretovog semena dobra je opcija za obezbeđenje zdravlja creva jer ima malo zasićenih masti i visok sadržaj vitamina E.

6. Ulje crnog kima

Ulje crnog kumina može se koristiti u receptima na niskoj temperaturi ili bez grejanja. Pomaže u ublažavanju upale i poboljšava zdravlje creva.

Može li ulje iz semena da se napravi kod kuće

Ulje iz semena nije tako lako da se napravi kod kuće, kao što možda neko misli.

– Priprema ulja od semena, iako moguća, zaista može biti dug i naporan posao koji možda nije izvodljiv za svakoga. Komercijalno pripremljena ulja iz semena visoko su obrađena i podvrgnuta termičkoj obradi. Uz pomoć nekoliko specijalizovanih uređaja, ulje iz semena može se ekstrahovati kod kuće iz određenih semena kao što su čia, lan, suncokret, susam i bundeva tehnikom hladnog ceđenja – objašnjava Goyal.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo