Ishrana

Da li je zdravo svakodnevno konzumirati heljdu i zašto je tada važno paziti na unos soli

Priredio/la: Ma.R.

Rutin koji se nalazi u heljdi jača zidove krvnih sudova i dragocen je kod proširenih vena, hipertenzije, hemoroida i reumatskih bolesti, kao i kod umanjenja negativnih efekata zračne terapije

Heljda je riznica hranljivih materija. Spada u bezglutenske namirnice, tako da može biti odlična zamena za pšenicu, raž, ječam i ovas. Korisna je za naše zdravlje jer poboljšava varenje, ubrzava metabolizam, uklanja višak vode, pročišćava krv i snižava nivo lošeg holesterola.

Najveće prednosti koje nam nudi heljda

Stručnjaci za ishranu se pozivaju na neka specifična istraživanja o nutritivnim kvalitetima heljde i kažu da postoje indicije da konzumiranje heljde može pomoći u zdravom gubitku kilograma, ali ne kroz restriktivne dijete koje će trajati duži vremenski period. Heljda takođe:

  • poboljšava funkciju digestivnog trakta
  • stimuliše dobre ćelije i stabilnost mikroflore u crevima
  • može da doprinese pročišćavanju krvi
  • pojačava osećaj sitosti
  • smanjuje želju za šećerom
  • ubrzava rast noktiju i kose.

Heljda i mogući negativni efekti konzumacije

Međutim, postoje i napomene o oprezu kada govorimo o svakodnevnom konzumiranju zrna heljde na koje treba posebno obratiti pažnju. Odnose se pre svega na količinu soli koju unosimo. Njima se bavila studija objavljena u National Library of Medicine 2019.godine i potvrdila da heljda sadrži visok procenat soli. Zbog toga količinu soli treba racionalno dozirati ukoliko heljdu svakodnevno konzumiramo. Ostali mogući negativni efekti zrna, odnosno heljdinog brašna odnose se na:

  • promenu nivoa krvnog pritiska
  • glavobolju
  • umor
  • nedostatak šećera može umanjiti mentalnu aktivnost i druge performanse
  • mogućnost smanjene apsorpcije ili nedostatka određenih vitamina.

Heljdina kaša: Moguće koristi

Činjenica je da heljda sadrži veliki broj različitih elemenata u tragovima, vitamina, kao i minerala. Hemijska đubriva se ne koriste u gajenju heljde, što je čini ekološki prihvatljivim proizvodom. Evo korisnih komponenti heljde, od kojih se neke dodaju produkovanim heljdinim pahuljicama koje su osnova za pripremanje heljdine kaše:

  • rutin (jača zidove krvnih sudova pa je dragocen kod proširenih vena, hipertenzije, hemoroida i reumatskih bolesti, kao i kod umanjenja negativnih efekata zračne terapije)
  • lecitin (neophodan za formiranje ćelijskih membrana u mozgu i nervnih vlakana)
  • folna kiselina (značajna za zarastanje tkiva, smanjenje rizika od raka, kao i za biosintezu aminokiselina i azotnih baza u organizmu)
  • gvožđe (sprečava nizak nivo hemoglobina u krvi, a heljda sadrži najviše gvožđa od svih žitarica)
  • magnezijum (sprečava nervozu, loše raspoloženje, brzo umaranje, grčeve u mišićima)
  • flavonoidi (vitamini grupe B i E i mnogi drugi korisni elementi u tragovima, kao i brojne aminokiseline potrebne za gotovo sve funkcije u telu).

Kada heljda može da naškodi zdravlju?

Uprkos činjenici da u heljdinoj kaši ima mnogo korisnih sastojaka, postoje i kontraindikacije za njenu upotrebu. Evo pet razloga zašto jesti heljdinu kašu može biti i štetno, kao i koje kategorije osoba treba da budu posebno oprezne:

  • Alergija

Kao i mnoge druge namirnice, heljda može biti alergen. Simptomi alergije na heljdu su crvenilo i ljuštenje kože, svrab.

  • Trudnoća

Tokom trudnoće, mnogim budućim majkama lekari savetuju da jedu kašu od heljde. Međutim, kako heljda sadrži veliku količinu proteina a trudnica ima osetljive bubrege, ne bi trebalo da je konzumira.

  • Individualna intolerancija

Ako je neko intolerantan na bilo koji sastojak heljde, postoji mogućnost negativne reakcije, koja nije isto što i alergija.

  • Neadekvatno čuvanje

Kao i sve druge žitarice, heljdu treba čuvati na tamnom mjestu u zatvorenoj posudi. Budite oprezni, ako žitarice miriše na plijesan, onda nisu pogodne za pravljenje heljdine kaše. Šteta nanesena tijelu nakon jedenja takve kaše može biti vrlo ozbiljna.

  • Heljdina mono-dijeta u dužem vremenskom periodu

Svaka restriktivna dijeta, isključivanje celih grupa namirnica ili konzumiranje samo jedne namirnice u dugom vremenskom periodu je štetno za organizam. Ukoliko ste u dužem vremenskom periodu samo na korišćenju heljdinog brašna ili heljdine kaše, organizam može upasti u određenu vrstu šoka kada prekinete sa takvim modelom ishrane. Pritom, visok nivo soli, ako niste regulisali unos kroz druge namirnice, može ozbiljno da ugrozi srce ili izazove hipertenziju. Heljdina mono-dijeta ne bi smela da traje duže od 14 dana, a i to je, naglašavaju stručnjaci, pogrešan model ishrane. Ključ zdravlja je u ravnomernom i raznovrsnom unosu svih grupa namirnica.