Heljda je riznica hranljivih materija. Spada u bezglutenske namirnice, tako da može biti odlična zamena za pšenicu, raž, ječam i ovas. Korisna je za naše zdravlje jer poboljšava varenje, ubrzava metabolizam, uklanja višak vode, pročišćava krv i snižava nivo lošeg holesterola.
Stručnjaci za ishranu se pozivaju na neka specifična istraživanja o nutritivnim kvalitetima heljde i kažu da postoje indicije da konzumiranje heljde može pomoći u zdravom gubitku kilograma, ali ne kroz restriktivne dijete koje će trajati duži vremenski period. Heljda takođe:
Međutim, postoje i napomene o oprezu kada govorimo o svakodnevnom konzumiranju zrna heljde na koje treba posebno obratiti pažnju. Odnose se pre svega na količinu soli koju unosimo. Njima se bavila studija objavljena u National Library of Medicine 2019.godine i potvrdila da heljda sadrži visok procenat soli. Zbog toga količinu soli treba racionalno dozirati ukoliko heljdu svakodnevno konzumiramo. Ostali mogući negativni efekti zrna, odnosno heljdinog brašna odnose se na:
Činjenica je da heljda sadrži veliki broj različitih elemenata u tragovima, vitamina, kao i minerala. Hemijska đubriva se ne koriste u gajenju heljde, što je čini ekološki prihvatljivim proizvodom. Evo korisnih komponenti heljde, od kojih se neke dodaju produkovanim heljdinim pahuljicama koje su osnova za pripremanje heljdine kaše:
Uprkos činjenici da u heljdinoj kaši ima mnogo korisnih sastojaka, postoje i kontraindikacije za njenu upotrebu. Evo pet razloga zašto jesti heljdinu kašu može biti i štetno, kao i koje kategorije osoba treba da budu posebno oprezne:
Kao i mnoge druge namirnice, heljda može biti alergen. Simptomi alergije na heljdu su crvenilo i ljuštenje kože, svrab.
Tokom trudnoće, mnogim budućim majkama lekari savetuju da jedu kašu od heljde. Međutim, kako heljda sadrži veliku količinu proteina a trudnica ima osetljive bubrege, ne bi trebalo da je konzumira.
Ako je neko intolerantan na bilo koji sastojak heljde, postoji mogućnost negativne reakcije, koja nije isto što i alergija.
Kao i sve druge žitarice, heljdu treba čuvati na tamnom mjestu u zatvorenoj posudi. Budite oprezni, ako žitarice miriše na plijesan, onda nisu pogodne za pravljenje heljdine kaše. Šteta nanesena tijelu nakon jedenja takve kaše može biti vrlo ozbiljna.
Svaka restriktivna dijeta, isključivanje celih grupa namirnica ili konzumiranje samo jedne namirnice u dugom vremenskom periodu je štetno za organizam. Ukoliko ste u dužem vremenskom periodu samo na korišćenju heljdinog brašna ili heljdine kaše, organizam može upasti u određenu vrstu šoka kada prekinete sa takvim modelom ishrane. Pritom, visok nivo soli, ako niste regulisali unos kroz druge namirnice, može ozbiljno da ugrozi srce ili izazove hipertenziju. Heljdina mono-dijeta ne bi smela da traje duže od 14 dana, a i to je, naglašavaju stručnjaci, pogrešan model ishrane. Ključ zdravlja je u ravnomernom i raznovrsnom unosu svih grupa namirnica.