Naslovna / Ishrana

Koje pahuljice su najzdravije: ovsene, pšenične, heljdine ili kukuruzne?

Priredio/la: Ma.R.|11:30 - 02. 05. 2024.

Ražane pahuljice uopšte ne sadrže šećer, dok ga u heljdinim ima najviše

Pahuljice Važno je raspitati se koje pahuljice sadrže najmanje šećera ali i najviše enegretskih kapaciteta Foto: Shutterstock

Pahuljice su ekonomičan i zdrav način da započnemo dan doručkom koji će nam dati dovoljno energije, vlakana i proteina. Najbolji izbor za naše zdravlje ne zavisi samo od ukusa, već i od nutritivne vrednosti pahuljica koje su najzastupljenije na tržištu, pa valja biti dobro informisan.

Kako izabrati najkorisnije pahuljice

Na evropskim prostorima najčešće se koriste ovsene, pšenične, heljdine, kukuruzne i ražane pahuljice. Porastom trendova zdravije ishrane, slično je i kod nas. Neki ljudi i ne prave razliku u izboru, ali bi zapravo jelovnik trebalo planirati prema zdravstvenom stanju i onome šta nam je potrebno od hranljivih materija. To je posebno značajno kod doručka kao prvog obroka.

Nutricionistička podela zdravstvenih koristi namirnica pravi se prema nutritivnim vrednostima i energiji, za količinu od 100 grama. Prema njoj, ražane imaju najmanje kalorija, a heljdine pahuljice su energetski najpotentnije. Kada je reč o makronutrijentima, proteina ima najviše u pšeničnim i ovsenim, a najmanje proteina imaju kukuruzne pahuljice.

Ovsene pahuljice međutim imaju i najviše masti, dok ih najmanje ima u ražanim. Ova zanimljiva analiza još kaže da ovsene sadrže najmanje ugljenih hidrata, kojih najviše ima u kukuruznim. Ražane pahuljice uopšte ne sadrže šećer, dok ga u heljdinim ima najviše. Što se tiče vlakana, u kukuruznim ih ima najmanje, a najviše ih sadrže ražane i ovsene pahuljice.

Šta sve sadrže ovsene pahuljice i za koja zdravstvena stanja su korisne

Prednosti ovsenih pahuljica su brojne: utiču na snižavanje holesterola i normalan nivo krvnog pritiska, smanjuju rizike od kardiovaskularnih i malignih bolestis, ubrzavaju probavu i sprečavaju opstipaciju i zatvor. Dokazane su i prednosti po kognitivno zdravlje, pamćenje i koncentraciju. Korisne su za zdravije zube, kostij i nervni sistem, kao i za one koji su u riziku od depresije. Najkorisniji sastojci ovsenih pahuljica su beta glukani, a tu su i vitamin E, B1, B2, cink, selen, bakar, mangan, silicijum, kalijum, kalcijum, kao i brojni antioksidansi.

Kukuruzne pahuljice

Većina pahuljica obiluje šećerom, što umanjuje njihovu nutritivnu vrednost. Kukuruzne su neka, ako tako može da se kaže, zlatna sredina.

Ako nemaju dodate šećere, one su nutritivno bogat obrok, kalorijski umerenm bogat  gvožđem i vitaminima A, B, C, D i E. Obiluju i antioksidansima kakvi su karotenoidi, aktivnim u borbi protiv kardiovaskularnih i malignih bolesti.

Heljdine pahuljice i bogatstvo aminokiselina

Heljdine pahuljice su dobre za zdravlje srca, borbu protiv dijabetesa i poboljšavanje probave. Zbog visokog sadržaja antioksidanata, heljda ima epitet super-hrane. Njihova dominantna prednost su aminokiseline, koje imaju dokazani uticaj na hipertenziju, snižavanje kolesterola i bolje varenje.

Pšenične pahuljice

Ukoliko odaberete pšenične integralne žitarice, dobićete proteine, vitamine B grupe kao i vitamina D, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink i selen. Magnezijum i kalcijum utiču na zdravlje zuba i kostiju, podstiču aktivnost enzima i metabolizam vitamina i minerala. Selen utiče na antioksidasne enzime koji sprečavaju oštećenja ćelija i oksidativni stres.

Ražane pahuljice su odlične za mršavljenje

Raž pomaže u procesu mršavljenja, utiče na manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, uz sprečavanje nastanka žučnog kamenca. Ražane pahuljice su bogate bezceluloznim polisaharidima koji imaju sposobnost vezivanja vode, pa obezbeđuju osećaj sitosti. Takođe, raž utiče na poboljšanje nivoa glukoze u krvi smanjući potrebu za insulinskim odgovorom. Uz to, kod ljudi sa metaboličkim sindromom pomaže u smanjenju zapaljenskih procesa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Matej
20:23, 05. 05. 2024.
Odgovori

Provjerit ću – Konzumacijom i Mjerenjem Šećera te ostalim pojavama – stanjima ?
Imam Dijabetes i popratne komplikacije istog .

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo