Naslovna / Ishrana

Šta maslinovo ulje može da učini u prevenciji kolorektalnog karcinoma

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 28. 06. 2024.

Jedna nova relevantna studija preciznije istražuje mehanizam veoma važnog tumor supresorskog gena i uticaj koji na njega ima ishrana, u ovom slučaju maslinovo ulje

Maslinovo ulje Brojne studije istražuju potencijalne kvalitete namirnica u prevenciji malignih bolesti, stižu dobre vesti za kolorektalni karcinom Foto: Shutterstock

Da je maslinovo ulje važna namirnica za smanjenje incidence brojnih neoplazmi, sugerisala su poslednjih godina različita eksperimentalna istraživanja. Najnovija studija više naučnih timova to potvrđuj. Ali, donosi i nove dokaze koji su, kažu istraživači, razlog za optimizam.

Prevencija raka debelog creva i maslinovo ulje

Kvaliteti koje ima ekstra devičansko maslinovo ulje u prevenciji i smanjenju incidence različitih tumora među kojima su i maligni, ispitivana su intenzivno u poslednjim decenijama. Međutim, mehanizmi koji leže u osnovi ovog dejstva vekovima poznatog derivata iz ploda masline, osnove maditeranske ishrane, nisu u potpunosti jasni. Na sreću, stvari se menjaju. To pokazuje studija koju su sproveli UCBM i University of Teramo, u saradnji sa University of Camerino i Karolinska Institute iz Stokholma.

Maslinovo ulje i mogući uticaj na mehanizam dejstva CNR1 tumor supresorskog gena

Ovo relevantno istraživanje nadovezuje se na raniju studiju koju je sproveo prof. dr Mauro Maccarrone, profesor biohemije na Universita Campus Bio-Medico di Roma sa Claudiom D’Addariom, istraživačem molekularne biologije na Univerzitetu u Teramu. Još oni su detektovali mehanizam pomoću kojeg se upotrebom maslinovog ulja smanjuje rizik od razvoja raka debelog creva.

Istraživanje objavljeno u međunarodnom časopisu Journal of Nutritional Biochemistry pokazuje kako ekstra devičansko maslinovo ulje može povećati ekspresiju CNR1 tumor supresorskog gena. Nova studija pak, još preciznije istražuje mehanizam veoma važnog receptora za zdravlje našeg tela. Naime, kako se navodi, on je u stanju da reguliše procese u poreklu promena gena osetljivih na faktore sredine, kao što je ishrana.

Uticaj faktora sredine i ishrane na pojavu bolesti: Maslinovo ulje relevantan činilac

Podaci do kojih su došli istraživači potvrđuju da su adekvatne količine ekstra devičanskog maslinovog ulja u ishrani, obogaćenog drugim ‘nutraceuticima’ (namirnicama sa posebnim korisnim svojstvima), važne za smanjenje genetskih promena povezanih sa navikama u ishrani.

– Ova i slične studije ohrabruju verovanje da odgovarajuća ishrana može pomoći u prevenciji raka. I ne samo njih, već i drugih široko rasprostranjenih bolesti kao što su neurološki poremećaji, gojaznost i dijabetes. Nalazi takođe imaju duboke implikacije za dizajn i pravac budućih studija. Pokazuju da su epigenetske promene, odnosno one koje proizilaze iz faktora životne sredine a prema tome i iz ishrane, potencijalno reverzibilne – rekao je profesor Maccarrone.

Potencijali u češćem praktikovanju Mediteranske dijete

Stručna javnost se slaže da bi ovaj rezultat posebno u zapadnim zemljama trebalo da dovede do veće upotrebe tipičnih namirnica mediteranske dijete.  Prirodni sastojci su svojevrsno „oružje“ koje ima potencijale da smanji učestalost raka, posebno kolorektalnog karcinoma, koji je na drugom mestu posle raka dojke kod žena i na trećem posle raka pluća i prostate kod muškaraca.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo