Naslovna / Zdravlje

Kolorektalni karcinom više se nego utrostručio među tinejdžerima tokom dve decenije, pokazuje statistika

Priredio/la: I. V. |13:30 - 11. 05. 2024.

Iako se kolorektalni karcinom smatra bolešću starije populacije, praksa danas pokazuje da su najdramatičniji skokovi po broju obolelih zabeleženi kod najmlađih pacijenata

Kolorektalni karcinom Iako se kolorektalni karcinom smatra bolešću starije populacije, podaci pokazuju da se situacija u praksi sada potpuno preokrenula jer su najdramatičniji skokovi zabeleženi kod najmlađih pacijenata. Foto: Shutterstock

Kolorektalni karcinom se tokom poslednjih godina više nego utrostručio među tinejdžerima i u stalnom je porastu među mlađim ljudima. Iako se kolorektalni karcinom smatra bolešću starije populacije, podaci pokazuju da se situacija u praksi sada potpuno preokrenula jer su najdramatičniji skokovi zabeleženi kod najmlađih pacijenata.

Kolorektalni karcinom uvećao se 500 odsto među decom uzrasta od 10 do 14 godina

Na Nedelji digestivnih bolesti 2024. koja će se ovog maja održati u SAD biće predstavljena studija koja je pratila razvoj bolesti. Između 1999. i 2020. godine stopa kolorektalnog karcinoma porasla je za 500 odsto među decom uzrasta od 10 do 14 godina, za 333 procenata među tinejdžerima od 15 do 19 godina i 185 odsto među mladim odraslim osobama od 20 do 24 godine, saopštili su  istraživači.

Vođa istraživačkog tima dr Islam Mohamed, internisata na University of Missouri-Kansas City ističe da se ova vrsta raka više ne može smatrati bolešću „trećeg doba“, te je zbog toga važno da javnost bude upoznata sa znacima i simptomima kolorektalnog karcinoma.

Faktori rizika koji podstiču razvoj kolorektalnog karcinoma

Faktori rizika za razvoj kolorektalnog karcinoma uključuju porodičnu istoriju inflamatorne bolesti creva ili kolorektalnog karcinoma. Stručnjaci navode da osim naslednih, postoje faktori rizika na koje možemo da utičemo kao što su gojaznost, upotreba duvana, konzumacija alkohola i navike u ishrani – nedovoljan unos vlakana, konzumacija prerađenog mesa ili napitaka zaslađenih šećerom i ishrana sa visokim sadržajem masti. Sedeći način života, prisustvo bakterija koje izazivaju tumore, upotreba antibiotika i aditivi u ishrani takođe su potencijalni rizici (mada nema još črvrstih dokaza) za razvoj raka debelog creva.

Koristeći podatke iz baze podataka Centara za kontrolu bolesti, istraživački tim izračunao je  trendove u stopama kolorektalnog raka kod ljudi starosti od 10 do 44 godine, u periodu od 1999. do 2020. godine. Broj slučajeva kolorektalnog karcinoma među decom i tinejdžerima nije dovoljno visok da bi ukazivao na široko rasprostranjen skrining kolonoskopije, ali stručnjaci  smatraju da treba razmotriti prilagođenije pristupe.

Kolorektalni karcinom sve češći u populaciji od 40 do 44 godina

Najčešći simptomi kolorektalnog karcinoma u početnom stadijumu identifikovani kod pacijenata su promene u navikama creva u smislu opstipacije ili dijareje, bolova u stomaku, rektalnog krvarenja i znakova anemije usled nedostatka gvožđa, podseća dr Mohamed. Eskalacije su takođe pronađene u višim starosnim grupama, sa stopama koje su porasle za 71 odsto, kod ljudi u dobi od 30 do 34 godine i za 58 procenata u dobi od 35 do 39 godina u 2020. godini. Dok je starosna grupa od 40 do 44 godine imala niži procenat povećanja od 37 procenata, ova grupa je imala i najveću stopu incidencije, dostigavši 20 na 100.000 ljudi u 2020. godini.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo