Kupine se smatraju superhranom jer su bogate vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidantima, a istraživačke studije pokazuju da antioksidansi mogu da smanje upalna stanja i spreče mnoge bolesti, uključujući srčane, kao i karcinom. Imaju malo kalorija, masti i ugljenih hidrata što je automatski „zeleno svetlo“ da možemo slobodno da uživamo u ovom voću.
Lekari obično savetuju ljudima koji imaju dijabetes tipa 2 da jedu zdravu hranu, vode računa o ugljenim hidratima i minimiziraju ili izbegavaju hranu koja može da izazove skokove šećera u krvi. S obzirom na to da voće sadrži prirodne šećere – a šećer je ugljeni hidrat – ljudi se pitaju da li smeju da jedu voće ako imaju dijabetes.
S jedne strane, voće često sadrži veće količine ugljenih hidrata u poređenju sa povrćem. Međutim, voće takođe sadrži vitamine i antioksidante, koji podstiču opšte zdravlje i mogu da pomognu u snižavanju krvnog pritiska i održavanju zdravog srca.
Istraživanja su pokazala da za ljude koji imaju dijabetes tipa 2, konzumiranje svežeg voća može da smanji rizik od vaskularnih komplikacija i ukupne smrtnosti. Druge studije povezuju veći unos voća i povrća sa smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2 za oko 7 procenata.
Nije sve voće isto, a neki prehrambeni proizvodi, koji sadrže voće, mogu da izazovu povećanje šećera u krvi. Istraživači navode da će voćni proizvodi, koji sadrže dodane šećere, povećati nivo glukoze u krvi više od običnog, celog voća. Konzumiranje samo voća takođe može da dovede do veće nestabilnosti šećera u krvi nego ako se voće jede sa izvorima proteina ili zdravih masti kao što su jogurt, sir, orasi ili jaja.
Neki plodovi imaju bolje zdravstvene koristi ili manje utiču na nivo šećera u krvi od drugih vrsta. A među voćem, koje se smatra bezbednim za osobe sa dijabetesom, našlazi se i kupina. Kupine su jedno od najboljih voća za dijabetes tipa 2. Porcija od 100 grama voća sadrži samo 5 grama šećera i impresivnih 5 grama vlakana. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, kupine će izazvati manji skok šećera u krvi nego neko drugo voće. Poznato je da vlakna pomažu u metabolizmu glukoze (šećera), a mogu da poboljšaju i osetljivost na insulin. S obzirom na to da vlakna drže nivo šećera u krvi pod kontrolm podsećamo da su vlakna vrsta složenih ugljenih hidrata koje ne možemo da svarimo. Postoje dve vrste vlakana:
Lekari često navode da većina ljudi ne unosi dovoljno vlakana kroz ishranu, što može da poveća njihov rizik od srčanih bolesti, a ishrana bogata vlaknima važna je jer pomaže da se:
U zavisnosti od uzrasta i pola osobe, potrebno je 25 do 40 grama vlakana dnevno. Sa 7,6 grama vlakana po šoljici, kupine mogu da nam pomognu da dobijemo količinu vlakana potrebnu za dobro zdravlje.
Kupine i dijabetes su u bliskoj vezi pre svega zbog toga što ove bobice spadaju u grupu voća koje ima mnogo zdravstvenih prednosti za osobe sa dijabetesom jer ne menjaju nivo šećera u krvi. Crne bobice imaju mnogo nutritivnih prednosti – sadrže značajnu količinu polifenola, vlakana i malo ugljenih hidrata.
Finska studija objavljena u British Journal of Nutrition pokazala je da miks od raznih bobica ili „pire“ dobijen pasiranjem bobičastog voća smanjuje apsorpciju glukoze nakon obroka.
Kao i druge vrste bobičastog voća, kupine su kategorisane kao hrana sa niskim glikemijskim indeksom (GI), što ukazuje na njihovu bezbednost. Glikemijski indeks je oblik skale koja meri efikasnost određene hrane i kako ona utiče na šećer u krvi. Svaka hrana je rangirana od 1 do 100 na ovom indeksu. Hrana sa visokim rezultatom može brzo da izazove skok glukoze u krvi. S druge strane, hrana sa niskim rezultatima je bezbedna za osobe sa dijabetesom i neće nužno uticati na njihov šećer u krvi. A u slučaju kupina, one imaju GI ocenu 25 – dakle idealne su za osobe sa dijabetesom.