Ishrana

Kupine: Da li osobe sa povišenim nivoom šećera smeju da jedu ovo voće

Priredio/la: I. V.

S obzirom na to da voće sadrži prirodne šećere - a šećer je ugljeni hidrat - ljudi se pitaju da li smeju da jedu voće ako imaju dijabetes

Kupine se smatraju superhranom jer su bogate vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidantima, a istraživačke studije pokazuju da antioksidansi mogu da smanje upalna stanja i spreče mnoge bolesti, uključujući srčane, kao i karcinom. Imaju malo kalorija, masti i ugljenih hidrata što je automatski „zeleno svetlo“ da možemo slobodno da uživamo u ovom voću.

Voće sadrži prirodne šećere,

Lekari obično savetuju ljudima koji imaju dijabetes tipa 2 da jedu zdravu hranu, vode računa o ugljenim hidratima i minimiziraju ili izbegavaju hranu koja može da izazove skokove šećera u krvi. S obzirom na to da voće sadrži prirodne šećere – a šećer je ugljeni hidrat – ljudi se pitaju da li smeju da jedu voće ako imaju dijabetes.

S jedne strane, voće često sadrži veće količine ugljenih hidrata u poređenju sa povrćem. Međutim, voće takođe sadrži vitamine i antioksidante, koji podstiču opšte zdravlje i mogu da pomognu u snižavanju krvnog pritiska i održavanju zdravog srca.

Veći unos voća i povrća smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

Istraživanja su pokazala da za ljude koji imaju dijabetes tipa 2, konzumiranje svežeg voća može da smanji rizik od vaskularnih komplikacija i ukupne smrtnosti. Druge studije povezuju veći unos voća i povrća sa smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2 za oko 7 procenata.

Nije sve voće isto, a neki prehrambeni proizvodi, koji sadrže voće, mogu da izazovu povećanje šećera u krvi. Istraživači navode da će voćni proizvodi, koji sadrže dodane šećere, povećati nivo glukoze u krvi više od običnog, celog voća. Konzumiranje samo voća takođe može da dovede do veće nestabilnosti šećera u krvi nego ako se voće jede sa izvorima proteina ili zdravih masti kao što su jogurt, sir, orasi ili jaja.

Kako kupine utiču na nivo šećera u krvi?

Neki plodovi imaju bolje zdravstvene koristi ili manje utiču na nivo šećera u krvi od drugih vrsta. A među voćem, koje se smatra bezbednim za osobe sa dijabetesom, našlazi se i kupina. Kupine su jedno od najboljih voća za dijabetes tipa 2. Porcija od 100 grama voća sadrži samo 5 grama šećera i impresivnih 5 grama vlakana. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, kupine će izazvati manji skok šećera u krvi nego neko drugo voće. Poznato je da vlakna pomažu u metabolizmu glukoze (šećera), a mogu da poboljšaju i osetljivost na insulin. S obzirom na to da vlakna drže nivo šećera u krvi pod kontrolm podsećamo da su vlakna vrsta složenih ugljenih hidrata koje ne možemo da svarimo. Postoje dve vrste vlakana:

  • Nerastvorljiva vlakna prolaze kroz naš probavni sistem. Budući da se ne razlažu, pomažu da se hrana i otpad kreću kroz creva i sprečavaju zatvor i nadimanje.
  • Rastvorljiva vlakna razlažu se u crevima i ulaze u krvotok. Pomažu u snižavanju „lošeg“ LDL holesterola i kontrolišu nivo šećera u krvi.

Lekari često navode da većina ljudi ne unosi dovoljno vlakana kroz ishranu, što može da poveća  njihov rizik od srčanih bolesti, a ishrana bogata vlaknima važna je jer pomaže da se:

  • Kontroliše telesna težina
  • Smanji holesterol
  • Spreči opstipacija
  • Reguliše nivo šećera u krvi.

U zavisnosti od uzrasta i pola osobe, potrebno je 25 do 40 grama vlakana dnevno. Sa 7,6 grama vlakana po šoljici, kupine mogu da nam pomognu da dobijemo količinu vlakana potrebnu za dobro zdravlje.

Kupine i dijabetes su bliskoj vezi

Kupine i dijabetes su u bliskoj vezi pre svega zbog toga što ove bobice spadaju u grupu voća koje ima mnogo zdravstvenih prednosti za osobe sa dijabetesom jer ne menjaju nivo šećera u krvi. Crne bobice imaju mnogo nutritivnih prednosti – sadrže značajnu količinu polifenola, vlakana i malo ugljenih hidrata.

Finska studija objavljena u British Journal of Nutrition pokazala je da miks od raznih bobica ili „pire“ dobijen pasiranjem bobičastog voća smanjuje apsorpciju glukoze nakon obroka.

Kao i druge vrste bobičastog voća, kupine su kategorisane kao hrana sa niskim glikemijskim indeksom (GI), što ukazuje na njihovu bezbednost. Glikemijski indeks je oblik skale koja meri efikasnost određene hrane i kako ona utiče na šećer u krvi. Svaka hrana je rangirana od 1 do 100 na ovom indeksu. Hrana sa visokim rezultatom može brzo da izazove skok glukoze u krvi. S druge strane, hrana sa niskim rezultatima je bezbedna za osobe sa dijabetesom i neće nužno uticati na njihov šećer u krvi. A u slučaju kupina, one imaju GI ocenu 25 – dakle idealne su za osobe sa dijabetesom.