Naslovna / Ishrana

Zapečene kruške su najzdravija poslastica kad vam se jede nešto slatko

Priredio/la: I. V.|12:00 - 19. 12. 2020.

pečene kruške Starinska i zdrava poslastica koja se brzo sprema Foto: Shutterstock

Ima nekih dana kada nam se jede nešto slatko, ali bez šećera, da bude starinsko, ali da se moderno brzinski sprema. Ako se pitate šta bi to moglo da bude – mi predlažemo zapečene kruške. To je poslastica koju su nekada pravile naše bake, a oni koji je se rado sećaju, spremaju je danas svojoj deci. Osim što je zdrava, ne koristi se šećer, već samo prirodne namirnice, poboljšava i proces varenja.

Priprema:

5 zrelih krušaka dobro operite, ali im ne skidajte kožu. Rasecite kruške na polovinu i iz svake izvadite semenke. Poređajte ih na pleh obložen pek papirom. Kriške pospite medom i sa malo cimeta. U zavisnosti šta volite da jedete, svaku polovinu kruške možete da pospete sitko seckanim orasima, lešnicima, bademima… ili drugim oraštastim plodovima. Takođe, možete dodati i poneko zrno suvog grožđa, seckane suve šljive ili smokve.

Stavite pleh sa kruškama u dobro zagrejanu rernu na 250 °C. Ostavite ih na toj temperaturi 10 minuta a zatim smanjite vatru na 200 stepeni. Nadgledajte kruške dok se peku i kada primetite da su počele da se karamelizuju na vrhu, izvadite ih iz rerne. U zavisnosti od jačine rerne, temperaturu možete i da smanjite kako bi izbegli da kruške pregore. Vreme pečenja je od 30 do 45 minuta. Pečene kruške možete ukrasiti šlagom ili sladoledom i poslužiti ih dok su mlake.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo