Dok za pileću supu već godinama svi znaju, supa od junećih kostiju postala je poznata u poslednjih nekoliko godina, delimično zbog povećane popularnosti paleo dijete. Supa od junećih kostiju i pileća supa prave se od sličnih sastojaka – začina i povrća poput luka, celera i šargarepe. „I jedna i druga su popularni izbori za kuvanje i nude mnoge zdravstvene prednosti,” kaže dr Amy Myers, lekar funkcionalne medicine sa sedištem u Santa Feu, Novi Meksiko. Ove dve domaće supe imaju mnogo toga zajedničkog, ali postoje i neke značajne razlike.
Koja je razlika između supe od junećih kostiju i pileće supe
Kada uporedimo supu od kostiju i pileću supu, „ključne razlike u nutritivnim profilima čine jednu od njih boljim izborom u pogledu zdravstvenih koristi”, kaže dr Myers.
– Supa od junećih kostiju
Supa od junećih kostiju je tečnost puna hranljivih materija koja se pravi krčkanjem kostiju u vodi sa povrćem, začinima i biljem do 24 sata – ponekad čak i duže. Tokom tog dugog kuvanja, hranljive materije iz životinjskih kostiju, uključujući kolagen, kalcijum, fosfor i aminokiseline, ulaze u tečnost.
– Ovi hranljivi sastojci poznati su po tome što podržavaju zdravlje zglobova i podstiču elastičnost kože – kaže Mary Sabat, nutricionista iz Alfareta u Džordžiji. Kolagen posebno doprinosi ovim zdravstvenim koristima i jedan je od ključnih hranljivih sastojaka u supi od kostiju koji je razlikuje od pileće supe. Uz to, supa od kostiju takođe sadrži glukozamin i hondroitin, koji mogu biti posebno korisni za zdravlje zglobova, kaže dr Myers.
Supa od kostiju takođe može da bude korisna za zdravlje creva. Jedna studija na životinjama otkrila je da antiinflamatorna svojstva mogu pomoći u ublažavanju simptoma ulceroznog kolitisa.
Najbolja je domaća supa od junećih kostiju, jer tako znamo da se kuva dovoljno dugo da bi pružila ove potencijalne zdravstvene koristi. Ako je kupujete, imajte na umu da rashlađena supa od kostiju treba da ima gelastu teksturu – to je dokaz da sadrži kolagen.
– Supa od pilećeg mesa
Pileća supa pravi se krčkanjem pilećeg mesa (i možda nekih kostiju) kraće od supe od junećih kostiju. Rezultat je da joj „nedostaje dubina hranljivih materija i korisnih jedinjenja koja se nalaze u supi od kostiju”, kaže Sabat. Ali to ne znači da nije hranljiva. „Pileća supa hidrira i sadrži esencijalne vitamine, minerale i proteine,” dodaje Sabat.
Jedna studija na životinjama otkrila je da je supa od pilećeg mesa korisna za jačanje imuniteta i dobra opcija kada se oporavljate od bolesti. Takođe je lakša od supe od kostiju, zbog čega je lakše svarljiva, kaže dr Myers.
Zdravstvene koristi pileće supe samo nisu tako obilne kao što je to slučaj sa supom od junećih kostiju.
Međutim, pileća supa pravi se lakše i brže i domaća pileća supa je najbolja.
– Komercijalne varijante pileće supe može da ima manju gustinu hranljivih materija u poređenju sa domaćim verzijama, posebno u pogledu sadržaja aminokiselina, vitamina i minerala,” kaže dr Myers. Da ne pominjemo da „često sadrže konzervanse i aditive poput veštačkih sastojaka i imaju visok sadržaj natrijuma za produženje roka trajanja”, dodaje ona..
Nutritivne činjenice supe od junećih kostiju i supe od pilećeg mesa
Navedene hranljive materije u supi od kostiju i pilećoj supi odnose se na komercijalno dostupne opcije, a ne na domaće supe.
Supa od junećih kostiju (1 šolja)
- kalorije 48
- masti 0 g
- proteini 9 g
- ugljeni hidrati 0 g
- vlakna 0 g
Pileća supa (1 šolja)
- kalorije 39
- masti 1,39 g
- proteini 4,93 g
- ugljeni hidrati 0,93 g
- vlakna 0 g
Supa od kostiju takođe je dobar izvor vitamina A, koji unapređuje zdrav vid, reprodukciju, imunitet, rast i razvoj.
Saveti za uključivanje supe od junećih kostiju u vašu zdravu ishranu
- Zagrejte supu i pijuckajte je. Sabat predlaže da ujutru uživate u toploj šoljici supe od kostiju kako biste započeli dan ili uveče kao umirujući napitak. Takođe je možete konzumirati između obroka kao niskokaloričnu užinu bogatu hranljivim materijama koja pomaže u suzbijanju gladi, dodaje dr Myers.
- Koristite je kao osnovu za supe, gulaše, pečenja i variva. Gde god da koristite vodu, zamenite je supom od kostiju ili pilećom supom kako biste dodali više hranljivih materija i ukusa bilo kom jelu, predlaže Sabat. Možete je koristiti i umesto vode kada pripremate pirinač ili kinou.
- Napravite veliku količinu i zamrznite male porcije u kalupu za led. Ovo će olakšati dodavanje supe od kostiju u jela kao što su dinstano povrće, sosovi ili umaci – ili čak u smuti od povrća, kaže Sabat.