Naslovna / Ishrana

Supa od junećih kostiju: iznenađujuće prednosti za naše zdravlje

Priredio/la: S.St.|13:30 - 23. 04. 2023.

U procesu kuvanja, vitalni hranljivi sastojci izvlače se iz kostiju, dajući koštanom bujonu njegovu prepoznatljivu gustu teksturu, bogat ukus i hranljiv sadržaj

supa od junećih kostiju Mnogi zagovornici supe od kostiju, koja se ponekad kuva s mesom, oduševljeni su njenom gustinom hranljivih materija i sposobnošću da pomogne u poboljšanju nekih hroničnih zdravstvenih stanja Foto Shutterstock

Supa od junećih kostiju sada je u trendu. Iako je od davnina poznata i prisutna u mnogim kulturama, supa od kostiju u poslednje vreme postala je moderna. Ona je značajna komponenta paleo ishrane, a mnogi zagovornici oduševljeni su njenom gustinom hranljivih materija i sposobnošću da pomogne u poboljšanju nekih hroničnih zdravstvenih stanja.

Slična običnom bujonu, „supa od junećih kostiju pravi se kuvanjem životinjskih kostiju i vezivnog tkiva sa solju i biberom u zrnu za aromu”, objašnjava Razan Hallak, registrovani dijetetičar sa Ohio State University Wexner Medical Center u Kolumbusu. Ali supe od kostiju „krčkaju se duže od običnog bujona, zbog čega imaju bolju, puniju aromu i proteine kolagena”, dodaje Amy McMahon, registrovani dijetetičar nutricionista i praktičar u Teladoc Health, telemedicinskoj i virtuelnoj zdravstvenoj kompaniji sa sedištem u Purchase, Njujork.

Recepti takođe mogu da variraju, kaže Cesar Sauza, registrovani dijetetičar i menadžer za ishranu u AltaMed Health Services u Los Anđelesu.

– Supa od kostiju obično se kuva 24 sata, a koriste se pečene kosti. Ponekad se kosti kuvaju sa mesom – napominje on.

Neke supe od kostiju čak se kuvaju i do 48 sati. Suština je u tome da što se čorba duže krčka, to će se više hranljivih materija razgraditi i ostati u tečnosti nakon što se čvrste komponente uklone. Ovaj proces sporog kuvanja je ključan, kaže Kellyann Petrucci, naturopatski lekar, stručnjak za zdravlje i wellness.

– U tom procesu vitalni hranljivi sastojci izvlače se iz kostiju, dajući koštanom bujonu njegovu prepoznatljivu gustu teksturu, bogat ukus i hranljiv sadržaj. Iako bujon ima neke zdravstvene prednosti, nije ni prineti nutritivnoj gustini supe od kostiju – kaže ona.

Supa prepuna hranljivih materija

Supa od kostiju bogat je izvor nekoliko hranljivih materija, uključujući:

  • Belančevine. Ovaj esencijalni makronutrijent pomaže telu da izgradi i popravi mišiće i može pomoći u regulisanju metabolizma i izgradnji jakih kostiju.
  • Kolagen. Ova vrsta proteina sastavni je deo vezivnog tkiva (ligamenti i tetive), kože, mišića i kostiju. Iako telo može da proizvodi sopstveni kolagen (pod uslovom da nemamo neko osnovno zdravstveno stanje koje ometa taj proces), ovaj protein takođe možemo da dobijemo iz hrane kao što su supa od kostiju i oralni suplementi.
  • Aminokiseline. Ove kiseline su gradivni blokovi proteina i uključene su u gotovo sve metaboličke procese.
  • Kalcijum. Kao hranljivi sastojak za izgradnju jakih kostiju i zuba, kalcijum takođe pomaže u održavanju funkcije srca, krvnog pritiska i olakšava komunikaciju između mozga i ostatka tela.
  • Magnezijum. Magnezijum pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska, održava kosti jakima i podržava funkciju nerava i mišića.
  • Kalijum. Ovaj nutrijent pomaže u održavanju normalnog nivoa tečnosti u ćelijama, podržava normalan krvni pritisak i pomaže mišićima, uključujući srce, da se efikasno kontrahuju.
  • Fosfor. Ovaj vitalni nutrijent pomaže u izgradnji jakih kostiju i zuba i pomaže telu da metaboliše ugljene hidrate i masti. Takođe pomaže organizmu da proizvodi proteine za popravku ćelija i tkiva.
  • Želatin. Kuvani kolagen postaje želatin, što je korisno za zdravlje creva.

Kolagen i njegove zdravstvene prednosti

Možda je glavna komponenta supe od kostiju kolagen, koji je najzastupljeniji protein u telu i čini oko 30 odsto ukupnog sadržaja proteina. Kolagen je odgovoran za održavanje strukture kože, i zbog toga, Petrucci kaže: „Volim da razmišljam o kolagenu kao o stezniku za lice, jer bez njega naša koža odmah bi padala sa kostiju.”

Međutim, kako starimo, proizvodnja kolagena opada.

– Sa gubitkom kolagena, počinjemo da vidimo bore i opuštenu kožu – objašnjava Petrucci. Kada nadoknadimo kolagen, kaže ona, možemo da vratimo vreme i ponovo imamo čvršću, hidratizovaniju kožu sa manje bora.

Na primer, pregled 11 studija, u koje je bilo uključeno 805 pacijenata, pokazao je da „oralni suplement kolagena povećava elastičnost kože, hidrataciju i gustinu dermalnog kolagena”, primećuje Petrucci. Ona dodaje da je to delimično zato što oralna suplementacija kolagenom može da dopre do dubljih slojeva kože za razliku od lokalnih losiona ili krema.

Ukratko, čini se da bi nam suplement kolagena mogao pomoći da izgledamo mlađe uz mali rizik od neželjenih efekata, dodaje Petrucci. Ona ukazuje na meta-analizu iz 2021. koja je uključivala 19 studija u kojima je učestvovalo ukupno 1.125 osoba starosti od 20 do 70  godina. Ogromna većina – 95 odsto – učesnika bile su žene, a rezultati su pokazali da suplementacija hidrolizovanim kolagenom nudi povoljne rezultate za hidrataciju kože, elastičnost i bore u poređenju sa placebom.

McMahon napominje da ove zdravstvene prednosti nisu baš specifične za kolagen. One su pre „povezane sa funkcijom aminokiselina u telu, a ne nužno samo sa supom od kostiju”.

Ipak, Petrucci ističe da se „supa od kostiju pojavila kao superioran izvor kolagena u ishrani, jer ima manje kalorija i zasićenih masti u poređenju sa drugim izvorima”. Ti drugi izvori mogu da budu komadi crvenog mesa koji sadrže vezivno tkivo – pečenje, prsa i šnicle.

Druge zdravstvene prednosti supe od junećih kostiju

McMahon napominje da je „istraživanje kolagena još u povojima u pogledu zdravstvenih koristi, ali neka od njih pokazala su da može zaštititi zglobove, pomoći varenju i gubitku težine”.

Pored toga što pomaže da koža ostane mlada, kolagen sadrži glutamin i glicin, dve aminokiseline koje su povezane sa zdravljem creva.

– Glutamin može pomoći u popravljanju sluznice creva i poboljšanju varenja – napominje Petrucci. Želatin i druge hranljive materije u supi od kostiju podržavaju zdravo varenje, dodaje ona i preporučuje supu od kostiju za osobe sa sindromom popustljivih creva ili drugim problemima povezanim sa crevima.

Supa od kostiju i njen visok sadržaj kolagena takođe su povezani sa smanjenjem upale, što bi moglo pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima povezanim sa starenjem ili reumatskim stanjima. Upala je uključena u niz hroničnih zdravstvenih stanja, kao što su dijabetes, gojaznost, bolesti srca i digestivni poremećaji poput ulceroznog kolitisa.

Smatra se da je supa od kostiju niskokalorična, sa oko 70 kalorija po šolji, kaže Petrucci. Takođe je bogata proteinima, sa otprilike 16 grama po šolji, u zavisnosti od recepta. Kao takva, „može pomoći kod gubitka težine i postizanja sitosti. Takođe ima malo ugljenih hidrata, sa manje od 1 grama po šolji, i pogodna je za keto i paleo dijete”, kaže ona.

Zdravstveni rizici

McMahon napominje da je „malo verovatno da upotreba supe od kostiju predstavlja značajne zdravstvene rizike, osim ako je ne koristite preterano kao jedini izvor ishrane” ili ako imate alergiju na neki sastojak supe. Uz to, Hallak napominje da bi visok sadržaj minerala u nekim supama od kostiju mogao da bude problematičan za osobe sa srčanim oboljenjima i bolestima bubrega, pa preporučuje da se konsultujete sa lekarom pre nego što uključite supu od kostiju kao redovnu u vašu ishranu.

Sauza dodaje da je trovanje olovom još jedna potencijalna opasnost ako konzumiramo previše supe od kostiju, jer kosti mogu postati skladište olova nakon izlaganja okolini. Zbog ovog potencijalnog rizika, on nije za svakodnevnu upotrebu kod većine dece mlađe od 15 godina. Međutim, za prosečnu, zdravu odraslu osobu, vodeći rizik „ne bi trebalo da bude problem ako se supa od kostiju koristi umereno”.

Supa od kostiju takođe definitivno nije veganska ili vegetarijanska hrana, tako da nije za ljude koji upražnjavaju ovakvu ishranu. Petrucci uvek preporučuje da „klijenti vegetarijanci u svoju ishranu uvrste supe i čorbe od povrća koje su dobre za izgradnju imuniteta. Peskatarijanci (umesto mesa jedu isključivo ribu) mogu napraviti podjednako hranljivu i ukusnu čorbu od ribljih kostiju”.

Neke supe od kostiju takođe mogu biti bogate natrijumom – napominje McMahon. Ako imate visok krvni pritisak, bolest srca ili ste na ishrani sa ograničenim unosom natrijuma, morate strogo da vodite računa o sadržaju soli u bilo kojoj supi od kostiju koju jedete.

Kako da koristimo supu od kostiju

Supa od kostiju svestrana je baza koja se može koristiti kao podloga za mnoge recepte, od pileće supe i krepke goveđe čorbe do sosova ili slanih čajeva. Samo dodajte povrće i začine koje najviše volite i dinstajte. Takođe je odlična za „pojačanje hranljivih sastojaka u supama i čorbama”, kaže McMahon. Ona dodaje da u slučaju da ste u kratkom vremenskom periodu na tečnoj dijeti, kao što je nakon stomatološke procedure, „ova supa može biti odlična opcija ako želite da pijuckate nešto što može da vas zasiti”.

Za osobe koji se leče od raka ili primaju neke druge terapije koje otežavaju konzumiranje hrane, uvođenje supe od kostiju može da bude korisno, napominje Sauza.

– Takođe je preporučujem pacijentima koji se žale na umor ili nedostatak energije kao podsticaj – dodaje on.

Prilagođavanje očekivanja

Važno je zapamtiti da, iako može da bude zasitna i hranljiva, „supa od kostiju sama po sebi nije dovoljno potpuna da bi se smatrala celovitim obrokom”, kaže McMahon.

Sauza takođe napominje da „supa od kostiju nije čudesna hrana i očekivanja treba ublažiti. Smatram da je to najkorisnije za ljude (koji) se naprežu da jedu životinjske proteine (meso) ili im je generalno teško da jedu uopšte”. Ako već konzumiramo razne neprerađene životinjske proteine i ishranu bogatu voćem i povrćem, Sauza kaže da uvođenje supe od kostiju u ishranu nije neophodno.

McMahon napominje da iako je supa od junećih kostiju prisutna od pamtiveka, u smislu naučnog razumevanja ona je još relativno nova hrana koja zahteva dodatna istraživanja. Ona poziva na umerenost i napominje da nijedna hrana ne može biti „lek za sve probleme koji se odnose na zdravlje. Najbolje je razgovarati sa zdravstvenim radnicima, kao što je registrovani dijetetičar ili lekar, pre nego što drastično promenimo svoju ishranu na bilo koji način.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo