Naslovna / Ishrana

Pečurke imaju malo kalorija i puno vitamina, posebno su korisne za ove osobe

Danijela Tadić|11:00 - 16. 08. 2024.

Šampinjoni ili bele pečurke  imaju dosta vitamina B1, B2, B3, niacina, folata, B12, vitamina D2 i ergosterola, posebnog oblika sterola

pečurke-rak-karcinom Pečurke su bogate vitaminima, hranljivim sastojcima i antioksidantima Foto: Pexels

Jestive pečurke su prava riznica minerala i vitamina. Šampinjoni (Аgaricus bisporus) jedne su od najzastupljenijih vrsta pečuraka koje imaju mnogo zdravstvenih koristi, veruje se da mogu da regulišu vrednosti šećera i lipida. Bogate su i vlakana i bioaktivnim jedinjenjima,  niskokalorična su namirnica, u 100 grama 22 kalorije,  imaju malo masnoća i ugljenih hidrata.

Nutritivna vrednost pečuraka

U 100 grama šampinjona ima 3,26 grama ugljenih hidrata, 3,09 grana belančevina, 1,98 grama šećera, 1 gram dijetalnih vlakana, 0,34 grama masti. Sadrže vitamine B kompleksa, vitamine C, D, cink, selen, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum.

Dijabetes i visok holesterol su sve zastupljeniji zdravstveni problemi savremenog čoveka. Loše životne navike i u velikoj meri pogrešan način ishrane krivci su za sve veći broj osoba koje pate od povišenih vrednosti masnoća i šećera u krvi. Loše kontrolisan dijabetes i visok holesterol jak su faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Svojstva lektina

Šampinjoni su pečurke sa mnogo kvalitetnih proteina i bioaktivnih molekula kao što su lektini i polisaharidni kompleksi. Ovi bioaktivni molekuli takođe mogu biti veoma korisna antioksidativna jedinjenja, kao što su beta-glukani i polifenoli.

Lektini su proteini u namirnicama biljnog porekla. Oni sprečavaju apsorpciju određenih hranljivih materija, mogu ako se namirnica ne spremi na pravi način da izazovu stomačne probleme. Imaju i dosta pozitivnih svojstava, bogati su antioksidansima i veruje se da mogu da snize nivo holesterola u krvi.

Koje sterole sadrže šampinjoni?

Šampinjoni ili bele pečurke  imaju dosta vitamina B1, B2, B3, niacina, folata, B12, vitamina D2 i ergosterola, posebnog oblika sterola kojim obiluju ćelijski zidovi pečurka. Steroli su vrsta steroida, hormona koje i ljudsko telo proizvodi pomoću lipida. Holesterol je najpoznatiji sterol, holesterol se u većini produkuje u jetri i crevima, tek oko 20 odsto holesterola dobijamo iz hrane.

Zbog niskog sadržaja masnoća, šampinjoni su namirnica od koje bi mogli da imaju koristi pacijenti sa povišenim vrednostima holesterola. Veruje se da ove pečurke mogu da snize nivo „lošeg“ holesterola i tako spreče razvoj ateroskleroze.

Bitan je i način pripreme

U studijama rađenim na pacovima potvrđena je pozitivna uloga belih pečuraka na regulaciju šećera i holesterola. Nalazi ukazuju na to da šampinjoni mogu da imaju potencijalne zdravstvene koristi u lečenju stanja povezanih sa dijabetesom i kardiovaskularnim zdravljem.

Naravno, kako bi pečurke mogle da regulišu šećer i holesterol, bitan je i način njihove pripreme. Najviše koristi biće ako dodamo sveže šampinjone u supe ili salate, na ovaj način sačuvaće se svi dobri sastojci pečuraka i polisaharidi koji regulišu nivo šećera u krvi. Pečurke mogu da se dodaju u varivo od svih vrsta povrća, luka, paprike, tikvica, patlidžana, kupusa, kelja …

Važno je ipak naglasiti da jedna namirnica sama po sebi neće biti „lek za dijabetes i holesterol“. Pored redovne fizičke aktivnosti bitna je dobro uravnotežena i raznovrsna ishrana, koja će nam obezbediti dovoljno energije i dobro regulisati vrednosti šećera i holesterola.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo