Naslovna / Ishrana

Kupine spadaju u šampione niskog glikemijskog indeksa i pomažu u mršavljenju

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 11. 09. 2024.

U 100 grama kupina ima 5,3 grama dijetetskih vlakana, što može pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i zdravijeg probavnog sistema

Kupine Ove zdrave bobice obiluju vitaminima C i K Foto: Shutterstock

Kupine nisu samo omiljene, zdrave i ukusne bobice, već više od toga. Sa niskim glikemijskim indeksom i bogatstvom esencijalnih hranljivih materija poput vitamina C i K, kupine se sve više prepoznaju kao voće pogodno za osobe sa dijabetesom, ali i ljude koji imaju probleme sa telesnom težinom.

Kupine u tabeli glikemijskog indeksa

Kupine imaju relativno nizak glikemijski indeks od oko 25, što ih čini povoljnim izborom za osobe zabrinute zbog kontrole nivoa šećera u krvi. Sa približno 9,61 gram ugljenih hidrata po porciji od 100 grama, kupine se mogu uklopiti u uravnoteženu ishranu bez izazivanja značajnih skokova nivoa glukoze u krvi.

Ako se uzme u obzir glikemijsko opterećenje (GL) po porciji, koje se računa množenjem glikemijskog indeksa sa gramima ugljenih hidrata a zatim deli sa 100, GL kupina na 100 grama iznosi 2,53. Nisko glikemijsko opterećenje ukazuje na to da kupine imaju minimalan uticaj na nivo šećera u krvi. Vredno je napomenuti da, iako kuvanje omekšava kupine, to ne utiče značajno na glikemijski indeks, omogućavajući uživanje u zdravstvenim prednostima i sirovih i kuvanih kupina.

Glikemijski indeks, povećanje nivoa šećera u krvi i kuvanje kupina

Glikemijski indeks (GI) je pregled vrednosti ugljenih hidrata u hrani prema njihovom uticaju na nivo glukoze u krvi. Hrana sa niskim GI (55 ili manje) sporije se vari, apsorbuje i metabolizuje. Posledica je sporiji porast nivoa glukoze. Nasuprot tome, hrana sa visokim GI (70 ili više) dovodi do bržeg povećanja nivoa šećera u krvi.

Iako neki načini kuvanja mogu uticati na glikemijski indeks određene hrane, kod kupina je taj uticaj minimalan. Ipak, važno je napomenuti da kombinovanje kupina sa hranom koja ima visok GI može uticati na ukupno glikemijsko opterećenje obroka, potencijalno izazivajući veći uticaj na nivo šećera u krvi.

Nutritivne vrednosti: Šta još od korisnih materija sadrže

Kupine su voće bogato hranljivim materijama. Obiluju vitaminima, mineralima i antioksidansima. Porcija od 100 grama kupina sadrži oko 43 kalorije, 5,3 grama dijetetskih vlakana i 5,3 grama šećera, čineći ih relativno niskokaloričnom hranom, sa produženim osećajem sitosti. Pored toga, bogat su izvor vitamina C sa približno 21 miligramom po 100 grama. To doprinosi njihovim korisnim svojstvima za jačanje imuniteta i opštim zdravstvenim koristima.

Da li su kupine dobre za mršavljenje?

Kupine mogu biti koristan deo režima za kontrolu kilograma zbog niskog sadržaja kalorija, visokog nivoa vlakana i značajnog sadržaja vode. Sve ovo će doprineti osećaju sitosti i smanjenju ukupnog unosa kalorija. Pored toga, vitamini, minerali i antioksidansi u kupinama dobro utiču na opšte zdravlje podstičući kontrolu telesne težine.

Stoga, uključivanje kupina u uravnoteženi jelovnik, uz praktikovanje redovne fizičke aktivnosti sigurno može pomoći u naporima za kontrolu kilaže. Međutim, važno je održavati režim sa kontrolisanim unosom kalorija i kupine posmatrati kao deo celokupnog zdravog plana ishrane za postizanje održivih ciljeva mršavljenja. Nemojte se bazirati isključivo na ishranu sa mnogo kupina.

Alergija na kupine

Alergija na kupine je relativno retka, ali mogu se javiti. Ovo važi posebno za osobe sa istorijom alergija na bobičasto voće.

Simptomi mogu uključivati svrab, oticanje, koprivnjaču ili u težim slučajevima anafilaksu. Osobe koje su osetljive i na druge vrste bobičastog voća ili su sklone oralnom alergijskom sindromu mogu biti u većem riziku i od alergija na kupine. Osobama sa istorijom alergije na hranu savetuje se konsultacija sa alergologom pre nego što uključe kupine u ishranu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo