Ishrana

Surutka i pavlaka: Prirodni saveznici u borbi protiv razvoja kardiovaskularnih bolesti kod žena u menopauzi

Priredio/la: Ma.R.

Polarni lipidi, kojima obiluju pavlaka i surutka, igraju jednu od ključnih fizioloških uloga budući da su osnovne komponente ćelijskih membrana

Surutka i pavlaka spadaju u mlečne proizvode koji mogu da budu od koristi ženama u menopauzi ne samo da bi ojačale kosti, već i umanjile rizik od kardiovaskularnih bolesti. Naučnici su pronašli vezu između specifičnih masnoća koje sadrže neki mlečni proizvodi i smanjenja rizika od bolesti tipičnih za menopauzu.

Lipidi i uloga u regulaciji nivoa holesterola: Surutka, pavlaka i istraživanja na ljudima

Mlečni proizvodi sadrže širok spektar lipida, uključujući trigliceride i polarne lipide, pri čemu su polarni lipidi specifični lipidi koji prirodno stabilizuju masnoće u telu. Nalaze se, pored ostalih namirnica, u pavlaci i surutki. Polarni lipidi igraju jednu od ključnih fizioloških uloga budući da su osnovne komponente ćelijskih membrana.

Preliminarni eksperimenti na glodarima otkrili su blagotvorne efekte polarnih lipida iz mleka na metabolizam jetre i regulaciju nivoa holesterola u krvi. Međutim, do jedne nove studije, ovi efekti nisu bili dokazani kod ljudi sa visokim kardiovaskularnim rizikom, pa se tako nisu ispitivali ni potecijali koje imaju surutka i pavlaka.

Po čemu je značajna ova studija: Šta nude surutka i pavlaka?

Ujedinjena saradnja INRA, INSERM, the Universities of Lyon and Clermont Auvergne, Lyon Civil Hospitals i the Human Nutrition Research Centres (CRNH) of Rhône-Alpes and Auvergne, pokazala je da konzumiranje određenih lipida prirodno prisutnih u mlečnim proizvodima (poznatih kao „polarni lipidi“) može smanjiti kardiovaskularni rizik kod gojaznih žena u postmenopauzi smanjenjem nivoa LDL-holesterola („lošeg“ holesterola) i triglicerida u krvi.

Da bi došli do ovog zaključka, naučnici su uključili pavlaku obogaćenu polarnim lipidima iz mlečne surutke u svakodnevnu ishranu 58 ispitanica tokom mesec dana. Uspešno su otkrili određene mehanizme u crevima koji bi mogli da objasne uočene efekte. Tako bi ovi prirodni sastojci mogli da postanu deo nove nutritivne strategije usmerene na smanjenje kardiovaskularnog rizika kod vulnerabilnih grupa, u koje spadaju i žene u menopauzi. Studija je objavljena u časopisu Gut.

Pavlaka, surutka, lipidi i proces u tankom crevu

Istraživački timovi pokušali da analiziraju uticaj polarnih lipida iz mlečnih proizvoda na kardiovaskularni rizik kod gojaznih žena u menopauzi i postmenopauzi, populacije koja je posebno podložna ovom riziku. Nakon mesec dana konzumiranja specijalno dizajniranog koncentrata surutke obogaćenog polarnim lipidima iz mleka (nusproizvod proizvodnje putera), tim je primetio značajno smanjenje nivoa LDL holesterola, triglicerida i drugih važnih markera kardiometaboličkog rizika u krvi. Ovi mlečni polarni lipidi su tako poboljšali kardiovaskularni zdravstveni profil ispitanica.

Naučnici su zatim pokušali da otkriju mehanizam koji stoji iza ovog efekta. Komplementarne studije su sugerisale da određeni polarni lipidi iz mleka i holesterol (kako dijetetskog, tako i endogenog porekla) mogu formirati kompleks u tankom crevu koji ne može biti apsorbovan i na kraju se izlučuje stolicom.

Moguća alternativa sojinom lecitinu

Ovi rezultati mogli bi da postave temelje novih nutritivnih strategija za smanjenje faktora kardiovaskularnog rizika kod određenih ranjivih populacija. Pored toga, mogli bi doprineti diverzifikaciji sastojaka koje koristi prehrambena industrija. Naime, funkcionalna svojstva polarnih lipida iz mleka u pogledu teksture zajedno sa njihovim potencijalno zaštitnim efektima na zdravlje, mogli bi da budu obećavajuća alternativu sojinom lecitinu koji se trenutno koristi u velikom broju prehrambenih proizvoda. Uz to, možda je ovo prilika za još bolju iskoristljivost surutke.