Iritiran želudac ili bol u stomaku najčešće je posledica upale sluznice želuca i creva izazvane virusima. Uznemireni stomak obično može da se leči kod kuće, a ako su simptomi ekstremni ili dugo traju potrebna je medicinska pomoć. Želudac može da bude iritiran i zbog poremećaja varenja koji se naziva dispepsija i izaziva nelagodnost u gornjem delu stomaka. Poremećaj varenja izaziva određene simptome, kao što su bol u stomaku i osećaj sitosti ubrzo nakon što počnemo da jedemo.
Iritiran želudac ne prihvata hranu koju obično volimo da jedemo
Kada je sluznica želuca iritirana želudac ne prihvata hranu koju obično jedemo u normlanim uslovima. U grupu namirnica koje treba izbegavati kada je želudac iritiran spadaju mlečni proizvodi, alkohol i ultra-obrađena hrana, jer ova hrana i piće mogu da nam pogoršaju osećaj.
1. Mlečni proizvodi
Dok je želudac iritiran najbolje je izbegavati mleko i mlečne proizvode nekoliko dana ili piti mleko bez laktoze. Zbog visokog sadržaja laktoze, namirnice poput mleka i sira mogu da budu teško svarljive. Pored toga, procenjuje se da 70 odsto ljudi širom sveta ima nedostatak laktaze, enzima potrebnog za varenje laktoze. Čak i ako obično nemate poteškoća sa varenjem laktoze, stomačni virus može da izazvati privremeni nedostatak ovog enzima. Stručnjaci ističu da je moguće da čovek ima problema sa varenjem laktoze do mesec dana nakon oporavka.
2. Gazirana pića
Ljudi sa uznemirenim želucem treba da izbegavaju gazirana pića i najbolje je piti vodu. Gazirani sokovi mogu da stvore višak vazduha u stomaku, što može da dovede do podrigivanja, gasova ili nadimanja, zbog čega se pogoršava iritacija želuca. Mnoga gazirana pića su i kisela i mogu da promene kiselost gastrointestinalnog trakta, što dovodi do lošeg varenja, žgaravice i refluksa.
3. Čokolada i kofein
Čokolada, posebno mlečna, sadrži laktozu. Ljudi koji su netolerantni na laktozu mogu da dobiju gasove, nadimanje i dijareju. Pored toga, kofein koji se nalazi u čokoladi, gaziranim napicima i energetskim pićima takođe može da poveća kiselost želuca, izazivajući žgaravicu. Studije su pokazale da sastojci čokolade kao što su kofein i kakao mogu da opuste donji sfinkter jednjaka. To je mišićni ventil koji sprečava hranu i želudačnu kiselinu da uđu u jednjak. Iako mnogi ljudi mogu da tolerišu čokoladu u umerenim količinama, najbolje je ne rizikovati dok postoji nelagodnost u želucu.
4. Masna hrana
Hrana bogata mastima je teško svarljiva i može biti teška za želudac. Veruje se da mast može da izazove nadimanje stomaka povećanjem nivoa crevnog hormona holecistokinina koji utiče na osećaj sitosti i vreme koje je potrebno hrani da se kreće kroz stomak. Tokom perioda nadimanja, masnoća može da izazove simptome mučnine, nadimanja i osećaja sitosti.
5. Začini
Ako imate bolove u stomaku ili osećate mučninu, najbolje je jesti blagu hranu. Hrana u blagoj ishrani ne bi trebalo da bude veoma začinjena ili jako začinjena, jer može da pogorša simptome. Istraživanje je pokazalo da kapsaicin, sastojak paprike, može da izazove gastrointestinalne smetnje kod osoba sa ponavljajućim smetnjama u varenju. Iako začinjena hrana ne izaziva čir na želucu, ona može da iritira postojeće čireve.
6. Alkohol
Iako je malo verovatno da će bilo ko sa stomačnim smetnjama biti raspoložen za koktel ili čašicu žestine, alkohol bi trebalo izbegavati. Može da iritira želudac, deluje i kao diuretik, što znači da izaziva često mokrenje i dehidraciju.
7. Ultra-prerađena hrana
Ultra-obrađena hrana je bogata aditivima, mastima, laktozom i šećerom, što može da pogorša postojeće gastrointestinalne simptome. Konzumiranje preko četiri porcije ultra-prerađene hrane dnevno dovodi se u vezu sa većim rizikom od razvoja sindroma iritabilnog kolona, raka, gojaznosti i visokog krvnog pritiska.
8. Kisela hrana
Kisela hrana poput citrusa ili paradajz sosa može da dovede do refluksa kiseline. Tu spadaju voćni sokovi – sok od pomorandže i sok od ananasa. Umesto citrusnog voća, treba izabrati vodenasto voće kao što su dinja i lubenica.