Naslovna / Ishrana

Branka Mirković, nutricionista: Praznična trpeza za kardiološke pacijente, dijabetičare i obolele od karcinoma

Priredio/la: V. M. B.|10:00 - 31. 12. 2020.

Uz pravilan izbor i pripremu namirnica, i osobe sa hroničnim oboljenjima mogu da se goste za praznike

pečenje

Praznična trpeza hroničnih bolesnika može da bude bogata, ali obrocima spremljenim na zdraviji način Foto: Shutterstock

U čovekovoj prirodi je da se raduje predstojećim praznicima, Novoj godini, Božiću, slavama koje slede…Uvek se pripremaju tradicionalna jela koja su veoma masna i začinjena.

– Razmislimo o našim bližnjima koji vec dosta pate jer ih muči neka hronična bolest. Potrebno je malo pažnje i strpljenja da im praznici budu lepši i lakši, da uživaju sa  porodicom u druženju i zajedničkim obrocima. Prilagodite jelovnik i uživajte u životu zajedno sa svojim bližnjima koji imaju zdravstvene probleme – savetuje Branka Mirković, nutricionista i predlaže kako treba pripremiti obroke za ove tri grupe obolelih.

Jedno pravilo važi za kako za one sa hroničnim bolestima tako i za zdrave – nema prejedanja.

Oboleli od kardiovaskularnih bolesti

Oni mogu skoro sve da jedu samo je potrebno izabrati manje masna mesa, najbolje ćuretinu ili piletinu. Da bi masnoća iscurila na dno posude za pečenje stavite krupno sečen luk, šargarepu, celer da prekrije dno. Samo malo ulja stavite da namažete kožicu i kontrolišite da so smanjite na minimum. Kada se ohladi pečenje, skinite kožicu i najnemasniji deo grudi isecite na komade. Umesto pekarskog krompira, samo krompir obarite, isecite na kocke i sa jako malo soka od pečenja pospite i stavite u rernu da se zapeče.

Sarme možete praviti od nemasnog junećeg ili telećeg mesa, sa malo začina. Važno je da kupus dobro isperete i drzite u hladnoj vodi da smanjite količinu soli. Preporučuju se mladi sirevi, a umesto slanog suvog mesa pravite rolnice od ćurećih prsa sa mladim sirom i ajvarom. Napravite salatu od rendane šargarepe i celera dodajte začine i sjedinite jogurtom ili kiselim mlekom.

Napunite izdubljeni paaradajz sa mladim sirom… Uz to poslužite dosta svežih salata da bi se manje jelo meso a više salata.

Poslastica može da bude voćna salata.

sarma

Sarma  može da se pripremi i na zdraviji način Foto: Shutterstock

Dijabetičari

Jelovnik dijabetičara zavisi od tipa dijabetesa, ali treba pomenuti da mnogi imaju preddijabetno stanje odnosno insulinsku rezistenciju. Zna se da ne treba da jedu slatkiše, kolače i razne druge poslastice. Medjutim obratite pažnju i ugljeni hidrati a to znači hleb, proja, pite isto tako treba da se izbegavaju ili smanje na minimum.

Nema opravdanja jednom je Nova godina pa posle…Pripremite goveđu ili pileću čorbu sa limunom ali bez testenine, knedli, krompira i šargarepe. Skuvajte normalnu supu, ali izbacite zelen koju ste kuvali i samo na kraju jako tanko i malo sečene šargarepe dodajte da se prokuva i cvetića karfiola i brokolija. Začinite pavlakom i limunom.

Sarmu napravite blagu od ispranog kupusa, sa junetinom ili teletinom i bez pirinča i soje samo dodajte malo mlevenih oraha da se sjedini. Pečenje može biti od komada junetine, teletine, ćurećih ili pilećih grudi. Obarite na pari ili izgrilujte razno povrće kao prilog pečenju.

Slatkiš može biti pečena bundeva, pečena jabuka ili pire od jabuke sa cimetom.

salata

Neka vaša trpeza bude bogata raznim salatama u što više boja Foto: Shutterstock

Karcinom

Ishrana zavisi od faze bolesti i na kom se organu nalazi. Uvek postoji mogućnost da se pripremi hrana koja će im prijati i poboljšati raspoloženje. Ispecite u rerni sa malo ulja i vode pileći file, belu morsku ribu, a prilozi povrće bareno na pari ili toplom vazduhu.

Što više različitog povrća, svih boja. Napravite mnogo vitaminskih salata, dodajte bebi spanać, rukolu, čeri paradajz. Pire uz meso može biti od celera, brokolija, karfiola, šargarepe. Napravite dekoracije različitih boja. Dodajte pečeni susam, pečeni badem, mlevene orahe.

Za poslastice napravite salamu od suvog i jezgrovitog voća, puding od čija semenki sa šumskim voćem i grčkim jogurtom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo