Treba li bacati koru avokada i može li se koristiti u svakodnevnoj ishrani

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zbog bogatog sadržaja bioaktivnih jedinjenja, kora avokada je bezbedna za jelo i zdrava

Prema mišljenju stručnjaka, zbog bogatog sadržaja bioaktivnih jedinjenja, kora avokada je bezbedna za jelo i zdrava Foto Shutterstock

Često se priča i piše o zdravstvenim prednostima kora voća, ali jedna koja se često zanemaruje je kora avokada. Iako ima gorak ukus, kora avokada prepuna je hranljivih materija i nudi nekoliko potencijalnih zdravstvenih prednosti. Iznenađujuće svestrana, može se čak uključiti u svakodnevno kuvanje.

Da li je kora avokada jestiva

Prema mišljenju stručnjaka, zbog bogatog sadržaja bioaktivnih jedinjenja, kora avokada je bezbedna za jelo i zdrava. Ona je važan deo ploda koji ga štiti od prebrzog sazrevanja. Za razliku od jabuke ili manga, koža avokada je vlaknasta i debela. Takođe deluje kao barijera protiv bakterija i oštećenja iz životne sredine. Osim toga, prilično je gorka i neprijatnog ukusa. Prema izveštajima, kao i mnogi drugi plodovi, spoljašnja kora avokada bogata je vitaminima, posebno antioksidantima, fenolima i flavonoidima. Što je boja tamnija to je veća koncentracija hranljivih materija.

Antioksidativna i antibakterijska svojstva

Prema studiji koju je objavila National Library of Medicine, ekstrakti kore avokada poseduju značajnu antioksidativnu aktivnost, uporedivu sa sintetičkim antioksidantima kao što je BHT. Ovi ekstrakti takođe pokazuju antibakterijsko dejstvo protiv određenih bakterija, što ukazuje na njihov potencijal kao prirodnih konzervansa u kozmetičkim formulacijama.

Efekti protiv starenja

Studija Pharmaceutical Research Journal koja uključuje lokalnu primenu masti ekstrakta kore avokada pokazala je poboljšanja hidratacije kože, nivoa kolagena i elastičnosti. Grupa tretirana koncentracijom od 10 procenata pokazala je najznačajnija poboljšanja, što ukazuje na potencijal ekstrakta u proizvodima za negu kože protiv starenja. Kora avokada sadrži antiinflamatorna jedinjenja koja mogu smanjiti upalu kože. Hronična upala povezana je sa ubrzanim starenjem kože i razvojem bora. Anti-inflamatorna svojstva pilinga mogu pomoći u održavanju mladosti kože.

Dijetna vlakna

Prema mišljenju stručnjaka, kora je bogata dijetalnim vlaknima koja pomažu u varenju i promovišu zdrava creva. Iako se često baca, kora sadrži hranljive materije koje podržavaju opšte zdravlje. U stvari, vlakna u avokadu su takođe dobra za zdravlje srca i metaboličko zdravlje.

Antioksidanti

Takođe uključuju fenolna jedinjenja i flavonoide, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa. Ovi antioksidansi mogu zaštititi vaše ćelije i podržati bolji imunitet.

Vitamini

Kora avokada bogata je vitaminom C i E, koji pomažu u jačanju imunološkog sistema i poboljšanju zdravlja kože. Ovi vitamini takođe podstiču proizvodnju kolagena, održavajući kožu čvrstom i mladom. Takođe štite ćelije od oštećenja. Sadrži i karotenoide (kao što su lutein i zeaksantin), koji su dobri za zdravlje očiju i smanjuju oksidativni stres.

Minerali

Kora avokada bogata je mineralima kao što su kalijum, magnezijum, kalcijum, zdrave masti i karotenoidi. Ovi minerali pomažu u održavanju funkcije mišića i nerava, kostiju, a takođe su korisni i za zdravlje očiju. Bogata je gvožđem koje je važno za transport kiseonika u krvi i energetski metabolizam. Takođe je bogata fosforom, koji je neophodan za zdrave kosti, zube i skladištenje energije. Bogata je kalijumom, koji pomaže u regulisanju ravnoteže tečnosti i podržava zdravlje srca. Sadržaj magnezijuma važan je za funkciju mišića i proizvodnju energije. Stoga je najbolje uključiti avokado u ishranu i prirodno povećati nivo proteina.

Kako koristiti koru avokada

Kako se navodi, najbolje je konzumirati u obliku paste ili praha.

  1. Zagrevajte koru avokada u mikrotalasnoj rerni na 90-110℃ oko sat vremena. Zatim je izmiksajte u fini prah. Možete je dodati u smutije, dipove ili prelive.
  2. Možete pomešati mali deo kore zajedno sa voćem, a zatim ga koristiti u jelima.
  3. Može se koristiti i kao prirodno biljno đubrivo. Sve što treba da uradite jeste da osušite i sameljete kore avokada u fini prah koji ćete dodati u baštensku zemlju, obogaćujući je hranljivim materijama.
  4. Kora avokada može se koristiti i kao dodatak kompostu. Jednostavno dodajte kore avokada na gomilu komposta da biste pomogli u stvaranju komposta bogatog hranljivim materijama za biljke.
  5. Kora avokada može se koristiti i kao piling za lice. Koristite unutrašnjost kore da nežno očistite kožu. Ulja i hranljive materije u kori pomažu u vlaženju i ishrani kože.