Naslovna / Ishrana

Repa treba što češće da se nađe na našem tanjiru zbog ove 4 zdravstvene prednosti

Priredio/la: I. V. |11:09 - 21. 08. 2024.

Hranljive materije u repi nude širok spektar zdravstvenih prednosti i zbog toga ovu krstašicu treba što češće jesti

repa Repa je veoma zdrava, a niskokalorična biljka iz reda krstašica Foto: Shutterstock

Zbog ovih zdravstvenih koristi trebalo bi da bude redovan gost na vašem tanjiru!

Repa je povrće iz porodice krstaša, pruža obilje hranljivih materija, ima malo kalorija, dobar je izvor vitamina C, folata, gvožđa i kalcijuma. Iako je mnogi svrstavaju u korenasto povrće poput krompira i cvekle, repa je zapravo rođak brokolija, prokelja i kelja.

Koje zdravstvene prednosti ima repa?

Mnogi istraživači i zdravstveni radnici veruju da hranljive materije u repi nude širok spektar zdravstvenih prednosti, kao što su:

1. Uklanjanje crevnih tegoba
Jedna šolja sirove repe težine 130 grama obezbeđuje 2,34 g vlakana, a vlakna pomažu u smanjenju pritiska i upale u debelom crevu. Konkretno, ishrana bogata vlaknima ima veze sa manjim rizikom od crevnih problema, uključujući divertikulitis.

Repa i druga hrana bogata vlaknima mogu da pomognu u smanjenju prevalencije divertikulitisa tako što apsorbuju vodu u debelom crevu i olakšavaju pražnjenje creva. Međutim, lekari ne preporučuju uvek ishranu sa visokim sadržajem vlakana za osobe sa divertikulitisom.

2. Snižavanje krvnog pritiska
Prema studiji iz 2013. godine objavljenoj u British Journal of Clinical Pharmacology, hrana koja sadrži dijetalne nitrate – kao što su repa i zelje – može da pruži višestruke koristi za zdravlje krvnih sudova – smanjenje krvnog pritiska i sprečavanje lepljenja trombocita u krvi. Međutim, dugoročni rizici ishrane sa visokim sadržajem nitrata i njen uticaj na zdravlje kardiovaskularnog sistema ostaju nejasni.

Generalno, ishrana bogata voćem i povrćem pozitivno utiče na krvni pritisak. Oni igraju značajnu ulogu u DASH dijeti koju je kreirao National Heart, Lung, and Blood Institute a koju su medicinski stručnjaci osmislili kako bi se snizio krvni pritisak. Repa takođe obezbeđuje kalijum, koji može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska oslobađanjem natrijuma iz tela i pomaže u širenju arterija.

3. Smanjenje rizika od raka
Visok unos povrća krstaša – uključujući repu, karfiol i kupus – ima veze sa manjim rizikom od razvoja raka. Ovo povrće sadrži nekoliko jedinjenja koja mogu da imaju zaštitne efekte protiv određenih karcinoma. Jedan od njih je 3,3′-diindolylmethane, prema istraživanju iz 2016.

Hrana koja sadrži jedinjenje zvano sulforafan takođe potencijalno može da bude sastavni deo  lečenja raka. Studija iz 2015. godine otkrila je da sulforafan može da ometa funkciju histon deacetilaze – enzima koji pomaže rast i širenje ćelija raka.

4. Pomaže u gubitku težine i varenju
Repa i drugo povrće iz porodice krstaša koje je bogato vlaknima pomažu da se ljudi duže osećaju sitim, a ujedno ima malo kalorija. Konzumiranje obroka bogatih vlaknima takođe pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Sadržaj vlakana u repi takođe može da spreči zatvor i podstakne rade i redovno pražnjenje creva. A zna se da je redovno, adekvatno pražnjenje creva  ključno za oslobađanje od toksina kroz žuč i stolicu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo