Naslovna / Zdravlje

Novi lek za rak pluća može zaustaviti širenje karcinoma i produžiti život

Priredio/la: I. V. |13:00 - 11. 06. 2024.

Uprkos dostupnim opcijama lečenja kao što su hirurške intervencije, hemoterapije, terapije zračenjem i imunoterapijskih lekova, stope preživljavanja među pacijentima sa uznapredovalim stadijumom raka pluća su dosta „crne“

rak pluća Metastaze u mozgu javljaju se kod oko 25 odsto pacijenata sa karcinomom pluća Foto: Shutterstock

Novi lek za rak pluća kompanije Pfizer testiran je na pacijentima koji imaju nesitnoćelijski karcinom pluća, a rezultati CROWN studije pokazali su da povećava stopu preživljavanja i zaustavlja širenje tumora. Studija, koja je još u toku, pokazala je da je 60 odsto pacijenata sa karcinomom pluća koji su uzimali lek pod nazivom Lorbrena živelo duže ili čak bilo izlečeno i 5 godina nakon dijagnoze, u poređenju sa 8 procenata obolelih koji su lečeni drugim lekom. Do sada, CROWN studija nudi najduže rezultate preživljavanja, bez progresije, ikada zabeležene kod pacijenata sa nesitnoćelijskim karcinomom pluća.

Prognoze za uznapredovali rak pluća dosta su „crne“

Odgovoran za jedan od 8 karcinoma širom sveta, rak pluća je najčešće dijagnostikovani karcinom.  Uprkos dostupnim opcijama lečenja kao što su hirurške intervencije, hemoterapije, terapije zračenjem i imunoterapijskih lekova, stope preživljavanja među pacijentima sa uznapredovalim stadijumom raka pluća su dosta „crne“.

Međutim, Lorbrena (lorlatinib) lek za rak pluća kompanije Pfizer pokazuje rezultate koji obećavaju. Rezultati novih kliničkih ispitivanja pokazuju da novi lek zaustavlja napredovanje raka pluća kod pacijenata sa ALK-pozitivnim karcinomom pluća nemalih ćelija (NSCLC), vrstom raka pluća koja se javlja kada ALK gen mutira i izaziva abnormalni rast plućnih ćelija.

Najbolje stope preživljavanja do sada

Među 296 pacijenata sa ALK-pozitivnim karcinomom pluća, koji su učestvovali u Pfizer CROWN  ispitivanju, novi lek pokazao je smanjenje rizika od razvoja intrakranijalne progresije za 94 procenata – stadijuma u ​​kojem tumori počinju da se formiraju u mozgu. Ovo je rezultiralo najdužim rezultatima preživljavanja bez napredovanja bolesti ikada zabeleženim kod pacijenata sa NSCLC.

– Nakon petogodišnjeg praćenja, nismo dostigli stepen preživljavanja bez progresije, što znači da je i dalje 60 odsto pacijenata koji uzimaju novi lek. Ipak, ovo je „dobar problem“, jer pacijenti i dalje imaju koristi od lečenja – objasnio je dr Todd Bauer, medicinski onkolog sa Tennessee Oncology i jedan od autora studije.

Lorbrena je jedini inhibitor ALK tirozin kinaze (TKI) koji je prijavio petogodišnje preživljavanje bez progresije bolesti. Kao lekovi za rak, ALK TKI funkcionišu tako što zaustavljaju proteine koji uzrokuju nenormalan rast tumorskih ćelija. Drugi inhibitori, kao što je Xalkori (crizotinib) bili su efikasni tokom prvih 12 meseci, ali otpornost na lekove i mutacije raka znače da karcinom obično napreduje nakon toga.

Najčešći neželjeni efekti mogu da se kontrolišu

Dr Bauer je rekao da su dva najčešća neželjena efekta novog Lorbrena leka hiperholesterolemija, što je visok nivo holesterola u krvi, i hipertrigliceridemija, što je povišen nivo triglicerida u krvi. Ali, i jedno i drugo stanje mogu da se drže pod kontrolom upotrebom statina i fibrata.

Drugi uobičajeni neželjeni efekti novog leka mogu da budu:

  • Oticanje ruku, nogu, šaka i stopala (edem)
  • Utrnulost
  • Dobijanje na težini
  • Problemi sa razmišljanjem, kao što su zaborav ili konfuzija
  • Umor
  • Otežano disanje
  • Bol u zglobovima
  • Dijareja
  • Promene raspoloženja
  • Kašalj.

U kliničkoj praksi, neželjeni efekti leka, osim promene nekih životnih navika, takođe mogu da se kontrolišu smanjenjem doze ili pravljenjem pauze sa uzimanjem leka.

– Standardna doza Lorbrena leka je tableta od 100 miligrama, jednom dnevno. A ako pacijenti počnu da imaju te nuspojave, može da im se uvede doza od 75 miligrama jednom dnevno, ili sve do 50 miligrama jednom dnevno – naglasio je dr Bauer i podsetio da, prema podacima CROWN ispitivanja, promene doze ne ugrožavaju efikasnost leka. Jer, čak i pri toj malo nižoj dozi, i dalje se održava puna efikasnost leka, kaže dr Bauer.

Novi lek za rak pluća štiti i od tumora mozga

Metastaze u mozgu, koje se javljaju kod oko 25 odsto pacijenata sa karcinomom pluća pri postavljanju dijagnoze, generalno dovode do loše prognoze. Međutim, CROWN studija je pokazala da je Lorbrena lek efikasan u prevenciji metastaza u mozgu. Nakon pet godina, 92 procenata pacijenata koji uzimaju lek nije razvilo rak mozga, u poređenju sa 21 odstopacijenata na drugoj terapiji.

Za pacijente sa postojećim metastazama na mozgu, 81 odsto onih koji su uzimali Lorbrena lek nije razvilo širenje mozga, dok su svi pacijenti na Xalkori leku primetili napredak raka ili su napustili studiju u roku od dve godine. Lorbrena lek je takođe bio efikasan kod pacijenata bez metastaza u mozgu. Samo 4 od 114 pacijenata razvilo je lezije na mozgu u prvih 16 meseci lečenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Verica Radicanin
16:36, 11. 06. 2024.
Odgovori

Dali je lek poceo da se primenjuje na Radioloskom institutu u Beogradu?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo