Naslovna / Prirodna medicina

Prirodni laksativi koji olakšavaju pražnjenje creva i poboljšavaju varenje

Priredio/la: I. V. |11:00 - 25. 09. 2023.

Zatvor se javlja kada se creva ne prazne redovno, već samo dva do tri puta nedeljno, stolica je tvrda, suva ili čak i bolna, a simptome mogu da ublaže određena hrana, napici i biljke

prirodni laksativi Sena je jak prirodni stimulativni laksativ, što znači da izaziva kontrakcije u mišićima koji oblažu creva Foto: Shutterstock

Prirodni laksativi jedna su od opcija ublažavanja simptoma opstipacije ili zatvora koji se javlja zbog slabo pokretnih creva. Zatvor se javlja kada se creva ne prazne redovno, već samo dva do tri puta nedeljno, stolica je tvrda, suva ili čak i bolna. Kada se javi zatvor koriste se laksativi, ali, svako ko ne želi da uzima tu vrsta lekova, može da proba prirodne laksative, koji će ujedno poboljšati  varenje i regulisati rad creva.

Kako deluju prirodni laksativi?

Prirodni laksativi mogu se naći u obliku hrane, napitaka i bilja. Međutim, različiti prirodni laksativi mogu uticati na telo na različite načine, i svaki ima svoje potencijalne rizike. Postoji nekoliko načina na koje prirodni laksativi poput bilja, hrane i pića deluju kako bi probavni sistem nesmetano funkcionisao. Laksativi deluju tako što:

  • Sprečavaju nagomilavanje stolice
  • Omekšavaju stolicu
  • Stimulišu creva.

Koja hrana se smatra prirodnim laksativima?

Određene hranljive materije i namirnice ključne su za dobro funkcionisanje creva i njihovo pražnjenje. Lekari savetuju da bi za dugotrajno olakšanje opstipacije trebalo u ishranu uvrstiti sledeću hranu:

1. Hranu bogata vlaknima: hleb od celog zrna i žitarice, voće, povrće, orahe, semenke i mahunarke.
2. Hrana bogata magnezijumom: tamno lisnato povrće, avokado, orasi, obogaćene žitarice, čia semenke, tamna čokolada i masna riba.
3. Probiotička hrana: jogurt, sir, brokoli, suve šljive, soja, čia semenke i smokve.

Koji napici su prirodni laksativi?

Pića mogu da budu podjednako važna kao i hrana za smanjenje opstipacije i ubrzavanje procesa varenja. Sledeći napici mogu da deluju kao prirodni laksativi:

1. Voda: Održavanje hidratacije je važno za sprečavanje i lečenje zatvora. Pijte dosta vode tokom dana kako biste omekšali suvu stolicu i poboljšali varenje.
2. Sok od suve šljive: Istraživanja pokazuju da sok od suve šljive može pomoći u sprečavanju formiranja tvrde, kvrgave stolice. Takođe je pokazao nizak rizik od neželjenih efekata kao što su retka stolica i gasovi.
3. Kafa: Studije pokazuju da kofeinska kafa deluje na stimulaciju pražnjenja creva povećanjem kontrakcija creva. Kafa bez kofeina takođe može da pomogne, ali je znatno manje efikasna.

Prirodni laksativi mogu da budu i biljke

Istraživanja govore da određene biljke imaju dvostruko dejstvo kao prirodni laksativi, bilo kao dodatak ili u obliku biljnih čajeva, a kao najdelotvornije izdvajaju se:

1. Sena: Sena je jak prirodni stimulativni laksativ, što znači da izaziva kontrakcije u mišićima koji oblažu creva. Može se uzimati i kao biljni dodatak i kao čaj.
2. Đumbir: Istraživanja pokazuju da đumbir može da ubrza probavu, a istovremeno sprečava nadimanje i grčeve.
3. Nana: Mnogi ljudi piju čaj od nane za lečenje svojih gastrointestinalnih stanja i simptoma. Deluje umirujuće na digestivni trakt i takođe može da ublaži zatvor.
4. Aloe vera: Sok, čaj i suplementi od aloe vere deluju na kontrolisanje periodične konstipacije poboljšavajući gastrointestinalni motilitet ili kretanje hrane kroz crevni prolaz.

Ostali prirodni laksativi

Pored gore navedenih namirnica, napitaka i bilja, drugi prirodni načini za ublažavanje opstipacije mogu da budu:

1. Masaža abdomena: Postoje neki dokazi da masaža abdomena može da leči simptome zatvora, posebno kod dece i starijih osoba.
2. „Istrenirana“ creva: Pokušajte da idete u kupatilo u isto vreme svakog dana. To može pomoći da „obučite“ debelo crevo na redovno pražnjenje.
3. Redovne vežbe: Dosta fizičke aktivnosti takođe može da pomogne da se poboljša redovnost stolice.

Preventivne mere

Iako su mnogi prirodni laksativi bezbedni i efikasni, postoje neki potencijalni rizici. Kada konzumirate laksative, posebno u prekomernoj količini, mogu se javiti neželjeni efekti kao što su:
Bol u stomaku
Nadimanje
Gasovi
Dijareja.

Ako primetite bilo kakve znake gastrointestinalne iritacije, odmah prestanite da uzimate laksativ. Prekomerna ili dugotrajna upotreba bilo kog laksativa može potencijalno da vas učini zavisnim od njega, što znači da bi se creva praznila samo ako se uzima laksativ. Savet je da se zatraži  medicinska pomoć ako se primeti da je nemoguće pražnjenje creva bez laksativa, ili ako se primeti  bilo kakva promena u pokretima creva (kao što je krv u stolici).

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo