Heljda je riznica hranljivih materija. Spada u bezglutenske namirnice, tako da može biti odlična zamena za pšenicu, raž, ječam i ovas. Korisna je za naše zdravlje jer poboljšava varenje, ubrzava metabolizam, uklanja višak vode, pročišćava krv i snižava nivo lošeg holesterola.
Najveće prednosti koje nam nudi heljda
Stručnjaci za ishranu se pozivaju na neka specifična istraživanja o nutritivnim kvalitetima heljde i kažu da postoje indicije da konzumiranje heljde može pomoći u zdravom gubitku kilograma, ali ne kroz restriktivne dijete koje će trajati duži vremenski period. Heljda takođe:
- poboljšava funkciju digestivnog trakta
- stimuliše dobre ćelije i stabilnost mikroflore u crevima
- može da doprinese pročišćavanju krvi
- pojačava osećaj sitosti
- smanjuje želju za šećerom
- ubrzava rast noktiju i kose.
Heljda i mogući negativni efekti konzumacije
Međutim, postoje i napomene o oprezu kada govorimo o svakodnevnom konzumiranju zrna heljde na koje treba posebno obratiti pažnju. Odnose se pre svega na količinu soli koju unosimo. Njima se bavila studija objavljena u National Library of Medicine 2019.godine i potvrdila da heljda sadrži visok procenat soli. Zbog toga količinu soli treba racionalno dozirati ukoliko heljdu svakodnevno konzumiramo. Ostali mogući negativni efekti zrna, odnosno heljdinog brašna odnose se na:
- promenu nivoa krvnog pritiska
- glavobolju
- umor
- nedostatak šećera može umanjiti mentalnu aktivnost i druge performanse
- mogućnost smanjene apsorpcije ili nedostatka određenih vitamina.
Heljdina kaša: Moguće koristi
Činjenica je da heljda sadrži veliki broj različitih elemenata u tragovima, vitamina, kao i minerala. Hemijska đubriva se ne koriste u gajenju heljde, što je čini ekološki prihvatljivim proizvodom. Evo korisnih komponenti heljde, od kojih se neke dodaju produkovanim heljdinim pahuljicama koje su osnova za pripremanje heljdine kaše:
- rutin (jača zidove krvnih sudova pa je dragocen kod proširenih vena, hipertenzije, hemoroida i reumatskih bolesti, kao i kod umanjenja negativnih efekata zračne terapije)
- lecitin (neophodan za formiranje ćelijskih membrana u mozgu i nervnih vlakana)
- folna kiselina (značajna za zarastanje tkiva, smanjenje rizika od raka, kao i za biosintezu aminokiselina i azotnih baza u organizmu)
- gvožđe (sprečava nizak nivo hemoglobina u krvi, a heljda sadrži najviše gvožđa od svih žitarica)
- magnezijum (sprečava nervozu, loše raspoloženje, brzo umaranje, grčeve u mišićima)
- flavonoidi (vitamini grupe B i E i mnogi drugi korisni elementi u tragovima, kao i brojne aminokiseline potrebne za gotovo sve funkcije u telu).
Kada heljda može da naškodi zdravlju?
Uprkos činjenici da u heljdinoj kaši ima mnogo korisnih sastojaka, postoje i kontraindikacije za njenu upotrebu. Evo pet razloga zašto jesti heljdinu kašu može biti i štetno, kao i koje kategorije osoba treba da budu posebno oprezne:
-
Alergija
Kao i mnoge druge namirnice, heljda može biti alergen. Simptomi alergije na heljdu su crvenilo i ljuštenje kože, svrab.
-
Trudnoća
Tokom trudnoće, mnogim budućim majkama lekari savetuju da jedu kašu od heljde. Međutim, kako heljda sadrži veliku količinu proteina a trudnica ima osetljive bubrege, ne bi trebalo da je konzumira.
-
Individualna intolerancija
Ako je neko intolerantan na bilo koji sastojak heljde, postoji mogućnost negativne reakcije, koja nije isto što i alergija.
-
Neadekvatno čuvanje
Kao i sve druge žitarice, heljdu treba čuvati na tamnom mjestu u zatvorenoj posudi. Budite oprezni, ako žitarice miriše na plijesan, onda nisu pogodne za pravljenje heljdine kaše. Šteta nanesena tijelu nakon jedenja takve kaše može biti vrlo ozbiljna.
-
Heljdina mono-dijeta u dužem vremenskom periodu
Svaka restriktivna dijeta, isključivanje celih grupa namirnica ili konzumiranje samo jedne namirnice u dugom vremenskom periodu je štetno za organizam. Ukoliko ste u dužem vremenskom periodu samo na korišćenju heljdinog brašna ili heljdine kaše, organizam može upasti u određenu vrstu šoka kada prekinete sa takvim modelom ishrane. Pritom, visok nivo soli, ako niste regulisali unos kroz druge namirnice, može ozbiljno da ugrozi srce ili izazove hipertenziju. Heljdina mono-dijeta ne bi smela da traje duže od 14 dana, a i to je, naglašavaju stručnjaci, pogrešan model ishrane. Ključ zdravlja je u ravnomernom i raznovrsnom unosu svih grupa namirnica.