Naslovna / Ishrana

Šta je bolje uz doručak – čaj ili sok

Priredio/la: S.St.M.|11:00 - 07. 05. 2024.

Za zdrav jutarnji napitak nudi nam se mnogo opcija, uključujući čaj i sok. Ali, šta je od ova dva bolje

čaj ili sok ujutru Pijenje čaja ili soka ujutru može doneti različite zdravstvene prednosti Foto Shutterstock

Ponekad se ujutru pitamo šta je bolje za započinjanje novog dana – čaj ili sok. Kada se probudimo nakon dobrog sna, možda ćemo primetiti da su nam suva usta. To je uglavnom zato što oko sedam do osam sati možda nismo pili vodu ili bilo kakvo piće. Dakle, hidriranje ujutru veoma je važno. A ako se i dalje osećamo pospano, trebaće nam kofein da povećamo energiju. Dilema je sledeća – da li je ispijanje čaja ujutro najzdravije ili su to možda sokovi od svežeg voća koji hidriraju telo na ukusan način.

Šta je ujutru bolje – čaj ili sok

I čaj i sok ujutru mogu biti korisni, ali to zavisi od individualnog izbora i onoga što nam više odgovara, kao i zdravstvenih ciljeva, kaže dijetetičar Ekta Singhwal.

Čaj, posebno zeleni ili crni čaj, obezbeđuje antioksidante i nežno pojačava kofein, pomažući budnosti i metabolizmu. S druge strane, sok, posebno sveže ceđeni ili 100 odsto voćni soknudi vitamine, minerale i hidrataciju.

Pijenje čaja ili soka ujutru može doneti različite zdravstvene prednosti. Čaj je bogat antioksidansima, koji pomažu u smanjenju upale i podržavaju opšte zdravlje, kaže Singhwal. Zeleni čaj, posebno, nudi mnogo zdravstvenih koristi. Ispijanje zelenog čaja korisno je za funkcije mozga i raspoloženje, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Phytomedicine iz 2017.

Sok, s druge strane, obezbeđuje esencijalne vitamine i minerale, podstičući hidrataciju i podržavajući imunološku funkciju.

Ujutru možemo da pijemo sledeće vrste svežih sokova:

  • sok od pomorandže: bogat vitaminom C i antioksidansima, podržava imunološku funkciju i zdravlje kože; može smanjiti nekoliko faktora rizika za srčana oboljenja kao što je visok holesterol; Tokom studije iz 2013, objavljene u časopisu Lipids in Health and Disease, otkriveno je da ispijanje soka od pomorandže smanjuje nivoe ukupnog i „lošeg” LDL (lipoproteina niske gustine) holesterola
  • sok od jabuke: sadrži vitamin C i kalijum, pomaže varenju i može poboljšati zdravlje srca
  • sok od šargarepe: visok sadržaj beta-karotena i vitamina A, unapređuje zdravlje očiju
  • sok od cvekle: prepun nitrata, poboljšava performanse vežbanja i može pomoći u snižavanju krvnog pritiska
  • sok od brusnice: sadrži antioksidante i može sprečiti infekcije urinarnog trakta
  • sok od ananasa: sadrži bromelain, koji pomaže varenje i smanjuje upale
  • limunov sok: Ima alkalizirajuća svojstva, tako da podržava varenje i detoksikaciju

Koji su neželjeni efekti čaja

Iako se čaj generalno smatra zdravim napitkom, postoje potencijalni neželjeni efekti započinjanja dana sa njim. Neke osobe mogu da imaju uznemiren stomak ili kiselinu, posebno ako se čaj pije na prazan stomak. Raznovrsnost čaja je takođe važna. Čaj sa mlekom ujutru nije zdrava navika. Njegov visok sadržaj laktoze može uticati na creva i dovesti do gasova i drugih stomačnih problema. Takođe, prekomerni unos kofeina iz čaja može dovesti do nervoze, nesanice ili ubrzanog otkucaja srca kod osetljivih osoba. Neophodno je da slušamo svoje telo i da u skladu s tim prilagodimo upotrebu čaja.

Koji su neželjeni efekti jutarnjeg ispijanja soka

Što se tiče svežih voćnih sokova, oni se mogu konzumirati na prazan stomak, ali je važno da na umu imamo njihov sadržaj šećera i potencijalni uticaj na nivo šećera u krvi. Prekomerno konzumiranje sokova može dovesti do skoka nivoa šećera u krvi zbog sadržaja šećera, tako da je umerenost ključna. Njih možemo i da uparimo sa izvorom proteina ili vlakana, kao što su orašasti plodovi ili tost od celog zrna, kako bismo ublažili potencijalni skok šećera u krvi i obezbedili uravnoteženiji početak dana.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Eto!
0:04, 08. 05. 2024.
Odgovori

Voda brate!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo