Naslovna / Prirodna medicina

Čaj i njegovo blagotvorno dejstvo na srce

Priredio/la: S.St.|11:00 - 25. 10. 2022.

Rezultati kardiološkog istraživanja u Kini ukazuju na to da su osobe koje su pile više od tri šoljice čaja nedeljno, imale 20 odsto manji rizik od srčanog udara i 22 procenta manji rizik od smrti od srčanih bolesti u poređenju sa ljudima koji su pili manje od tri šoljice čaja nedeljno

Čaj i njegovo blagotvorno dejstvo Čaj može značajno da smanji rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara tako što smanjuje „loš” holesterol Foto: Shutterstock

Čaj i njegovo blagotvorno dejstvo na srce – ako želimo da saznamo sve o tome kako ispijanje čaja može da utiče na naše srce, iznenadićemo se da postoje desetine studija koje sugerišu da smanjenje rizika od srčanih bolesti može biti jednako ukusno kao i degustiranje širokog spektra crnih, zelenih, belih, pa čak i biljnih čajeva.

Čaj kao navika i manji rizik od srčanog udara

Velika opservaciona studija objavljena u European Journal of Preventive Cardiology bavila se analizom informacija o zdravlju i ponašanju 100.000 Kineza više od sedam godina. Izveštaj za 2020. otkriva da su oni kojima je ispijanje čaja navika i koji su pili više od tri šoljice čaja nedeljno imali 20 odsto manji rizik od srčanog udara i 22 procenta manji rizik od umiranja od srčanih bolesti u poređenju sa ljudima koji su pili manje od tri šoljice čaja nedeljno.

Druga studija, sprovedena na više od 40.000 odraslih Japanaca, objavljena u Journal of the American Medical Association, pokazala je da je 26 odsto manji rizik od smrti od srčanog ili moždanog udara kod ljudi koji su pili više od pet šoljica zelenog čaja dnevno.

Kako je čaj tako dobar za naše srce

Da bismo razumeli zašto konzumiranje čaja može da bude tako dobro za naše srce, moramo prvo da razmotrimo kako krvni pritisak utiče na zdravlje srca. Visok krvni pritisak, koji se naziva hipertenzija, oštećuje zidove naših arterija čineći ih tvrdim, što može da dovede do začepljenja.

Što je krvni pritisak viši, to je veći rizik od kardiovaskularnih bolesti (KVB), bolesti srca i moždanog udara. Kada krvni sudovi nisu toliko elastični koliko bi trebalo da budu, protok krvi i kiseonika do srca i iz njega se smanjuje, što dovodi do bolova u grudima i eventualnog srčanog udara ili srčane insuficijencije.

– Istraživanja pokazuju da konzumiranje velike količine čaja srce čini zdravijim i smanjuje rizik od bolesti. Razlog za ovo jeste što čajevi sadrže korisna biljna jedinjenja poznata kao polifenoli koji deluju kao antioksidansi u telu – kaže nutricionista Lisa Richards, kreator Candida Diet

Čaj i njegovi metaboliti, poput polifenola, opuštaju arterije tako što smanjuju upalu i povećavaju aktivnost azot-oksida u endotelu, sloju ćelija koji oblaže unutrašnjost krvnih sudova. Azot-oksid je vazodilatator koji uzrokuje opuštanje endotela, šireći krvne sudove i poboljšavajući protok krvi, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Nutrients.

Ključno jedinjenje čaja je EGCG, najzastupljeniji katehin u čaju i potentan antioksidans

Čaj može i značajno da smanji rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara tako što smanjuje lipoprotein niske gustine (LDL), „loš” holesterol koji može da se nakupi u arterijama i da formira plakove.

– Zeleni čaj je pun polifenola i katehina, dva antioksidativna jedinjenja poznata po svojim antiinflamatornim svojstvima – kaže stručnjak za kulinarstvo i čaj Kristen Lorenz, navodi se u The Spice & Tea Exchange.

– Zeleni čaj posebno je bogat izvor snažnog oblika katehina zvanog epigalokatehin galat, ili EGCG, za koji se pokazalo da „isključuje“ gene koji pokreću gojaznost, dijabetes i skladištenje masti na stomaku – kaže Kelly Choi, autorka brojnih knjiga o hrani i zdravlju, kuvar i sudija na kulinarskim takmičenjima.

Daj mi čaj za trigliceride

Kako se navodi u časopisu Nutrition Journal, pokazalo se i da zeleni čaj poboljšava nivo holesterola. Ali ako neko više voli ukus crnog čaja od zelenog, ne treba da brine.

– Utvrđeno je da crni čaj snižava trigliceride, opasnu masnoću u krvi i podiže HDL (dobar) holesterol zbog polifenola koji se nalaze u ovom čaju. Ova jedinjenja daju čajevima svetle boje, što znači da biljni čajevi obezbeđuju mnoštvo polifenola što takođe rezultira sličnim prednostima –  kaže Ričards.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jasmina
19:35, 19. 11. 2022.
Odgovori

Zeleni čaj svaki dan,2dl,preživela srčani udar,imam povišeni holesterol,pritisak….

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo