Naslovna / Ishrana

Sveže ceđeni sok od višnje smanjuje bol u mišićima, dobar je i za artritis

Priredio/la: I. V. |17:00 - 07. 06. 2025.

Kisele višnje imaju niz zdravstvenih koristi – od brzog vraćanja snage nakon intenzivnog vežbanja ili fizičke aktivnosti do boljeg sna

sok od višnje Sveže ceđeni sok od višnje ima brojne zdravstvene koristi Foto: Shutterstock

Sveže ceđeni sok od višnje bogat je izvor antioksidanata, a nedavna medicinska istraživanja pokazuju da kisele višnje imaju niz zdravstvenih koristi – od brzog vraćanja snage nakon intenzivnog vežbanja do boljeg sna. Iako su potrebna dodatna istraživanja, svi argumenti su na strani da sok ovog bobičastog voća poboljšava opšte zdravlje smanjenjem upale u telu.

Svež sok od višnje ima 5 važnih zdravstvenih koristi

I kiselkaste i slatke višnje imaju velike količine polifenola – antioksidanata koji uključuju antocijanine, hidroksicinamičnu kiselinu i flavanole. Svaka vrsta višnje ima različite nivoe ovih antioksidanata. Antocijanini, na primer, daju višnjama crvenu boju, a takođe pružaju i antiinflamatorna svojstva.

Višnje su bogat izvor vitamina i minerala. Ali, ista stvar koja ga čini tako jakim može stvoriti probleme i ljudima sa određenim zdravstvenim stanjima. Istraživanja su otkrila niz potencijalnih zdravstvenih koristi od konzumiranja soka od višnje:

1. Protivoupalni efekti

Sok od višnje sadrži antocijanine, protivupalna jedinjenja koja mogu pomoći u borbi protiv nekih hroničnih bolesti. U nasumičnoj, placebo kontrolisanoj studiji, sok je značajno smanjio znake upale koji su česti kod hroničnih bolesti. Sveži sok od višnje može da pomogne u smanjenju upala i bolova u mišićima, što je korisno nakon fizičke aktivnosti ili kod hroničnih upala kao šti je artritis.

2. Antioksidativna svojstva i zdravlje mozga

Višnje, posebno kisele, bogate su antocijaninima i polifenolima, koji imaju snažno antioksidativno dejstvo. Pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu. Sok od višnje može da pomogne u poboljšanju oksidativnog stresa na telo usled starenja. Studije kod starijih osoba pokazuju da sok od višnje poboljšava antioksidativnu odbranu i smanjuje oksidativna oštećenja. Još jedno nasumično kontrolisano ispitivanje pokazalo je da može da poboljša mentalne sposobnosti kod starijih osoba zbog svojih antioksidativnih svojstava.

3. Deluju na giht

Giht je inflamatorni artritis uzrokovan zbog previše mokraćne kiseline u telu. Višestruke studije su pokazale da su ljudi koji su redovno konzumirali višnje i sok ovog voća prijavili manje pogoršanja gihta nego oni koji nisu jeli višnje. Iako je potrebno više istraživanja sa širim krugom ljudi, postoje dokazi da uvođenje višnje u ishranu može da pomogne u smanjenju mokraćne kiseline u telu.

4. Poboljšava san

Ako patite od nesanice, sok od višnje može vam pomogne da se bolje naspavate. Istraživanja pokazuju da sok od višnje povećava vreme spavanja i efikasnost spavanja kod ljudi sa nesanicom. To može da bude zato što sok pomaže triptofanu da uđe u krvotok i povećava proizvodnju melatonina u vašem telu.

5. Nizak glikemijski indeks

Umerena količina sveže ceđenog soka od višnje ne izaziva nagli skok šećera u krvi kao neki drugi voćni sokovi. Iako prirodan, voćni šećer (fruktoza) u soku je koncentrisan – naročito ako se pije velika količina. Preporučuje se ograničiti unos na 1 čašu dnevno (oko 200 ml), a najzdraviji je 100 odsto sveže ceđeni sok bez dodatog šećera ili konzervansa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo