Naslovna / Ishrana

Dok svarimo 100 grama čokolade, imuni sistem nam padne za 50 odsto!

Piše: J. M.|21:49 - 28. 11. 2020.

Sada je važnije nego ikad da izbegavamo slatkiše i sve namirnice koje slabe odbrambene moći našeg organizma

Imuni sistem visok nivo šećera u krvi prepoznaje kao napad Foto: Shutterstock

Visok nivo šećera u krvi imuni sistem prepoznaje kao atak, pa proizvodi više belih krvnih zrnaca ne bi li se rešio neprijatelja. To ga na duže staze umara, pogotovo što za varenje svakog šećera, osim prirodne fruktoze, mora da potroši rezervu minerala, vitamina i enzima iz našeg organizma. Zato slabe odbrambene moći organizma i on postaje manje otporan na viruse i bakterije. Primera radi, tokom varenja 100 grama čokolade imuni sistem padne za 50% u naredna dva sata.

Rezervu kalcijuma, recimo, organizam pri varenju šećera uzima iz zuba ili kostiju, pa zato oni prvi stradaju kod ljudi koji unose ogromne količine ugljenih hidrata.

Kada govorimo o šećeru, ne mislimo samo na rafinirani beli šećer od šećerne trske ili šećerne repe, nego i na kukuruzni skrob koji se, kao najjeftiniji, najviše i koristi u prehrambenoj industriji, a koji se zove i sintetička fruktoza. On, za razliku od prave fruktoze koje ima samo u svežem voću, izaziva podizanje šećera u krvi, baš kao i složeni ugljeni hidrati (proizvodi od belog brašna, belog pirinča i šećera).

Isto se dešava i pri unosu brze hrane, mesnih prerađevina, gotovih i polugotovih jela, zamrznutih jela, gaziranih i negaziranih sokova, pa čak i onih na kojima piše da su bez dodatog šećera.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo