Limun tart – poslastica za sva godišnja doba

Priredio/la: I. V.    
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Zimska sezona ograničava izbor svežeg voća, ali, limun nam je uvek dostupan, a od njega se mogu napraviti veoma ukusne poslastice

Limun tart je osvežavajuća poslastica koja može da se pravi tokom cele godine, a recept menja sezonski, uz zavisnosti od aktuelnih svežih namirnica koje mogu da se nabave. U zimskom periodu, kada je u ponudi najmanje svežeg voća potrebnog za fil ili dekor, najlepše je zasladiti se klasičnim tartom od čokolade i vanile, a s obzirom na to da nam je limun uvek dostupan, i limun tart je uvek u igri. Veruje se da je krem od limuna, koji je postao poznat kao limun tart, prvi put pripremljen u Engleskoj, među protestantskim kvekerima tokom 18. veka i da je recept otputovao u Severnu Ameriku 1774. godinu.

Namirnice potrebne za testo za limun tart

150 g maslaca

1 izrendana korica limuna

1 vanilin šećer

1 jaje

150 g šećera

250 g mekog brašna

Namirnice potrebne za fil

3 jaja (cela)

3 žumanca

3 srednja limuna

1 pomorandža

100 g maslaca

150 g šećera

izrendana korica jednog limuna

1 vanilin šećer

100 g bele čokolade

Kako se priprema limun tart

Sve sastojke potrebne za testo od kojeg se pravi korica/podloga pomešajte u dubljoj posudi i umesite rukama. Od testa napravite kuglu i umotajte je u samolepljivu foliju. Ostavite testo u frižider ili zamrzivač da se stegne. Dok se testo hladi, počnite da pripremate fil.

Mikserom umutite jaja i šećer. Iscedite sok od jedne pomorandže i jednog limuna i dodajte ga u smesu s jajima i šećerom. Dodajte i izrendanu koricu limuna. U dublju šerpu zagrejte vodu sve dok ne provri i na paru stavite metalnu posudu sa smesom u kojoj ste umutili jaja, šećer i sok citusa i mutilicom ili mikserom mešajte smesu sve dok ne dobijete gusti krem. Budite strpljivi jer ovaj proces može da potraje i do 30 minuta.

Kada je krem dobio željenu gustinu dodajte u njega maslac iseckan na kockice i belu čokoladu. Dobro sve promešajte i sjedinite dok se svi sastojci ne otope a zatim smesu stavite sa strane da se hladi na sobnoj temperaturi dok pripremite testo, rernu zagrejte na 180°C.

Izvadite testo iz hladnjaka i staviti ga između dve prozirne folije ili kese za zamrzivač. Razvaljajte testo tako da bude debljine nešto veće od kalupa, pleha ili posude u kojoj ćete ga peći. Skinite gornju foliju i prebacite testo u kalup za pečenje, a drugu foliju odvojte od testa. Prstima skinite višak i utisnite testo, posebno na ivicama kalupa.

Pre stavljanja kalupa u rernu prekrijte testo papirom za pečenje i na papir stavite šta imate pri ruci (kamenčiće, pasulj, sočivo…) kako bi pritisnuli testo i onemogućili ga da se nadigne. Testo pecite oko 15 minuta, izvadite iz rerne, skinite papir za pečenje, vratite u rernu i nastavite da ga pečete još oko 10 minuta.

Kada izvadite testo iz rerne, nalijte ga kremom od limuna i nastavite da ga pečete još 15 minuta.

Posle pečenja ostavite tart da se dobro ohladi, a zatim možete da ga ukrasite seckanim sezonskim voćem, a tokom zime obično se umuti šlag koji može malo da se "zarumeni" u vrućoj rerni.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>