Zimske poslastice su uvek dobar način da zasladite tmuran dan, iako je pred nama period u kome se hrana neuporedivo više konzumira nego u toku drugih godišnjih doba. Tu su praznici, slave, kućna okupljanja… Većina ljudi u toku zime „nabaci“ i koji kilogram, i zato je recept za svako jelo, a posebno zdravije poslastice sa manje kalorija – dragocen.
Hrskava jabuka sa bademom i cimetom
Potrebno:
- 1 kg jabuka (oljuštene, isečene na komade srednje veličine)
- 2 kašike smeđeg šećera
- kora od jednog limuna
- 1 kašika limunovog soka
- 2 kašičice mlevenog cimeta
- 1 kašičica kukuruznog brašna
- 1 kašičica vode
- 45 g (1/4 šolje) mešavine šećera u prahu
- 55 g (1/2 šolje) bademovih listića
- 2 kašike gustina
- 3 belanca
- slatka pavlaka (sa najmanjim procentom nasti)
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Stavite jabuku, šećer, koru limuna, sok i kašičicu cimeta u šerpu, i podesite na srednju temperaturu. Kuvajte 3 minuta, povremeno mešajući, ili dok se šećer ne otopi, onda smanjite vatru. Nastavite da kuvate najduže do 10 minuta, povremeno mešajte, ili dok i jabuka ne omekša. Pomešajte kukuruzno brašno i vodu u manjoj posudi i dodajte smesi sa jabukama. Kuvajte 2 minuta, mešajući, dok se smesa ne zgusne. Prohladite, pa prebacite u posudu za pečenje. U međuvremenu, pomešajte šećer u prahu, bademove listiće, gustin i preostali cimet. Umutite belanca i dodajte šećer u prahu, kao slatku pavlaku. Najpre u posudu za pečenje stavite smesu sa jabukama, pa dodajte (prelijte) i ostalo. Pecite 30 minuta dok gornji sloj ne porumeni i sadržaj sa strane se ne bude lepio za ivicu posude za pečenje.
Kakao sufle sa pomorandžom
- 1 kašičica kokosovog ulja (za podmazivanje pleha)
- 55 g (1/4 šolje) šećera
- 2 kašike kakao praha
- 2 kašičice kukuruznog brašna
- 125 ml (1/2 šolje) mleka sa što manje masnoće
- 1 kašika likera
1/2 kašičice sitno narendane kore pomorandže - 40 g crne čokolade (sitno iseckane – 70 odsto kakao)
- 1 žumance
- 2 belanca
- kakao prah (za posipanje)
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Podmažite četiri silikonske korpice od 125 ml (1/2 šolje) kokosovim uljem i dodajte 3 kašičiće šećera. U manju šerpu stavite kakao prah i kukuruzno brašno. Polako dodajte mleko, neprestano mešajući, dok masa ne postane glatka i kompaktna. Umutite preostali šećer, liker i koru pomorandže. Kuvajte na srednje jakoj vatri 6 minuta, neprestano mešajući, ili dok se šećer ne rastvori i smesa zgusne. Onda sklonite sa vatre. Istopite čokoladu i ohladite 5 minuta, pa u nju dodajte žumanca. Mikserom čvrsto umutite belanca i stavite jednu trećinu belanaca u čokoladu. Zatim umešajte i preostalu smesu belanaca i sjedinite sve namirnice. Pecite od 15-17 minuta, a pre služenja pospite kakao prahom.
Bezglutenska torta sa crnom čokoladom i pomorandžom
Potrebno:
- 185 ml (3/4 šolje) mleka sa namanje masnoće
- 125 ml (1/2 šolje) svežeg proceđenog soka od pomorandže
- 1 kašika sitno narendane narandžine kore
- 100 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 150 g kokosovog šećera
- 2 jaja
- 160 g heljdinog brašna
- 40 g kokosovog brašna
- 2 kašike bademovog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo bez glutena
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 2 kašike crne čokolade (70 odsto) – izlomljene
- 30 g (1/4 šolje) sirovog prosejanog kakaa
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Podmažite dno i obložite papirom za pečenje (neka ide preko ivice). Stavite mleko, sok, koru, ulje i šećer u malu šerpu, i kuvajte na laganoj vatri 4 minuta, mešajući, ili dok se šećer ne rastopi. Prebacite u činiju neka se hladi. Dodajte jaja u ohlađenu smesu mleka i mešajte, a zatim i polovinu heljdinog brašna, uz celu količinu kokosovog i bademovog brašna, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Mešajte dok ne postane glatko, pa rebacite polovinu testa u drugu činiju. Odvojeno pomešajte čokoladu i ostatak heljdinog brašna, pa dodajte kakao. U pripremljenu tepsiju stavite polovinu testa, a nožem napravite efekat vrtloga, kako bi i estetski izgled bio neobičan i kreativan. Nakon toga dodajte i drugi deo sa čokoladom, pa ponovite sa preostalim testom. Pecite do 50 minuta i pre služenja ohladite.
Kocke sa kajsijom, bademom, urmama i čokoladom
Potrebno:
- 15 g (1/4 šolje) celih suvih kajsija
- 250 g svežih seckanih urmi bez koštica
- 145 g (1/2 šolje) mlevenih badema
- 30 g (1/4 šolje) kakao praha
- 60 ml (1/4 šolje) kokosovog ulja
- prstohvat morske soli
- 1 kašika sirovog kakaa
Priprema:
Podmažite dno i stranice kalupa ili tepsije i obložite papirom za pečenje, tako da ivice budu iznad. Stavite na dno kajsije i urme. Dodajte namaz od badema, kakao prah, kokosovo ulje i so, i sjedinite kašikom ili rukom. Peče se kratko, petnaestak minuta, onda se dobro ohladi i stavi u frižider na najmanje četiri sata. Isecite kocke i služite, a ostatak čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.