Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Punomasno mleko se vratilo! Zdravo je, ne goji i bogato je vitaminima

Priredio/la: D.T.
11:00 - 21. 04. 2021.

Iako se nije preporučivalo zbog zasićenih masti i velike količine kalorija, punomasno mleko se na kraju pokazalo kao zdravije 

punimasno mleko- vitamini- zdravlje Punomasno mleko za lepu liniju, zdravo srce i kosti Foto: Pexels

Punomasno mleko je godinama važilo za nezdravu „kalorijsku bombu“ i preko noći je zamenjeno nekim proizvodima sumnjivog kvaliteta, za koje se na kraju ispostavilo da obiluju visokim nivoom šećera. Ova vrsta mleka se tokom poslednjih godina izborila za svoj status kao napitak koji je dobar za kontrolu dijabetesa tipa 2, srce, zdravlje kostiju. Potvrđeno je i da je bogato linolnom kiselinom, koja pomaže u održavanju zdrave telesne težine.

Punomasno mleko podiže nivo dobrog holesterola

Stručnjaci ističu i da je obrano mleko dobro, ali da je plus za punomasno mleko to što ono sadrži više važnih nutrijenata od obranog mleka, kao što su omega-3 masne kiseline, vitamini rastvorivi u mastima A, D, E i K, koji su važni jer, jačaju imunski sistem i neutrališu štetu koju nanose slobodni radikali. Naučnici sa Univerziteta u Kopenhagenu utvrdili su da punomasno mleko podiže nivo dobrog (HDL) holesterola u krvi. Ispostavilo se da na nivo lošeg (LDL) holesterola ne utiče to da li ćemo piti ovu vrstu mleka ili ono sa sniženim udelom masti.

Devedesetih godina kao da je postojala opšta fobija od masti, pa je i savet profesionalaca bio da se što više smanji unos masti, uključujući i one masti u mlečnim proizvodima poput mleka. Ljudi su počeli da masovno koriste mlečne proizvode sa manje masti u koje su, kako se ispostavilo, proizvođači počeli da dodaju šećer i veštačke sastojke kako bi poboljšali ukus. Ovaj pristup je na kraju imao više štete, jer se ispostavilo da su izostavljeni dobri efekti punomasnih proizvoda.

Punomasno mleko za dobru liniju i zdravlje

U istraživanju u kojem je učestvovalo 18.000 žena srednjeg doba zdrave telesne težine, ispostavilo se da su one koje su pile punomasno mleko bile manje sklone gojaznosti od žena koje su pile obrano mleko. Studije su pokazale i da deca koja piju ovakvu vrstu mleka imaju viši nivo vitamina D u krvi,u odnosu na vršnjake koji piju obrano mleko. Naučnici ističu da masti iz punomasnog mleka pomažu dečjem organizmu da efikasnije apsorbuje vitamin D. Obrano mleko, kako kažu stručnjaci, ne treba izbegavati, ali i naglašavaju da one proizvode sa viškom aditiva, šećera i raznim dodacima ipak je bolje da zaobiđete.

Kako se smanjuje nivo šećera

Naučnici su računali da će smanjivanjem upotrebe punomasnog mleka, doći i do nižeg nivoa  holesterola, ali se nije računalo na zamenu mleka ugljenim hidratima, koje telo pretvara u šećer, a potom u masnoće. Nije do kraja  jasno kako punomasno mleko snižava rizik od dijabetesa. Moguće je da na neki način reguliše šećer i insulin. Ali, punomasno mleko obezbeđuje dovoljno kalorija , pa nema potrebe da se uzima slatka hrana. Smatra se da je moguće da masti iz punomnasnog mleka idu direktno u ćelije i tako poboljšavaju sposobnost jetre da razbije šećer iz hrane. Korišćenjem nekih fermentisanih proizvoda poput sira bakterije smanjuje se, takođe, nivo šećera.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend