Ishrana

Gojaznost slabi čulo ukusa, kaže novo istraživanje

Priredio/la: D. T.

Rezultati mogu pomoći da se osmisle nove terapeutske strategije koje bi ublažile disfunkcije ukusa kod gojaznih osoba

Gojaznost može da oslabi čulo ukusa, tvrdi studija objavljenja u časopisu PLOS Biology. Iako je istraživanje obavljeno na miševima, ovo otkriće pojašnjava do sada slabo shvaćen fenomen slabljenja receptora za ukus koji je primećen kod gojaznih osoba.

Svaka papula sadrži na stotine različitih receptora

Pored čula vida, sluha, mirisa, dodira i ukus je jedno od pet ljudskih čula. Ukus je hemijska reakcija na hranu ili drugi predmet u ustima. Na površini jezika nalazi se na hiljade malih neravnina – papula, koje su vidljive okom, svaka papula sadrži na stotine različitih receptora. Stručnjacima je već bilo poznato zašto gojazne osobe gube osećaj ukusa, ali bilo je malo tragova koji bi mogli ukazati kako se gubi osećaj ukusa na molekularnom nivou.

Ishrana sa više masnoća slabi čulo ukusa

Naučnici sa Cornell University u Itaki u Njujorku, počeli su da istražuju vezu između čula ukusa i gojaznosti. Tokom dva meseca dr Andrew Kaufman i njegov tim su hranili miševe, uobičajenim namirnicama sa samo 14 procenata masnoća, ili su im davali namirnice sa visokim sadržajem masnoća od 58 procenata. Zaključeno je da je ishrana sa visokim sadržajem masnoća, posle dva meseca, oslabila čulo ukusa miševa za 25 odsto.

Istraživači su otkrili da su gojazni miševi imali više nivoe proinflamatorne ćelije TNF-alfa. Naučnici su ubrizgali TNF-alfa ćelije u jezike miševa normalne težine. Uočeno je da su posle ove intervencije i ovi miševi imali slabije čulo ukusa.

Gojaznost inicira upalne procese

Većina istraživanja tvrdi da gojaznost inicira upalne procese i dovodi do kardiometaboličkih poremećaja. Novo istraživanje, takođe ukazuje, na to da je gojaznost uzročnik hroničnih upala niskog stepena. Te upale narušavaju ravnotežu između ćelija koje izumiru i ćelija koje se obnavljaju, usled čega dolazi na kraju do poremećaja čula ukusa.

Uočeno je da su kod gojaznih miševa više izumirale ćelije koje regulišu čulo ukusa.
-Ovi podaci znače da je dugotrajna ishrana sa visokim sadržajem masnoća, u vezi sa upalama koje uzrokuju brže odumiranje i sporije obnavljanje ćelija koje regulišu čulo ukusa. Rezultati mogu pomoći da se osmisle nove terapeutske strategije koje bi ublažile disfunkcije ukusa kod gojaznih osoba – kaže Robin Dando jedan od vođa tima istraživača iz Njujorka.

Gojaznost može da dovede do promena na mozgu

Dosadašnje studije pokazuju da gojaznost može da dovede do promena na mozgu i nervima koji kontrolišu periferni sistem za ukus. Stručnjaci kažu da ukus igra važnu kada je u pitanju izbor i količina hrane.

Nije jasno kako nemogućnost da se oseti sladak ukus može da utiče na nastanak gojaznosti. Ranija istraživanja su pokazala da gojazni ljudi, možda ne osećaju ukus slatke hrane, na isti način kao i osobe normalne telesne težine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.