Naslovna / Ishrana

Voćni cheesecake po receptu kojim nećete prekršiti pravila zdrave ishrane

Priredio/la: I. V. |12:30 - 22. 02. 2022.

Kada izmenimo klasičan recept za kolač od sira i tradicionalne sastojke zamenimo onim nutritivno bogatijim, koji sadrže manje uglljenih hidrata, dobijamo zdravu verziju ove poslastice

voćni cheescake Voćni cheescake i te kako može da bude zdrava poslastica Foto: Shutterstock

Voćni cheesecake spada u poslastice kojima uvek možemo da se zasladimo, a da ne prekršimo pravila zdrave ishrane. Kolač od sira kao osnovnu namirnicu sadrži sir, odličan izvor proteina, koji takože može da podmiri našu želju za slatkišima i dokaže kako zdravo može biti itekako ukusno i kreativno! Ukoliko klasičan recept za cheesecake malo modifikujemo i tradicionalne sastojke zamenimo onim nutritivno bogatijim, koji sadrže manje uglljenih hidrata, dobićemo zdravu verziju ove poslastice koja neće poremetiti zdrav režim ishrane, ukoliko ga primenjujete. Kao izvor masnoće, umesto maslaca može se koristiti i kokosovo ulje ili neko drugo ulje ili maslac po želji.

Sastojci za voćni cheesecake

Podloga
120 g ovsenog keksa, može i domaćeg, ako ga pravite
2 kašike sitnih ovsenih pahuljica
50 g maslaca ili kokosovg ulja

Krem
500 g svežeg sira
1 čvrst jogurt
3 jaja
3 kašike meda
3 kašike limunovog soka

Preliv
2 kašike limunovog soka
200 g borovnica
zaslađivač po potrebi

Postupak pripreme kolača od sira

Rernu zagrejte na 180 °C. Papirom za pečenje prekrijte dno manjeg kalupa za torte (do 24 cm). Keks sameljite u sitne mrvice i pomešajte ga sa ovsenim pahuljicama i rastopljenim maslacem ili uljem. Smesu istresite na dno pripremljenog kalupa, poravnajte je čvrsto prstima i odložite na stranu.
Sveži sir izmiksajte u glatku masu pa mu dodajte jogurt, 1 celo jaje, 2 žumanca, med i limunov sok. Kratko miksajte dok smesa ne postane glatka i jednolična. U drugoj posudi izlupajte 2 belanca u čvrst sneg te ih pažljivo umešajte u mešavinu sira. Smesu prelijte u kalup za pečenje preko osnove od keksa i pahuljica i pecite 30 minuta, nakon čega kolač treba prekriti aluminijskom folijom i smanjiti temperaturu na 160 °C. Pecite kolač još sat vremena, odnosno dok se kolač ne stvrdne u sredini.

Isključite pećnicu i ostavite da se kolač hladi 30 minuta u pećnici sa lagano odškrinutim vratima kako bi sprečili pucanje kolača. Kad se kolač potpuno ohladi stavite ga u friider da se dodatno ohladi i očvrsne pre posluživanja. Nožem lagano odvojite kolač od zidova kalupa, kalup otvorite i izvadite kolač.

Za preliv, 100 g borovnica i kašiku meda kuvajte na srednjoj toploti 6 do 8 minuta. Dok je smesa još vruća, procedite borovnice i ostavite sok.
Preostalu količinu od 100 g borovnica i sok od limuna pomešajte i umešajte u sok od borovnica. Neposredno pre posluživanja, kolač ukrasite prelivom. Umesto borovnica, kolač možete da poslužite se višnjama, jagodama, malinama, šumskim voćem, brusnicama ili nekim drugim voćem po želji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo