Naslovna / Ishrana

Zapečena blitva s jajima i sirom, bez ugljenih hidrata

11:00 - 04. 03. 2022.

Čak i mala porcija barene blitve pokriva našu dnevnu potrebu za vitaminima A i K, a u obroku kombinovanom od zdravih namirnica, telu se obezbeđuju dobri nutritijenti

blitva Zapečenu blitvu s jajima i sirom možete jesti za bilo koji dnevni obrok Foto: Shutterstock

Zapečena blitva s jajima i sirom idealan je obrok, ukoliko vodite računa o dnevnoj količini unetih ugljenih hidrata. Ovaj obrok možete pripremiti kako za doručak, tako i za večeru, ili posle neke fizičke aktivnosti. Zdravi sastojci su kombinovani tako da će obezbediti dovoljnu količinu nutrijenata. Zapečena blitva s jajima i sirom lako i brzo se pravi, potrebno je samo sve sastojke sjediniti, izliti u kalup i ispeći. Ukusuno, zdravo i nutritivno dobro.

Blitva ima mnogostrike dobrobiti za zdravlje

Blitva je niskokalorično povrće, sa visokim sadržajem magnezijuma, gvožđa, kalijuma i vitamina A, C i K, a tamnozeleno lišće, inače, spada red vrlo hranjivih sastojaka u ljudskoj ishrani, koje ima mnogostruke dobrobiti za naše zdravlje. Osim što čuva zdravlje ljudskog srca, blitva se brine o nivou šećera u krvi, čuva kosti, brine o sistemu za varenje i probavu... Mala porcija barene blitve pokriva našu dnevnu potrebu za vitaminima A i K i gotovo ispunjava dnevni unos vitamina C. Štaviše, blitva je dobar izvor kalcijuma, magnezijuma, bakra, cinka, natrijuma, fosfora i vitamina E. Ova zelena hrana nije prepuna samo hranljivih sastojaka, već je i izuzetno kalorična, što je čini pogodnom za mršavljenje.

Sastojci

3 jaja
šunka ili pečenica, po želji
400 g grčkog jogurta
mozzarella sir
jedna veza blitve
2 kašike bezglutenskog brašna ili ljuspica
prstohvat himalajske soli

Priprema

Prvo zagrejte rernu na 200 stepeni. Zatim se blitvu operite i naseckajte na tračice. Blanširajte je kratko i ostavite par minuta da se ocedit. Šunku ili pečenicu takođe izrežite na trakice, kao i mozzarella sir. Zatim dobro pomešajte sve sastojke, izlijte u manji, ali dublji pleh za pečenje. Umutite jaja, dodajte brašno i začine i polijte po naseckanim sasjcima. Pecite dok ne porumeni, oko 15 do 20 minuta. Kad se ispeče, ostavite da se ohladi pa izrežite na trougliće. Ovako zapečena blitva s jajima i sorm može da se posluži uz salatu po želji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo