Zapečena blitva s jajima i sirom idealan je obrok, ukoliko vodite računa o dnevnoj količini unetih ugljenih hidrata. Ovaj obrok možete pripremiti kako za doručak, tako i za večeru, ili posle neke fizičke aktivnosti. Zdravi sastojci su kombinovani tako da će obezbediti dovoljnu količinu nutrijenata. Zapečena blitva s jajima i sirom lako i brzo se pravi, potrebno je samo sve sastojke sjediniti, izliti u kalup i ispeći. Ukusuno, zdravo i nutritivno dobro.
Blitva ima mnogostrike dobrobiti za zdravlje
Blitva je niskokalorično povrće, sa visokim sadržajem magnezijuma, gvožđa, kalijuma i vitamina A, C i K, a tamnozeleno lišće, inače, spada red vrlo hranjivih sastojaka u ljudskoj ishrani, koje ima mnogostruke dobrobiti za naše zdravlje. Osim što čuva zdravlje ljudskog srca, blitva se brine o nivou šećera u krvi, čuva kosti, brine o sistemu za varenje i probavu... Mala porcija barene blitve pokriva našu dnevnu potrebu za vitaminima A i K i gotovo ispunjava dnevni unos vitamina C. Štaviše, blitva je dobar izvor kalcijuma, magnezijuma, bakra, cinka, natrijuma, fosfora i vitamina E. Ova zelena hrana nije prepuna samo hranljivih sastojaka, već je i izuzetno kalorična, što je čini pogodnom za mršavljenje.
Sastojci
3 jaja
šunka ili pečenica, po želji
400 g grčkog jogurta
mozzarella sir
jedna veza blitve
2 kašike bezglutenskog brašna ili ljuspica
prstohvat himalajske soli
Priprema
Prvo zagrejte rernu na 200 stepeni. Zatim se blitvu operite i naseckajte na tračice. Blanširajte je kratko i ostavite par minuta da se ocedit. Šunku ili pečenicu takođe izrežite na trakice, kao i mozzarella sir. Zatim dobro pomešajte sve sastojke, izlijte u manji, ali dublji pleh za pečenje. Umutite jaja, dodajte brašno i začine i polijte po naseckanim sasjcima. Pecite dok ne porumeni, oko 15 do 20 minuta. Kad se ispeče, ostavite da se ohladi pa izrežite na trougliće. Ovako zapečena blitva s jajima i sorm može da se posluži uz salatu po želji.