Naslovna / Ishrana

Senf je zdrav dodatak ishrani sa veoma malo kalorija, ali ga nije dobro konzumirati u velikim količinama

Priredio/la: Ma.R.|12:00 - 17. 04. 2022.

Nove studije kažu da sastojci senfa imaju antikancerogena svojstva, a seme slačice koja je njegov glavni sastojak može da pomogne da osobe koje su se onesvestile brže „dođu sebi“

senf Senf je niskokalorična i posna namirnica koja ima i druga korisna svojstva: prevenira brojna oboljenja poput prehlade i dijebetesa Foto: Shutterstock

Senf je pikantna namirnica koja spada u omiljene priloge ne baš zdravoj hrani. Budući da spada u posne namirnice, može vrlo lepo da se kombinuje sa salatama ili sa ribom. Senf ima malo kalorija, veoma specifičan ukus, ali i brojne koristi za zdravlje zbog izraženog antibakterijskog dejstva.

Osnovni sastojak senfa je slačica, koji su njeni kvaliteti

Biljka slačica je osnovni sastojak senfa. Upravo njenim izuzetnim korisnim svojstvima senf duguje status zdrave hrane, začina, ali i prirodnog sredstva za prevenciju i pomoć u lečenju. Zanimljivo je da slačica spada u veoma retke biljke koje imaju jednako raspoređenu količinu ugljenih hidrata, masti i proteina, što je po nutritivnim standardima gotovo idealan odnos.

Takođe, slačica sadrži vitamine A, C i E, niamin, tiamin i riboflavin, kao i fosfor, kalijum i kalcijum. Bogata je dobrim omega 3 masnim kiselinama. Ljutinu joj daje sastojak koji se zove glikozid sinalbin, koji je jak antioksidans.

Senf i njegov sadržaj vitamina i minerala

Senf obiluje vitaminom A, magnezijumom, gvožđem, fosforom, selenom, natrijumom i proteinima. Odličan je za redukcione režime ishrane jer 100 grama sadrži svega oko 75 kalorija.

Međutim, nije dobro konzumirati ga u prevelikim količinama budući da sadrži dosta natrijuma. Ovo posebno važi za osobe sa visokim krvnim pritiskom, jer senf u velikoj količini može da im poremeti vrednosti izazivajući „skok“.

Kod kojih stanja senf može da bude od koristi

U rezultatima pojedinih istraživanja se navode dokazi o antikancerogenim svojstvima senfa. Najjači efekat je pokazan u slučaju malignih oboljenja digestivnog trakta. Smatra se da je za ovo dejstvo zaslužna slačica.  Senf sadrži i selen koji takođe može da pomogne u prevenciji malignih bolesti, sprečavanju napada astme i reumatskih oboljenja.  Magnezijum je značajan za regulaciju krvnog pritiska i dijabetesa, kao i u prevenciju dijabetesa, bolesti srca i krvnih sudova. Pomaže i kod migrena.

Seme slačice vraća iz nesvesti

Zanimljivo je seme slačice može da pomogne osobama koje su se onesvestile da povrate svest. Biće dovoljna samo kašičica slačice koju treba staviti onesvešćenoj osobi ispod nosa. Ovo seme ima ukus izuzetne ljutine i mirisa. I u ovom slučaju ne treba preterivati sa konzumacijom, jer može da dođe do upale želuca, creva i jajnika.

Semenke slačice mogu da pomognu u ubrzavanju metabolizma, kod srčanih, i problema sa crevima i jetrom. Takođe, poboljšava cirkulaciju, čisti krvotok i dobar je za prevenciju prehlade.

Senf je hrana, ali i prirodni preparat za upalu mišića i prehladu

Ljutina u mirisu dobro pročišćava sinuse i poboljšava apetit. Ako ste preterali sa treningom i imate upalu mišića, namažite ih senfom. Njegova svojstva su efikasna u opuštanju muskulature. Takođe, možete da napravite i kupku tako što ćete u vrelu vodu staviti kašičicu soli i tri supene kašike senfa. Slična kupka sa manjom količinom istih sastojaka može da pomogne kod umornih i otečenih nogu i stopala.

Kako da pripremimo domaći senf

Potrebno:

  • seme slačice (2/3 šolje mešane, i crne i bele)
  • so (1 kašičica)
  •  limunov sok (1 šolja)
  • mlaka voda (1/3 šolje)
  • začini po želji

Priprema:

Pomešajte sa vodom limunov sok, potopite slačicu i ostavite da stoji 3 dana poklopljeno. Sameljite smesu, dodajte začine i so. Sveže napravljen senf ostavite u frižideru nekoliko dana pre korišćenja, tako će biti još lepšeg ukusa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Olivera
5:17, 18. 04. 2022.
Odgovori

Koristila sam senf, onda kad ništa nije pomagalo kod bola u kolenu i pomogao je. Namažete obolelo mesto senfom, prekrijete streč folijom, pamučnom krpom i ostavite preko noći. Bola i otoka nestane.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo