Šećer, onaj rafinisani, sastavni je deo bezalkoholnih pića, slatkiša, torti i kolača, domaćih džemova i sokova… a zbog trenutne nestašice postala je namirnica o kojoj se svakodnevno priča. Iako sve što je slatko je i izuzetno lepog ukusa, treba uvek imati na umu da previše dodatog šećera može da utiče na naše zdravlje. Ishrana sa visokim sadržajem šećera povezana je sa zdravstvenim stanjima kao što su bolesti srca, dijabetes, gojaznost i masna bolest jetre. Ali, ukoliko vam se desi da ste ostali bez šećera u kući, a želite da napravite kolač, na primer, probajte neke druge, prirodne alternative.
Med je zdraviji nego konzumni šećer
Med je gusta zlatna tečnost koju proizvode pčele. Sadrži količine vitamina i minerala u tragovima, kao i obilje biljnih antiinflamatornih jedinjenja. Vrste biljnih jedinjenja u medu inače zavise od mnogih faktora, kao što su – vrsta pčele koja je proizvela med i vrsta cveta kojim se pčela hranila. Med ima nešto niži glikemijski indeks (GI) od konzumnog šećera i ovi kvaliteti ga mogu učiniti zdravijim od rafinisanog šećera. Ukoliko odlučite da rafinisani šećer zamenite medom, budite umereni, jer med je ipak bogat šećerom i kalorijama.
Jakon sirup je manje sladak nego rafinisani šećer
Jakon sirup se dobija iz biljke jakon (Smallanthus sonchifolius), koja je poreklom iz Južne Amerike. Njegov slatki ukus, tamna boja i gusta konzistencija čine ga donekle uporedivim sa melasom. Ovaj proizvod je bogat fruktooligosaharidima, vrstom molekula šećera koji naše telo ne može da svari. Budući da su ovi molekuli šećera nesvareni, jakon sirup sadrži jednu trećinu kalorija običnog šećera, ili oko 1,3 kalorije po gramu. Međutim, jakon sirup je manje sladak od stonog šećera, tako da će vam možda trebati veće količine koje će odgovarati slatkoći rafinisanog šećera. Fruktooligosaharidi u jakon sirupu, na primer, deluju kao prebiotici, koji pomažu u održavanju dobrih bakterija u crevima. Pored toga, neka istraživanja govore da jakon sirup može da poveća osećaj sitosti. Može se naći u marketima i prodavnicama zdrave hrane.
Urme su odličan sastojak za torte i kolače
Urme su sušeni plodovi urmene palme. Ovo slatko voće je odlična alternativa rafinisanom šećeru i nudi nekoliko zdravstvenih prednosti. Za razliku od rafinisanog šećera i mnogih drugih zaslađivača, urme su dobar izvor hranljivih materija, uključujući vlakna, kalijum, magnezijum, mangan, vitamin B6 i antioksidante karotenoida i polifenola. Zbog njihovog slatkog ukusa, urme možete koristiti umesto šećera u receptima za energetske pločice, torte i kolače. To se postiže kada se urme izmiksaju i pretvore u gustu pastu, koja može da se koristi kao zamena jedan prema jedan za rafinisani šećer. Iako su bogate kalorijama i prirodnim šećerima, studije su utvrdile da urme ne utiču značajno na nivo šećera u krvi kao stoni šećer, čak i kod ljudi sa dijabetesom.
Pire od jabuka ili banana koristi se i za pravljenje hleba
Zamena rafinisanog šećera pireom od jabuke, ili pireom od drugog voća poput banana, odličan je način da smanjite unos rafinisanog šećera. Voćni pire koristi se kao zamena u receptima za kolače, torte, mafine i hleb. Poznato je da voće ima brojne zdravstvene prednosti zbog svojih hranljivih materija. Na primer, pire banane bogat je folatom, manganom, magnezijumom i vitaminima B6 i C. Ukoliko voćni pire ne pravite sami, već ga kupujete, birajte one nezaslađene proizvode bez dodatog šećera.
Stevija sadrži jedinjenja 450 puta slađa od šećera
Stevija je prirodni zaslađivač koji se dobija iz listova južnoameričkog grma Stevia rebaudiana. Ovaj zaslađivač na biljnoj bazi može se ekstrahovati iz jednog od dva jedinjenja koja se zovu glikozidi — steviozida i rebaudiozida A, a koja ne sadrže kalorije, do 450 puta su slađa od šećera i mogu da imaju malo drugačiji ukus od šećera. Istraživanja na ljudima i životinjama pokazala su da zamena šećera stevijom može da pomogne u sprečavanju povećanja telesne težine i smanjenju nivoa šećera u krvi.
Javorov sirup je nižeg glukoznog indeksa nego šećer
Javorov sirup je gusta, slatka tečnost koja se pravi kuvanjem soka javorovog drveta. Sadrži malu količinu minerala – kalcijum, kalijum, gvožđe, cink i mangan. Osim toga, bogat je fenolnim jedinjenjima poput lignana i kumarina, koji mogu imati antiinflamatorne i antioksidativne efekte. Uprkos tome što ima neke korisne hranljive materije i antioksidanse, javorov sirup je i dalje veoma bogat šećerom. Ima nešto niži glukozni indeks od običnog šećera, ali – kao i svaki zaslađivač – treba ga koristiti umereno.
Melasa je bogata mineralima
Melasa je slatka, smeđa tečnost guste konzistencije nalik sirupu. Pravi se od ključale šećerne trske ili soka od šećerne repe. Sadrži pregršt vitamina i minerala, kao i nekoliko antioksidanata. Štaviše, dobar je izvor minerala gvožđa, kalijuma i kalcijuma, koji su važni za mnoge aspekte zdravlja. Sve u svemu, melasa je dobra zamena za rafinisani šećer, ali trebalo bi da ograničite unos jer je to još uvek oblik šećera.
To sve imaju bogati ljudi a šećer je za siromašne!