Naslovna / Ishrana

Namirnice koje čuvaju zdravlje očiju

Priredio/la: O.M|11:00 - 26. 07. 2022.

Mnoge od njih su lako dostupne i verovatno ih često koristimo, ali nismo svesni njihovih zdravstvenih benefita

hrana za oči Namirnice koje čuvaju zdravlje očiju veoma često koristimo u ishrani, ali možda nismo svesni svih njihovih prednosti Foto: Shutterstock

Namirnice koje čuvaju zdravlje očiju poželjno je češće uvrstiti u ishranu. Postoji 10 vrsta namirnica koje su posebno dobre za očuvanje vida.  Neke od njih su dostupne i verovatno ih često koristimo, ali nismo svesni njihovih zdravstvenih benefita.

Sirova crvena paprika

Paprika ima najviše vitamina C po kaloriji. To je dobro za krvne sudove u našim očima, a nauka sugeriše da bi moglo da smanji rizik od dobijanja katarakte. Termička obrada će razgraditi vitamin C, pa se preporučuje da papriku, ukoliko je moguće, jedmo što više sirovu. Jarko obojene paprike takođe sadrže vitamine A i E koji su dobri za oči.

Namirnice koje čuvaju zdravlje očiju su seme suncokreta i orasi

Samo 30 grama semenki suncokreta ili oraha ima polovinu količine vitamina E koju USDA preporučuje odraslima svakog dana. Jedna velika studija je otkrila da vitamin E, zajedno sa drugim hranljivim materijama, može pomoći u usporavanju pogoršanja makularne degeneracije (AMD) povezane sa starenjem. Takođe može pomoći u sprečavanju katarakte. Lešnici, kikiriki i puter od kikirikija su takođe dobri izvori vitamina E.

Zeleno lisnato povrće

Kelj, spanać i zelje, na primer, bogati su vitaminima C i E. Takođe imaju karotenoide lutein i zeaksantin. Ovi biljni oblici vitamina A smanjuju rizik od dugotrajnih očnih bolesti, uključujući AMD i katarakte.

Losos spada u namirnice koje čuvaju zdravlje očiju

Vašoj mrežnjači  da bi ispravno funkcionisala su potrebne dve vrste omega-3 masnih kiselina: DHA i EPA. Možete ih pronaći i u masnoj ribi, kao što su losos, tunjevina i pastrmka, kao i u drugim morskim plodovima. Veruje se da omega-3 takođe štite vaše oči od AMD-a i glaukoma. Nizak nivo ovih masnih kiselina je povezan sa suvim očima.

Slatki krompir ili batat i šargarepa

Voće i povrće narandžaste boje, poput slatkog krompira, šargarepe, dinje, manga i kajsija bogato je beta-karotenom, oblikom vitamina A koji pomaže kod noćnog vida, kao i sposobnost očiju da se prilagode tami. Jedan slatki krompir takođe ima više od polovine doze vitamina C koji vam je potreban za dan, a bogat je i vitaminom E.

Školjke i meso

Cink donosi vitamin A iz vaše jetre u mrežnjaču, gde se koristi za stvaranje zaštitnog pigmenta melanina. Školjke imaju više cinka po porciji od bilo koje druge hrane, ali ne morate da budete ljubitelj ove hrane da biste postigli rezultat. U tome mogu da vam pomogni i neke vrste mesa kao što su govedina, svinjetina i piletina.

Pasulj i druge mahunarke

Pasulj i druge mahunarke spadaju u namirnice koje čuvaju zdravlje očiju. Mahunarke su zbog niskog sadržaja masti i visokim sadržajem vlakana odlične namirnice za oštrinu vida noću i usporavanje AMD. Slanutak je bogat cinkom, kao i grašak, pasulj i sočivo.

Jaja spadaju u namirnice koje čuvaju zdravlje očiju

Jaja su odličan „paket“ za zdravlje očiju, jer cink u jajetu pomaže našem telu da iskoristi lutein i zeaksantin iz žumanca. Žuto-narandžasta boja ovih jedinjenja blokira štetnu svetlost koja oštećuje mrežnjaču. Jaja u ishrani pomažu da se poveća količina zaštitnog pigmenta u makuli, delu našeg oka koji kontroliše centralni vid.

I tikvice „čuvaju“oči

Naše telo ne može da proizvodi lutein i zeaksantin, ali možete da ih dobijete iz tikvica tokom cele godine. Tikvica takođe obiluje vitaminom C i cinkom.

Brokoli i prokelj

Ovo povrće je još jedna dobitna kombinacijom hranljivih materija koje čuvaju zdravlje očiju, između ostalog. Bogato je vitaminom A (lutein, zeaksantin i beta-karoten), vitaminom C i vitaminom E. Sve ovo su antioksidanti koji štite ćelije u očima od slobodnih radikala, vrste nestabilnog molekula koji razgrađuje zdravo tkivo. Mrežnjače su posebno ranjive, a ove namirice ih čuvaju, poručuju istraživači.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo