Naslovna / Ishrana

Avokado i njegovih 8 potencijalnih zdravstvenih prednosti 

Priredio/la: S.St.M.|13:30 - 08. 12. 2024.

Ova superhrana sadrži zdrave masti, vlakna i obilje esencijalnih vitamina

zdravstvene prednosti avokada Ovo kremasto zeleno voće moglo bi da učini čuda za vaš ten Foto Shutterstock

Avokado je oslonac hiljadugodišnje ishrane iz mnogo razloga. Za razliku od drugih članova porodice voća sa puno šećera, avokado je izuzetno hranljiv, objašnjava Kim Shapira, dijetetičar i nutricionista. Ispod blago neravne kore jednog avokada nalaze se zdrave masti, proteini, vlakna i još mnogo toga što je organizmu potrebno da bi napredovao.

Avokado – neizostavan deo ishrane

Avokado ima višestruku namenu. Može biti glavno jelo za doručak, ručak ili večeru, namazan na tostirani hleb, umešan u čokoladni mus ili narezan i poslužen uz losos i žitarice. Može da bude sastavni deo sosova i umaka, među kojima je najpoznatiji gvakamole. Njegov relativno blag ukus savršeno se uklapa u prelive i začine, a malo soli može značajno poboljšati njegov ukus.

Među biljnim namirnicama avokado se izdvaja po tome što nudi zdrave masti pored vlakana i kalijuma, što može objasniti zašto je povezan sa tako širokim spektrom zdravstvenih koristi.

1. Nezasićene masti avokada dobre su za zdravlje srca

Povišeni nivoi holesterola jedan su od potencijalnih uzroka ateroskleroze, a time i srčanih problema kao što su srčani udari i moždani udar. Avokado može uravnotežiti holesterol zahvaljujući svojim zdravim mononezasićenim mastima, koje „pomažu u smanjenju količine holesterola i drugih masti u krvi”, objašnjava Kim Rose, registrovani dijetetičar u Sebringu na Floridi. Jedan sistematski pregled i meta-analiza, na primer, zaključili su da konzumiranje avokada može da smanji nivo ukupnog holesterola i LDL holesterola kod ljudi sa visokim holesterolom.

Shapira dodaje da je kalijum u avokadu povezan sa regulacijom krvnog pritiska. „Avokado takođe sadrži fitosterole, biljno jedinjenje koje se nadmeće sa apsorpcijom holesterola, što dodatno pomaže našem srcu,” kaže ona.

Jedno istraživanje objavljeno u oktobru 2024. pokazalo je da su osobe koje su u svakodnevnu ishranu uvele veliki avokado tokom šest meseci smanjili unos životinjskih proteina (uključujući crveno i prerađeno meso), dok su povećali unos vlakana i kalijuma.

2. Avokado može da smanji rizik od dijabetesa tipa 2

– Postoji nekoliko pretpostavki o tome kako avokado štiti od dijabetesa. Mononezasićene masti i vlakna u avokadu doprinose poboljšanju osetljivosti na insulin, što pomaže u regulisanju šećera u krvi, a takođe pomaže u smanjenju upale, što je faktor povezan sa insulinskom rezistencijom – objašnjava Shapira. Studija objavljena u Journal of Nutrition ovo je potvrdila time što je otkrila povezanost između avokada i nižeg nivoa glukoze u krvi natašte, nižeg insulina natašte i manje učestalosti dijabetesa tipa 2.

– Avokado ima relativno malo ugljenih hidrata i sadrži kalijum i magnezijum, dva hranljiva sastojka za koja se smatra da su korisna za kontrolu glukoze i da poboljšavaju toleranciju na glukozu – kaže Rose.

3. Ishrana bogata avokadom povezana je sa aktivnijim načinom života

Studija objavljena u decembru 2023. u American Journal of Preventive Medicine otkrila je da je konzumiranje avokada povezano sa značajnim povećanjem fizičke aktivnosti. Istraživači su napisali da rezultati možda imaju veze sa povećanom sitošću, a time i nivoom energije, zahvaljujući gustini hranljivih materija avokada.

Shapira dodaje da avokado upotpunjuje aktivan životni stil.

– Pomaže u energiji, funkciji mišića i oporavku. Kombinacija zdravih masti, vitamina i minerala obezbeđuje esencijalne hranljive materije za naša aktivna tela – kaže ona.

4. Avokado je odličan za crevnu mikrofloru

U randomizovanoj kontrolisanoj studiji odraslih sa prekomernom težinom ili gojaznošću, oni koji su jeli avokado u jednom obroku dnevno imali su veće prisustvo zdravih crevnih mikroba u poređenju sa kontrolnom grupom. 

Iako je potrebno više istraživanja na ovu temu, ne može se poreći da avokado sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, a oba su ključna za zdravlje creva, kaže Rose.

– Rastvorljiva vlakna fermentišu u crevima, proizvodeći nusproizvode koji pomažu u jačanju crevne barijere, poboljšavaju funkciju creva i pozitivno utiču na celo telo – dodaje ona.

Rastvorljiva vlakna su takođe poznata kao prebiotici, koji hrane dobre bakterije creva (poznate kao probiotici) za uspešno okruženje. Srednji avokado u proseku ima 13,5 grama vlakana. „Vlakna će takođe doprineti redovnom pražnjenju creva i pomoći u sprečavanju zatvora,” kaže Shapira.

5. Kao redovan deo ishrane, avokado može pomoći u kontroli težine

Sadržaj vlakana u avokadu takođe je idealan za održavanje zdrave težine, jer vlakna – nerazgradiv hranljivi sastojak – povećavaju sitost.

– Kombinacija zdravih masti i vlakana u avokadu podstiče osećaj sitosti, čime se smanjuje ukupni unos kalorija – kaže Shapira.

Jedna mala studija na 31 odrasloj osobi sa prekomernom težinom ili gojaznošću otkrila je da zamena ugljenih hidrata u obroku sa visokim sadržajem ugljenih hidrata sa kalorijski jednakom količinom avokada povećava osećaj sitosti i hormone koji regulišu glad. Avokado može biti bogat kalorijama, tako da je kontrola porcija ključna, ali dodavanje malo avokada u obrok može pomoći da se osećamo siti duže u poređenju s drugim namirnicama.

– Avokado takođe pomaže u poboljšanju metabolizma tako što utiče na način na koji naše telo skladišti i koristi masti, pomažući da se smanji visceralna mast, koja se skladišti oko organa – kaže Shapira. Ovo je demonstrirano u studiji koja je otkrila da avokado menja distribuciju stomačne masti kod žena sa prekomernom težinom ili gojaznošću.

6. Hranljive materije u avokadu mogu da poboljšaju funkciju mozga

Istraživanja su pokazala da je ishrana bogata avokadom pomaže u postizanju različitih koristi za mozak, uključujući poboljšanu kogniciju kod starijih odraslih osoba (što bi, zauzvrat, moglo da spreči Alchajmerovu bolest) i olakšanje depresije.

– Dokazi ukazuju na povezanost između nedostatka folata i depresije. Pošto organizam ne proizvodi folat, njegov unos iz hrane kao što je avokado od suštinskog je značaja – kaže Rose. Folat je popularan za zdravlje majki, ali pomaže i u dovodu krvi, a samim tim i hranljivih materija u mozak, što može uticati na raspoloženje.

7. Hranljive materije u avokadu kožu mogu da daju sjaj

Uravnotežena ishrana podjednako je važna za kožu kao i za ostatak tela. Avokado je pun zdravih masti i antioksidanata, a oba su povezana sa zdravljem kože. Rezultatu jedne male studije istraživača sa UCLA pokazali su da su žene koje su jele avokado imale primetno čvršću kožu na čelu i povećanu elastičnost kože. Iako je potrebno više istraživanja, ovi rezultati obećavaju.

Avokado je dobar izvor vitamina koji su povezani sa zdravljem kože, uključujući biotin i vitamin E.

8. Antioksidanti u avokadu povezani su sa oštrijim vidom

Avokado je takođe bogat antioksidantima i karotenoidom luteinom.

– Ovi borci protiv slobodnih radikala korisni su za zdravlje očiju i mogu pomoći u prevenciji degeneraciji makule povezane sa starenjem – kaže Shapira. Poznato je da lutein sprečava, ili barem usporava, efekte starenja očiju.

Jedna mala studija otkrila je da su odrasli starosti 50 i više godina koji su svakodnevno jeli jedan svež avokado primetili povećanje nivoa luteina u očima za 25 odsto na kraju šest meseci. Ispitanici su takođe značajno poboljšali svoju radnu memoriju i veštine rešavanja problema.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo