Naslovna / Ishrana

Prebiotici su jednostavna i jeftina hrana uz koju stomak radi „kao sat“

Priredio/la: D. T.|13:00 - 11. 08. 2023.

Prebiotici olakšavaju bolju apsorpciju kalcijuma, normalizuju vrednosti šećera u krvi, ubrzavaju metabolizam i deluju preventivno protiv zatvora

varenje-probava-digestivni trakt Ako znate koji je vaš tip probave, možete da ishranu prilagodite svojim potrebama Foto: Canva

Prebiotici utiču na varenje i poboljšavaju imuni sistem. Prebiotici su nerastvoriva vlakna koja deluju na probiotike i druge za zdravlje korisne mikroorganizame. Prebiotici su hrana za kolonije živih bakterija u crevima. Istraživači sa San José State University tvrdi da je je ovih pet namirnica prepuno prebiotika koji mogu dobro delovati na zdravlje creva.

Namirnice sa najviše prebiotika

Prema nekim istraživanjima, skoro 80 odsto osoba svaki dan uzima neki probiotik.  Israživanje San José State University  nedavno je objavljeno na godišnjem sastanku Američkog društva za ishranu. Pet namirnica sa najvećim sadržajem prebiotika su, kako se tvrdi, salata od mladih listova maslačka, jerusalimska artičoka ili čičoka, beli i crni luk i praziluk.

– I prethodna istraživanja su naglašavala zdravstvene prednosti ovih namirnica, pa se nismo iznenadili kada smo otkrili da one imaju najjači prebiotički učinak – rekla je autor studije Cassandra Boyd.

I male porcije sadarže dovoljne količine

Stručnjaci naglašavaju i da relativno male porcije ovih namirnica sadržavale preporučene količine prebiotika od 5 grama dnevno. Dovoljno je da konzumiramo samo pola manjeg crnog luka, kako bismo uneli u organizam preporučene dnevne doze.

Dijetetičari ističu da je ovih pet namirnica bogato vlaknima korisnim za zdravlje digestivnog trakta. Beli  luk, crni luk i praziluk su sastavni skoro svake kuhinje sveta, dok mladi listovi maslačka i čičoka nisu u dovoljoj meri preproznatljivi.

Istraživači naglašavaju da su pšenična i pšenični proizvodi siromašni prebioticima, dok ih u mlečnim proizvodima, jajima, uljima i mesu ima još manje.

Šta je čičoka?

Čičoka, poznata i kao jerusalimska artičoka (Helianthus tuberosus) deo je porodice glavočika. Orašastog je ukusa u Vojvidini je čičoka pounata pod imenom slatki krompir. Jerusalimska artičkoka je namirnica koja se savetuje dijabetičarima, ima nizak glikemijski indeks, sadrži inulin. Pri varenju se ne razgrađuje se u želucu, već dospeva u creva i omogućava rast dobrih bakterija. Veruje se da snižava loš holesterol i normalizuje nivo triglicerida u krvi.

Korisni i kod sindroma nervnoznih creva

Prebiotici jačaju mikrobiom i podržavaju delovanje probiotika. Prebiotici olakšavaju bolju apsorpciju kalcijuma, normalizuju vrednosti šećera u krvi, ubrzavaju metabolizam i deluju preventivno protiv zatvora. Neka istraživanja navode da su prebiotici posebno korisni i osobama koje pate od sindroma nervoznih creva.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo