Zeleni paradajz sadrži skoro istu količinu vitamina C kao i crveni

   
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Uprkos činjenici da je sa biološkog stanovišta nezreo, zeleni paradajz i dalje sadrži značajnu količinu vitalnih hranljivih materija

Zeleni paradajz sadrži uporedivu, a u nekim slučajevima čak i veću količinu vitamina C u poređenju sa crvenim paradajzom, mada - crveni paradajz ima mnogo više likopena, a narandžasti beta-karotena. Bogat i drugim hranljivim materijama, kao što su vitamin A i kalijum.

Zeleni paradajz spada u nedovoljno korišćene namirnice

Prema istraživačkim podacima, zeleni paradajz može da sadrži skoro 23 mg vitamina C na 100 g porcije ovog zelenog ploda. Druge studije pokazuju sličan ili čak i veći raspon, na primer, između 6,74 mg i 10,23 mg na 100 g, što je uporedivo sa crvenim paradajzom.

Zreli, crveni paradajz prepun je vitamina C, a zanimljivo je da i zeleni ima slične količine ovog vitamina. Jedna šolja zelenog paradajza obezbeđuje čak 42 miligrama vitamina C. Konzumiranje dosta vitamina C može da nam pomogne da ojačamo imuni sistem kako bi telo bilo u stanju da se lakše bori protiv prehlade, gripa i drugih bolesti. Vitamin C je takođe ključan za zdravlje zuba, desni, kostiju i kože. Zato je dodavanje zelenog paradajza ishrani jedan od načina da se poveća unos vitamina C.

Zeleni paradajz smatra se slabo korišćenim, odnosno neiskorišćenim povrćem. Možda zato što je kiseo, pa čak i povremeno opor. Ima teksturu koja je čvrsta, gotovo hrskava, a sadržaj vode je znatno niži nego kod zrelog crvenog paradajza. Uprkos činjenici da je sa biološkog stanovišta nezreo, zeleni paradajz i dalje sadrži značajnu količinu vitalnih hranljivih materija i može da bude veoma zdrav dodatak ishrani.

Zdravstvene koristi zelenog paradajza

Osim bogatstva vitamina C zeleni paradajz ima i druge zdravstvene prednosti:

1. Normalizuje krvni pritisak

Zeleni paradajz pomaže u održavanju krvnog pritiska u normalnim vrednostima. Jedan veći zeleni paradajz sadrži 24 miligrama natrijuma (od preporučenih 2.300 miligrama dnevno), a zna se da je ishrana sa visokim sadržajem natrijuma uzrok visokog krvnog pritiska i povećava šanse za moždani udar. Kalijum, kojim je zeleni paradajz takođe bogat, bori se protiv efekata natrijuma i smanjuje krvni pritisak. Rastvorljiva vlakna, kojima zeleni paradajz obiluje, mogu da smanje nivo holesterola, čime se umanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti.

2. Održava zdravlje creva i sistema za varenja

Nezreli paradajz je zdrav izvor vlakana, neophodnih za zdravlje creva i probavnog sistema. Jedna šolja zelenog paradajza obezbeđuje oko 2 grama dijetetskih vlakana, prisutnih u većini voća, povrća i celih žitarica. Ishrana koja sadrži obilje vlakana može da pomogne da se smanji rizik od nekoliko stanja opasnih po život, kao što su bolesti srca, rak debelog creva i dijabetes tipa 2, navodi se u analizi časopisa Journal of Chiropractic Medicine. Vlakna takođe održavaju dobro funkcionisanje digestivnog sistema, tako da je manja verovatnoća od pojave zatvora.

3. Poboljšava zdravlje očiju

Koncentracija beta-karotena u zelenom paradajzu slična je u onoj u crvenom paradajzu. Beta-karoten je prisutan u velikom broju voća i povrća i pomaže telu da proizvodi vitamin A, koji nam je neophodan jer pomaže u zaštiti zdravlja očiju. Beta karotena se pretvara u vitamin A i podstiče proizvodnju zdravih belih krvnih zrnaca odgovornih za zaštitu zdravlja očiju. Smatra se da jedan srednji zeleni paradajz sadrži 790 internacionalnih jedinica vitamina A, ključnog za održavanje zdravlja očiju. Beta karoten se bori protiv kancerogenih ćelija i sprečava degeneraciju makule u starijoj dobi, što je glavni uzrok slepila. Stručnjaci navode da zeleni paradajz može da se koristi kao zamena za šargarepu kako bi se čuvalo zdravlje očiju.

4. Smanjuje probleme sa srcem

Unos zelenog paradajza pomaže u smanjenju šanse za srčane probleme zbog prisustva dijetalnih vlakana. Ishrana bogata vlaknima smanjuje šanse za srčane bolesti. Veliki zeleni paradajz nudi 2 grama vlakana. Zdrave odrasle osobe moraju da dobiju 14 grama dijetalnih vlakana na svakih 1000 kalorija. Rastvorljiva vlakna smanjuju nivo holesterola i takođe razvoj srčanih bolesti. Oko 10 procenata vlakana koja se nalaze u paradajzu je rastvorljivo.

5. Održava holesterol u ravnoteži

Zeleni paradajz ne sadrži holesterol, a veličina porcije od 100 grama zelenog paradajza ima 1,20 grama proteina, koji deluje kao vezivo holesterola u krvi. Takođe, sadrži 0,20 grama masti, koje povezuju holesterol u crevima. Vitamin B3 ima vitalnu ulogu u smanjenju lošeg holesterola.

6. Normalizuje zgrušavanje krvi

Vitamin K, koji se nalazi u zelenom paradajzu, pomaže da se obezbedi normalno zgrušavanje krvi. Takođe, ovaj vitamin dobar je i zdravlje kostiju, za jake kosti. Jedan srednji zeleni paradajz, na primer, sadrži 90 mikrograma dnevnog preporučenog unosa vitamina K, a budući da je vitamin K rastvorljiv u mastima, može da se kombinuje sa drugim izvorima masti kako bi se olakšala njegova apsorpcija.

7. Koristan je za proširene vene

Nesazreli paradajz sadrži acetilsalicilnu kiselinu koja deluje kao antikoagulant. To se može koristiti kao alternativna terapija – smanjenje tegoba za proširene vene. Stavite isečen zeleni paradajz na vidno proširene vene, ponovite nekoliko puta to kako bi se postigli najbolji rezultati.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>