Naslovna / Ishrana

Može li visok holesterol da izazove i kafa, otkriva nova studija

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 13. 07. 2022.

Visok holesterol može da bude posledica ispijanja kafe, ali to ne važi za oba pola, niti za sve vrste ovog napitka

drhtanje ruku Osim što vam pomaže da se probudite, kofein u prekomernim količinama može da bude razlog što vam se ruke tresu Foto: Shutterstock

Visok holesterol je rasprostranjen zdravstveni problem, a kafa najčešće konzumirani stimulans. Jedna nova studija norveških naučnika potvrdila je neke poznate, ali dala i nove zanimljive podatke o ovoj vezi.

Visok holesterol kao posledicu ispijanja kafe podstiču diptireni

Norveška ima drugu najveću potrošnju kafe na svetu. Zbog toga, čak i mali, naizgled nevažni zdravstveni efekti popularnog napitka mogu da imaju značajne zdravstvene posledice. Uloga mleka je takođe veoma važna, kao i vrsta kafe.

Rezultati ovog novog istraživanja objavljeni su u časopisu Open Heart. Sproveli su ih istraživači predvođeni Osne Lirhus Svatun sa UiT The Arctic University of Norway.

– I neke ranije studije povezale su upotrebu nefiltrirane, obične kafe sa povećanjem ukupnog holesterola. Hemikalije koje su za to zaslužne su diptereni (kafestol i kahvel) – izjavila je dr Nieca Goldberg, MD, kardiolog, koja nije bila uključena u istraživanje, ali je upoređivala rezultate.

Kako je izgledalo istraživanje

Studija je pratila ukupno  21.083 osobe iz mesta Tromse u severnoj Norveškoj. Prosečna starost ispitanika je bila 56,4 godine.

Istraživači su pratili odnos između svakog ispijanja kafe i nivoa ukupnog holesterola u serumu, i upoređivali rezultate u odnosu na pol učesnika. Referentnu grupu činili su oni koji uopšte nisu pili kafu, takođe oba pola.

Zanimljivi rezultati za visok holesterol i vrste kafe, kao i razliku u polovima

Uticaj na visok holesterol izazov je kada su u pitanju mnoge namirnice, jer je poznato da način ishrane u velikoj meri utiče na njegov nivo. Ovo istraživanje je dalo nove dokaze u prilog tvrdnjama naučnika da rizik za povećanje ukupnog holesterola kod ispijanja kuvane (obične) kafe sa mlekom postoji za oba pola.

Zanimljivo je da je konzumiranje filtrirane kafe povezano sa povećanim ukupnim holesterolom samo kod žena, ne i kod muškaraca.

Šta je dobra zamena za mleko u kafi kako bismo izbegli visok holesterol

Dr David Kao, vanredni profesor na University of Colorado School of Medicine , predlaže da se kao dodatak kafi koristi manje mlečnih proizvoda sa visokim sadržajem masnoća. Recimo, prelazak na zamene koje imaju biljnu bazu, mogu da budu od pomoći kod pasioniranih „kafopija“.

Komentarišući da je holesterol meren u ovoj studiji podrazumevao sve vrste holesterola (dobar, loš i ukupni), i da stvari uvek treba posmatrati tako, dr Kao je dodao:

– Ako gledamo HDL (dobar) u odnosu na LDL (loš), a ne samo ukupan, može da se desi da je kafa u nekim slučajevima bila dobar stimulans. Ako je, međutim, došlo do skoka oba holesterola, i to se odrazilo i na ukupan, osoba mora da povede računa ako kontinuirano konzumira veće količine kafe.

I druge navike u kombinaciji sa kafom mogu da budu opasne

Dr Kao takođe predlaže da naučnici obavezno uzmu u obzir i druge navike u ishrani i načinu života povezane sa konzumacijom kafe. Tu se, prema njegovim rečima, prvenstveno misli na vrstu obroka koja je usledila pre ili posle ispijanja kafe. Takođe, i na neke druge parametre, na primer, preterani umor koji bi mogao da izazove neko potencijalno opasno stanje (apneja).

Ponekad je potrošnja kafe samo posledica i pokazatelj drugih stvari i okolnosti, podseća dr Kao.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo