Naslovna / Zdravlje

Kafa i probiotik se ne slažu uvek, šta treba da znamo da creva „rade kao sat“

Priredio/la: D. T.|12:00 - 01. 05. 2022.

Bakterije u probioticima su veoma osetljive na sve što povećava temperaturu ili kiselost u želucu

šolja kafe Foto: Shutterstock

Kafa može uspostaviti dobru ravnotežu bakterija u digestivnom traktu. Kofein i probiotik ipak ne slažu se u svim prilikama i ne treba ih  istovremeno koristiti sa nekim namirnicama. Stručnjaci naglašavaju da probiotike primenjujemo u jutarnjim satima ili pre spavanja, ali i dodaju da se ovi suplementi mogu zameniti jogurtom ili kiselim mlekom.

Sklad koji dovodi do boljeg zdravlja

Naučna i medicinska zajednica počinje da shvata kako ravnoteža bakterija u crevima utiče na ukupno zdravlje, stalno se ukazuje na vezu između dobrih bakterija i pravilnog funkcionisanja probavnog sistema. Ovaj sklad dovodi do boljeg zdravlja srca, snižava holesterol, jača imunološki sistem, priprema telo da ponudi naboji odgovor na anksioznost i depresiju. „Drugi mozak“ je koncept koji postaje sve popularniji među stručnjacima i odnosi se na aktivnosti crevnih bakterija u mikrobiomu.

Kafa i dobre bakterije

Češće se zato primenjuju probiotici, ali stručnjaci naglašavaju da kao i svi lekovi, probiotički suplementi mogu biti manje efikasni ako stupe u interakciju sa nekim jedinjenjima. Kafa može poboljšati balans bakterija, može biti veoma korisna za zdravlje ako ne preterujemo i ne konzumiramo više od tri šoljice kafe dnevno.

Studija iz 2019. objavljena u časopisu The American Journal of Gastroenterology pokazala je da osobe koje unose dve ili više šoljica kafe svakodnevno, imaju veći nivo dobrih crevnih bakterija u poređenju sa onima koji uopšte ne piju kafu ili je koriste u manjim količinama. Smatra se da je razlog za ovo delovanje hlorogene kiseline u kafi.

Kako kofein deluje na suplemente kalcijuma, gvožđa?

Stručnjaci naglašavaju da slatka kafa, uz obolje šećera i drugih slatkih dodataka, može ipak nepovoljno delovati na zdravlje i poništiti blagotvorno dejstvo kafe na crevne bakterije i zdravlje probavnog sistema. Većina istraživača veruje da upotreba kafe ne izaziva problematičnu interakciju sa probiotičkim suplementima. Naglašava se da kofein može sprečiti apsorpciju nekih drugih suplemenata, kao što su kalcijum, gvožđe, magnezijum i neki od vitamina B kompleksa.

Kada je najbolje koristiti probiotike ako pijemo kafu?

Ističe se da kafa, koja se konzumira neposredno ili odmah nakon primene probiotika, može da poništi delovanje suplementa. Smatra se da je razlog za to toplota pića, a isto pravilo važi i kada je u pitanju unos toplog čaja. Bakterije u probioticima su veoma osetljive na sve što može povećati temperaturu ili kiselost u želucu. Stručnjaci navode da je zato najbolje probiotike uzimati ujutro neposredno nakon buđenja ili pre odlaska na spavanje na prazan stomak.

Rano ujutro posle primene probiotika ne bi trebalo koristiti veoma vruću hranu, jednostavne šećere, zasićene masti, crvenom meso, kako se ne bi oštetilo pravilno funkcionisanje probiotika. Isto pravilo važi i pre odlaska na spavanje. U ovom periodu je takođe bitno izbegavati gazirana pića, ljuta i začinjena jela.

Lekari navode da probiotički suplementi nisu jedini način da se poboljša ravnoteža bakterija u digestivnom traktu. Na dobar rad creva i na jačanje imuniteta dobro deluju i jogurt, kiseli kupus, kiseli krastavci, specifični sirevi, kao što su čedar, mocarela i gauda.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo