Naslovna / Zdravlje

Kako prepoznati manjak vitamina B12 u organizmu

Priredio/la: D. T.|12:00 - 29. 04. 2022.

Manjak vitamina B12 deluje na centralni nervni sistem, pa osobe sa niskim ili deficitarnim nivoima B12 imaju poteškoća sa koncentracijom. Najosetljivije su starije osobe

Vitamin B12 Vitamin B12 je esencijalni nutrijent neophodan za sintezu DNK i dobro funkcionisanje centralnog nervnog sistema Foto: Shutterstock

Vitamin B12 je esencijalni nutrijent neophodan za sintezu DNK i dobro funkcionisanje centralnog nervnog sistema. Poznat je i pod nazivom kobalamin i pripada vitaminima koje ljudski organizam nije u stanju sam da stvara. Glavni izvor ovog vitamina su namirnice životinjskog porekla. Manjak vitamina B12 je relativno čest i uglavnom je posledica ograničenog unosa vitamina putem ishrane, pa potom nekih zdravstvenih stanja i upotrebe lekova.

Vrednosti B12 vitamina

Normalne vrednosti B12 iznose više od 200 pg/mL, nivoi od 200–600 pg/mL smatraju se graničnim, a vrednosti manje od 200 pg/mL se određuju kao manjak vitamina B12. Nedostatak vitamina B12 češći je kod starijih osoba, ali može se javiti i kod dece, trudnica, dojilja. Manjak B12 često se pogrešno dijagnostikuje. Prvi znaci i simptomi deficita vitamina B12 su umor, bleda koža, češće glavobolje.

Umor

Umor je čest simptom nedostatka vitamina B12. Ćelijama je neophodan B12 vitamin za pravilan rad. Nedovoljne količine B12 mogu smanjiti proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i uticati na snabdevenost kiseonika ćelijama. Nedostatak B12 ili folata može izazvati megaloblastnu anemiju.

B12 i folati su neophodni za sintezu DNK i pravilno sazrevanje ćelija krvi. Za ovaj tip anemije karakteristična je pojava velikih nezrelih crvenih krvnih zrnaca koji ne mogu da dopremaju krv sa kiseonikom do tkiva i organa, usled čega se pacijenti osećaju umorno i iscrpljeno. Umor i slični simptomi koji se dovode u vezu sa manjkom vitamina B12 mogu se razviti i kada su vrednosti ovog vitamina granično niske.

Bleda ili žućkasta boja kože

Isto kao kod malokrvnosti koja je posledica manjka gvožđa, anemija povezana sa nedostatkom B12 manifestuje se bledom kožom. Visok nivo bilirubina koji nastaje razgradnjom crvenih krvnih zrnaca, može usloviti nastanak žutice sa karakterističnom žućkastom bojom kože i beonjača.

Žutica nastaje zbog povišenog nivoa bilirubina koji je glavni produkt raspada crvenih krvnih zrnaca. Bilirubin nastaje razgradnjom molekula hema, zelenkastožućkastog pigmenta koji je sastavni deo molekula hemoglobina, koji je odgovoran za snabdevanje organa i tkiva kiseonikom.

Glavobolja

Nedostatak i manjak vitamina B12 često dovodi do pojave glavobolje, koja je jedan od najčešćih simptoma manjka ovog vitamina i kod odraslih i kod dece. U 80 odsto slučajeva osobe koje imaju normalne vrednosti B12 vitamina neće patiti od migrene, navodi jedna studija. Naučnici nastoje da otkriju kako bi terapija vitaminom B12 mogla da umanji simptome migrene.

Depresija

Vitamin B12 neophodan je za pravilno funkcionisanje centralnog nervnog sistema i dobro mentalno zdravlje. Manjak ovog vitamina se dovodi u vezu sa većim rizikom od razvoja depresije. Nizak nivo B12 može povisiti nivoe aminokiseline koja se zove homocistein, usled čega može doći do oksidativnog stresa, oštećenja DNK, ćelijske smrti i depresije.

Studija iz 2020. navodi da su depresivne osobe imale niže nivoe B12 i više nivoe homocisteina. Deficitarni nivo B12 može usloviti i nekada nastanak psihoze i poremećaja raspoloženja, smatraju neki stručnjaci.

Gastrointestinalni problemi

Nedostatak B12 može izazvati dijareju, mučninu, zatvor, nadimanje, gasove i druge gastrointestinalne simptome, koji pogađaju i odrasle osobe i decu. Stručnjaci naglašavaju da su mnogi od ovih simptoma nespecifični i da mogu biti i posledica netolerancije na hranu, upotrebe nekih lekova i infekcija.

Poteškoće sa koncentracijom

Manjak vitamina B12 deluje na centralni nervni sistem, pa osobe sa niskim ili deficitarnim nivoima B12 imaju poteškoća sa koncentracijom. Najosetljivije su starije osobe, ali neke studije navode da se ovo stanje može prevazići terapijom vitaminom B 12. Posle terapije u trajanju od tri meseca 84 odsto učesnika jedne studije je ublažilo simptome, lakše su mogli da se fokusiraju na činjenice, poboljšali su pamćenje.

Upala jezika

Glositis je upala jezika usled kojeg jezik nabrekne, promeni boju. Teška upala jezika rezultira otokom, crvenilom, bolom. Glositis se može pojaviti zajedno sa stomatitisom, koji karakterišu rane i upale u ustima. Oba stanja česta su kod malokrvnih osoba sa nedostatkom vitamina B12, mogu se javiti i bez anemije i biti znak ranog nedostatka vitamina B12. Glositis može biti uzrokovan i nedostatkom folne kiseline, riboflavina i niacina.

Parestezija

Parestezija je stanje koje se karakteriše izmenjenom osetljivošću nekog dela tela na različite stimuluse. Ovim terminom označava se subjektivan osećaj nelagode zbog peckanja, golicanja, svraba najčešće u rukama i stopalima. Stanje je često kod deficita vitamina B12. Treba imati na umu da se simptomi nedostatka B12 preklapaj sa simptomima koji se odnose na dijabetičku neuropatiju, to jest, oštećenje nerava uzrokovano visokim šećerom koje prate bolovi i utrnulost ekstremiteta.

Osobe sa dijabetesom koje uzimaju metformin imaju veći rizik od razvoja nedostatka B12, jer ovaj lek, kako se smatra, može smanjiti apsorpciju vitamina B12. Zbog toga neki lekari preporučuju da osobe koje su na terapiji metforminom redovno kontrolišu nivoe vitamina B12.

Drugi znaci i simptomi manjka B12 vitamina

Neki od simptoma nedostatka ovog vitamina su i grčevi i slabost mišića. Nedostatak B12 negativno utiče na motoričke i senzorne nervne funkcije usled čega su mogući grčevi i slabost mišića.

Poremećaj koordinacije je neurološki simptom koji može biti uzrokovan nedostatkom B12. Pacijenti imaju poteškoća pri hodu i balansiranju. Kod manjka B12 vitamina česta je i erektilna disfunkcija, javlja se i poremećaj vida zbog oštećenja optičkog nerva.

Dijagnostika i lečenje

Simptomi nedostatka vitamina B12 nisu specifični samo za ovo stanje, pa se često kasno dijagnostikuju. Dodatan oprez je potreban  veganima i starijim od 60 godina, dojiljama i trudnicama, osobama na terapiji metforminom ili inhibitorima protonske pumpe.

Stanje se utvrđuje analizama krvi, koja daje uvid u nivoe B12, folata. Radi se kompletna krvna slika sa perifernim razmazom, utvrđuju se i nivoi metilmalonske kiseline, homocisteina. U slučaju da se dijagnostikuje manjak vitamina B12, stanje se leči injekcijama, suplementima ili lečenjem osnove bolesti. Ishrana bogata ribom, mesom, iznutricama, jajima može biti od pomoći. Veganima ili vegetarijancima se savetuje upotreba nutritivnog kvasca i biljnog mleka sa dodatkom B12 i suplementacija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Slavka Stimmer
16:12, 29. 04. 2022.
Odgovori

Super, hvala!
Ja sam 70 g. Imam taj problem. Pomogl ste mi puno.

Sladjana Subotic
10:13, 30. 04. 2022.
Odgovori

Hvala na detaljnom opisu o vitamin B12. Malo sam imala informacija koliko je značajan za nas organizam. Ako bi se ocenjivala vaša detaljna objava o ovom vitamini i njegovom značaju za organizam, od 1 do 10, moja ocena bi bila čista 10 – ka.
Vec duže vreme sam i sama u dilemi kako da koristim ovaj vitamin kada osetim potrebu za hranom nakon što ga popijem? Posebno, što ne smem da budem gojazna, zbog zdravstvenih problema kičme i jednim veštačkim kukom, a tu je i drugi na listi za operaciju. Kada god odem na kontrole, uvek mi napišu korigovanje telesne težine. A da ne govorim o neuroloskom problemu, posebno nakon virusa corone.
Unapred Vam se zahvaljujem na saradnji.

Veroljub
22:11, 30. 04. 2022.
Odgovori

U martu 2021 imao Sam tezi slucaj koviada i od tad imam problem sa kozom .Ispod kolena kao da je izgorela od sunca a i ruke izmedju laktova i sake isto ka da je izareno sa koprivom lekari neznaju sta je Dal je neki nedostatak vitamina .Pozdrav iz CH

Drago
22:50, 30. 04. 2022.
Odgovori

Vasi savjeti ispisani jezikom koji razumiju i manje obrazovani ljudi kojima sam i sam drug otvaraju siroko polje koje nas upucuje na dobrobit vitamina B12 ciji ce nedostatak uociti dobar psihojatar ili neurolog a za uspjeh u lijecenju treba malo vise vremena a ne 10 injekcija i tacka.Ovo je tema za seminare i edukaciju veceg broja stanovnistva pozdravljam vas uz zelju za dobro zdravlje i uspjeh na svim zivotnim poljima

Ајка
23:26, 02. 05. 2022.
Odgovori

Одличано објашњено, али имам питање.После прележаног ковида прошле године знатно ми се проредила коса.Перем косу спевијалим шампонима, тинктурама.Чиме да се лечим изнутра.Хвала.

Biljana
7:17, 04. 05. 2022.
Odgovori

Molila bih vas da mi kazete sta znaci kada imamo viska vitamina B12?Na sta to ukazuje i kako ga spustiti na normalne vrednosti?Hvala i pozdrav

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo