Naslovna / Ishrana

Beli luk sprečava visok holesterol, a u kom obliku je najzdraviji za jelo

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 27. 08. 2022.

Potvrđeno je da beli luk ima antimikrobna svojstva što znači da je efikasan u borbi protiv virusa i bakterija, a među ostalim korisnim dejstvima izdvaja se antikoagulantno

beli luk Beli luk obiluje hranljivim materijama i sastojcima, ali neki od njih treba da se razgrade da bi se u potpunosti iskoristili Foro: Shutterstock

Beli luk od davnina ima široku primenu u ishrani, ali i narodnoj medicini. Njegova brojna lekovita svojstva su dokazana, ali je nedovoljno poznato da od načina na koji ga jedemo zavisi i procenat iskoristljivosti hranljivih materija.

Koje hranljive supstance sadrži beli luk i kada se efikasno razgrađuju

Beli luk obiluje vitaminima C, A, K i B6. Sadrži dosta kalijuma, gvožđa, fosfora, kao i magnezijum, selen i cink. U jednom čenu belog luka ima oko 18,8 kJ, odnosno 4,5 kalorija, 0,2 g proteina i 1 g ugljenih hidrata.

Spada u retke namirnice koje su izvor organosumpornih sastojaka. Upravo oni su odgovorni za karakterističan oštar ukus, aromu i brojna lekovita svojstva. Ovi sastojci se procesom pripreme (seckanja, usitnjavanja i gnječenja, pa potom žvakanja) razlažu u sastojke koji prave interakciju sa raznim molekulima u telu i tako pojačavaju korisno dejstvo. 

Kako se pravilno jede beli luk da bi se sva korisna svojstva iskoristila

Potvrđeno je da beli luk ima antimikrobna svojstva. Njih čini antivirusna i antibakterijska aktivnost supstanci u čenima ove izuzetno lekovite biljke. Ali, to ne važi za beli luk u izvornom, neljuštenom obliku. On tada sadrži veliku količinu supstance alijin, koja nema antimikrobna svojstva.

Da bi došlo do potrebne interakcije sa enzimom aliinaza, potrebno je da luk oljuštimo, izgnječimo, iseckamo i žvaćemo. Tek tada dolazi do potrebnog razlaganja i aktiviranja antimikrobnih svojstava. Alicin procesom autooksidacije prelazi u ajoen, koji ima i antikolagulantno dejstvo. Stoga, najbolji i najefikasniji način konzumacije belog luka je da ga oljuštimo, iseckamo ili izgnječimo, i ostavimo 5-10 minuta da odstoji pre konzumacije.

Preporuke nutricionista kažu da beli luk treba konzumirati minimum 10 dana redovno po 2 čena dnevno, a onda napraviti pauzu od desetak dana. Ako vam intenzivan miris belog luka ne smeta i nemate osetljiv želudac, jedan čen dnevno je optimalna količina za bolje zdravlje.

Jedinjenja iz belog luka utiču na sintezu holesterola i preveniraju srčana oboljenja

Beli luk i njegovi organosumporni sastojci smanjuju sintezu holesterola u jetri tako što blokiraju enzime koji ga formiraju. Kako je visok nivo holesterola jedan od najvažnijih uzroka ateroskleroze i kardiovaskularnih oboljenja, jasno je da ima veliki značaj u zaštiti i jačanju srca. Takođe, utiče na pobošljanje funkcija srca i kompletnog krvotoka. Uz to, može da spusti visok krvni pritisak i sprečava nastanak krvnih ugrušaka.

Jedna studija sprovedena na Univerzitetu u Luisvilu otkrila je da pojedinja jedinjenja belog luka, kao što je alil sulfid, pomažu u sprečavanju promena u crevnoj flori kod starijih osoba.

Blagotvoran uticaj na kognitivne funkcije, sprečavanje Alchajmerove bolesti i demencije

Smatra se da beli luk doprinosi boljem kognitivnom zdravlju kod starijih osoba. Istraživanja kažu i da može da smanji rizik od razvoja Alchajmerove bolesti i demencije. Ako ga jedemo redovno, poboljšaćemo funkciju mozga. Uz to, beli luk podiže nivo energije na dnevnom nivou, što je veoma značajno za osobe koje su u trenažnom procesu, ili one koje boluju od hroničnog umora.

Trebalo bi da ga konzumiraju i žene i muškarci u starijim godinama, a posebno žene, zbog razvoja osteoporoze i smanjene gustine kostiju. U njegova izuzetna dejstva spada i sposobnost da se smanje upalni procesi u organizmu.

Beli luk  je imunitetska bomba

Njegova jaka antivirusna svojstva važna su za stanja kakva je prehlada, a može da ublaži kašalj i da pomogne u slučaju hroničnog bronhitisa.

U jednoj uporednoj studiji sa 146 učesnika, prva  grupa je dobijala suplemente belog luka jednom dnevno u trajanju od 12 nedelja, a druga je primala placebo. U prvoj kontrolnoj grupi su zabeležena 24 slučaja prehlade, a u drugoj 65. I vreme oporavka je bilo kraće u prvoj grupi, koja je uzimala suplementaciju belog luka.

Beli luk za zdravije zube i kao doprinos prevenciji malignih bolesti

U ginekologiji, beli luk se koristi za lečenje bakterijske vaginoze. Uspešna je primena i u slučaju problema sa zubima, poput parodontoze, upala, ili komplikacija posle vađenja zuba. Upotrebljava se i kao sredstvo protiv opadanja kose.

Beli luk, kažu laboratorijska istraživanja, ima i jak antikancerogeni potencijal. Preliminarni rezultati eksperimenata kažu da je efikasan u borbi protiv ćelija sarkoma kod albino pacova, a da ekstrakt belog luka zaustavlja deljenje kancerogenih ćelija u svim fazama maligne bolesti. Prednost terapijskih metoda koje za osnovu imaju jedinjenja iz belog luka je to što za sada nisu zabeleženi negativni efekti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Zorica Kovacevic
22:59, 27. 08. 2022.
Odgovori

Da li beli luk mogu da kiriste osobe koje imaju giht? Hvala!!

Babic mitar
14:33, 28. 08. 2022.
Odgovori

To je nesto naj bolje iz prirode.

Gordan
16:42, 30. 08. 2022.
Odgovori

Caroban je,znaci i pored ostrog mirisa iukusa.

Duško
8:46, 11. 02. 2023.
Odgovori

Dali osobe koje troše tablete za srce i želudac smiju trošiti bjeli luk.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo