Hrana koja utiče na miris tela: Evo koje namirnice ga pogoršavaju, a koje poboljšavaju

Piše: D. T.    
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

I genetske razlike utiču na miris tela, ipak redovna higijena i dalje je glavni način borbe protiv neprijatnosti

Neprijatan miris tela i pored redovne higijene može biti posledica upotrebe određenih namirnica.

Mnoge vrste zdrave hrane, ne isključivo beli luk, mogu uticati na miris tela. Ipak, postoje načini da se ova neprijatna pojava ublaži. Istraživanja navode da na miris tela pre svega utiču bakterije nastanjene na koži i način na koji te bakterije razgrađuju znoj. Primećeno je da izvesne namirnice u većoj meri mogu biti "krivci" za neprijatan miris tela.

Riba

Riba i morski plodovi su ukusne i zdrave namirnice, ali ipak mogu izazvati neprijatan miris tela.

U veoma retkim slučajevima, telo pretvara holin, nusproizvod iz morskih plodova, u jedinjenje trimetilamin koje miriše na ribu. Taj neprijatan miris može biti posledica genetskog poremećaja trimetilaminurije, poznatog i kao sindrom ribljeg mirisa. U nekim slučajevima, riblji miris može biti izazvan i konzumacijom hrane bogate trimetilaminom ili problemima sa crevnom florom.

Osobe koje imaju trimetilaminuriju mogu da mirišu na ribu i nakon konzumacije pasulja, brokolija, karfiola, kikirikija i proizvoda od soje. Ipak, stručnjaci naglašavaju da je ovo stanje veoma retko, te većina ljudi može bez brige da jede ribu.

Povrće

Iako je povrće izuzetno zdravo, nakon konzumacije određenih vrsta može se osetiti neprijatan miris tela. Brokoli, kupus, karfiol i prokelj sadrže sumporna jedinjenja koja se oslobađaju kroz znoj, pa miris postaje intenzivniji. Savet je, na primer, da se kupus ne prekuva, jer tada češće dolazi do neprijatnosti.

Začini

– Poznato je da pojedini začini koji sadrže sumpor, pri kontaktu sa bakterijama na koži, mogu izazvati specifičan miris tela – navodi dijetetičarka Erin Palinski-Vejd. To nije nužno samo beli luk, već i začini poput karija i kima.

Crveno meso

Konzumiranje većih količina crvenog mesa može uticati na miris tela, objašnjava Palinski-Vejd. Posle obroka sa crvenim mesom oslobađaju se bezmirisni proteini, koji pri kontaktu sa bakterijama na koži i znojem dovode do neprijatnog mirisa.

Hrana koja može poboljšati miris tela

Stručnjaci navode da neće svi ljudi osetiti neprijatan miris nakon konzumacije pomenute hrane, jer i genetske razlike utiču na intenzitet mirisa. Ipak, određene promene u ishrani mogu pomoći. Preporučuje se kontrola unosa jako začinjene hrane, kao i veći unos vode, voća i povrća.

Jabuke, lisnato zeleno povrće, jogurt i zeleni čaj mogu neutralisati jedinjenja koja izazivaju neprijatne mirise. Ujedno, ove namirnice povoljno utiču na zdravlje crevne flore.

Najefikasniji način da sprečimo neprijatne mirise jeste redovna higijena tela i odeće.

Adekvatne količine vode, dobar kvalitet sna, bolja kontrola stresa i redovna fizička aktivnost takođe su neophodni faktori – zaključuje Palinski-Vejd.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>