Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Ovsena kaša sprečava pojavu kandide i visok pritisak, ali nije zdrava u svim oblicima

Priredio/la: Ma.R.
11:00 - 30. 08. 2022.

Ovsena kaša je jedan od najčešćih nutricionističkih predloga za zdrav doručak, ali uz dovoljno informacija o sastavu i načinu pripreme

ovsena kaša Ovsena kaša je izuzetno zdrav predlog za doručak ali moramo da vodimo računa o sastavu i načinu pripreme Foto: Shutterstock

Ovsena kaša dobija se iz ovsa (Avena sativa), poznatog i kao zob, koji spada u najzdravije integralne žitarice. Ne sadrži gluten, ima nisku kalorijsku vrednost a ozbiljan je izvor telu potrebnih vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata.

Kakvu nutritivnu vrednost ima ovsena kaša

Ovsenu kašu dobijamo pripremom ovsenih pahuljica. Radi se o integralnoj hrani, koja je neuporedivo zdravija od rafinisane, odnosno komplerno obrađene. Proces obrade uništava dobar deo hranljivih sastojaka kakvi su vitamini, minerali, vlakana i drugi fitonutrijenti. Zbog toga su i ovsene pahuljice i ovsena kaša mnogo bolji izbog od nekih drugih žitarica ili namirnica koje podležu ozbiljnijoj preradi.

Ovsena kaša ima tretira se namirnocom niže kalorijske vrednosti. Ona može biti pojačana u odnosu na to šta joj dodajemo. Bogata je proteinima i mastima, potrebnim za predstojeći dan. Šolja obične ovsene kaše koju smo skuvali sa vodom kuvane sa vodom ima 166 kalorija, veliku energetsku vrednost, 6 grama proteina i 4 grama zdravih masti. Sve to doprinosi održavanju mišićne mase, dobrom balansu telesne tečnosti, tkiva i strukture ćelija. Ovaj sastav je dobar i za apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima.

Minerali i zdravi ugljeni hidrati koje sadrži ovsena kaša

Ovsena kaša je bogatstvo minerala. Tako u jednoj šolji obične kuvane ovsene kaše dobijamo i više od polovine dnevnih preporučenih vrednosti mangana. Ovaj mineral ima značajnu ulogu u formiranju kostiju, vezivnog tkiva, faktora koagulacije krvi i hormona. Takođe, ima zadatak da reguliše trošenje energije, kompletan metabolizam i nivo šećera u krvi, apsorbuje kalcijum, i doprinosi normalnoj funkciji našeg mozga.

U istoj količini ovsene kaše je i do 18 odsto preporučene dnevne vrednosti za unos fosfora, selena i cinka, kao i 10 odsto preporučene dnevne vrednosti za unos gvožđa kod odraslih osoba. Svi ovi minerali su važni za naš imunitet, krv, kosti i zube.

Ovsena kaša sadrži i složene ugljene hidrate, pre svega biljna vlakna. Ovsena kaša u jednoj šolji sadrži 28 grama zdravih ugljenih hidrata, 4 od biljnih vlakana. Ona su ključna za stanje naše crevne flore i dobru probavu, uz duži osečaj sitosti. Samim tim, čuvaju našu optimalnu telesnu težinu i pomažu u izbegavanju gojaznosti. Uz to, ova namirnica stimuliše proces varenja i poboljšava pokretljivost creva, a to sprečava zatvor. Rastvorljiva vlakna iz ovsene kaše izuzetno su važna za regulaciju nivoa glukoze u krvi i nivoa holesterola.

Ovsena kaša u prevenciji i pri infekciji kandidom – u kom obliku koristiti ovas

Kandida je uporna gljivična infekcija koja se leči medikamentima, ali pre svega redukovanim režimom ishrane. Ona podrazumeva potpuno izbacivanje mlečnih proizvoda i unosa šećera. Rezultati istraživanja u vezi sa uticajem konzumiranja ovsene kaše na kandidu su različiti i još uvek izazivaju brojne nedoumice.

Međutim, najveći broj nutricionista savetuje onima koji imaju probleme sa kandidom da konzumiraju sirovi, neobrađeni ovas i ovsenu kašu od istog. Sirovi ovas je dokazano dobar i za vraćanje ravnoteže naše crevne flore i dobrih bakterija, samim tim i u prevenciji pojave kandide.

Jednom broju naučnika sporno je bilo kakvo korišćenje ovsenih proizvoda kod kandide zbog prisustva ugljenih hidrata. Ipak, ono što je sigurno jeste da nikako ne bi trebalo konzumirati industrijske ovsene kaše sa dodatkom aditiva i bilo kakvih rafinisanih šećera.

Antioksdativna svojstva jačanju imunitet i brane od malignih bolesti

Najveća koncentracija antioksidanata, a u ovsu ih ima dosta, jeste u njegovom spoljašnjem sloju. U ovsenoj kaši ima dosta flavonoida, fitinske kiseline, fenolnih jedinjenja, i sterola. Od vitamina, tu su još vitamin B6, E i K, tiamin, riboflavin i niacin. Sva ova jedinjenja su od ogromnog značaja za jačinu našeg imunskog sistema

Vitamin E ima veliku ulogu u razlaganju složenih jedinjenja lipida, a vitamin K deluje kao koagulant u krvi. Oba vitamina pomažu u očuvanju zdravlja kostiju, a antioksidanti smanjuju oksidativni stres i preveniraju bolesti kakve su karcinomi i Alchajmerova. Takođe, upotreba namirnica bogatih vlaknima najbolja je prevencija raka debelog creva.

Ovsena kaša i dijabetes (kontrola nivoa šećera u krvi)

Sposobnosti ovsa i ovsene kaše u regulaciji normalnog nivoa šećera u krvi odnose se na prisustvo beta-glukana. On formira jednu vrstu gel – mase koja odlaže pražnjenje želuca i brzu apsorpciju glukoze u krvi.

Jedno istraživanje sa dijabetičarima na Univerzitetu u Hajdelbergu je pokazalo da je redovna konzumacija zdrave ovsene kaše značajno uticala na smanjenje nivoa šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2. Namirnice bogate vlaknima i složenim ugljenim hidratima utiču na bolji i sporiji proces varenja, a to se odražava i na nivo šećera u krvi. 

Zdravije srce, ali i koža

Redovan unos ovsa, odnosno ovsene kaše, ima uticaj kod smanjenja kardiovaskularnih bolesti. Obična, nesoljena ovsena kaša pravljena sa vodom deo je preporučene ishrane kod lečenja hipertenzije. Istraživanja kažu da redovna upotreba ovsene kaše pomaže u smanjenju rizika od visokog krvnog pritiska i holesterola.

Zanimljivo je da ovas možeda se koristi i kao prirodni lek za razne kožne bolesti. Glatka ovsena kaša koja se nanese na kožu utiče na simptome kakvi su alergijski osip, akne, dermatitis ili boginje.

Kako pripremiti zdravu ovsenu kašu

Ovsena kaša je jedna od idealnih varijanti za zdrav doručak. Međutim, to podrazumeva da nema aditiva i dodatih veštačkih šećera. Najbolje je pripremiti je sa običnom vodom ili jogurtom. Njena hranljiva vrednost varira u odnosu na to da li je kuvamo ili samo prelivamo pahuljice, da li je iz kesice i obogaćena nekim ukusima, veštačkim bojama ili zaslađivačima. Za najobičniju i najzdraviju ovsenu kašu, potrebno je:

Sve navedene sastojke treba pomešati i ostaviti da smesa provri. Smanjite temperaturu, povremeno mešajte uz lagano krčkanje. Pahuljice treba potpuno da omekšaju. Da biste pojačali korisna svojstva i nutritivnu vrednost, dodajte orašaste plodove, semenke ili cimet.

Zdrava hladna ovsena kaša sa jogurtom pravi se tako što se čiste ovsene pahuljice pomešaju sa jogurtom, poklope i ostave preko noći ili nekoliko sati u frižideru. Masa se zatim izblendira. I u ovu ovsenu kašu možete da ubacite orašaste plodove i semenke. Sušeno voće treba izbegavati jer su neke vrste pune šećera. 

TEME:
Tamara
5:04, 13. 09. 2022. Odgovori

Obožavam da jedem opsegu kasu mnogo je dobra

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend