Naslovna / Ishrana

Šta se dešava sa našim organizmom kada svaki dan jedemo ovsenu kašu 

Priredio/la: S.St.M.|9:00 - 14. 10. 2024.

Mnogi zdravstveni stručnjaci preporučuju ovsenu kašu kao zdrav doručak – i to s dobrim razlogom. Možemo je jesti toplu, potopiti ih preko noći, praviti od njih štanglice ili mafine ili ih čak umešati u testo za vafle

ovsena kaša za svakodnevni doručak Ovseni keksići za doručak jedna su od brojnih mogućnosti kojima možemo da započnemo dan Foto Shutterstock

Pored ukusnih, raznovrsnih mogućnosti koje nam pruža ovas, zdravstveni stručnjaci imaju dobar razlog zbog koga preporučuju da svaki dan jedemo ovsenu kašu, kao doručak koji se ne preskače.

Duže možemo da se osećamo siti

Ovas je odličan izvor vlakana, ugljenih hidrata koje telo ne može da svari. Pošto vlakna usporavaju varenje, duže vreme nećemo osećati glad. Konzumiranje hrane bogate vlaknima pomaže u izbegavanju naglih skokova i padova nivoa šećera u krvi, a istovremeno smanjuje osećaj gladi.

– Uključivanje ovsa u doručak ili u različite obroke i užine odličan je način da se obroku da veća mogućnost da se duže zadrži i da vam pomogne da se duže osećate siti – kaže Maggie Michalczyk, dijetetičar. Kako navodi Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA), 1 šolja kuvane ovsene kaše sadrži 4 grama vlakana, što je 16 odsto preporučene dnevne vrednosti.

Lakše ćete prazniti creva

– Ovas sadrži posebnu vrstu rastvorljivih vlakana koja se nazivaju beta-glukan. Beta-glukan u crevima formira konzistenciju nalik gelu i pomaže kretanju u digestivnom traktu i redovnom pražnjenju – kaže Michalczyk.

Ovo pomaže u povećanju zapremine stolice, olakšavajući kasnije pražnjenje creva. Osim toga, uparivanje ovsenih pahuljica sa izvorima nerastvorljivih vlakana – poput neoljuštenih isečenih jabuka, orašastih plodova ili kupina – takođe može pomoći kretanju hrane u digestivnom traktu i olakšati redovno pražnjenje.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Početak dana sa činijom ovsa može doneti višestruke koristi za zdravlje srca. Zbog sadržaja vlakana, ovsena kaša može pomoći u snižavanju lošeg LDL holesterola, stabilizaciji nivoa šećera u krvi i čak snižavanju visokog krvnog pritiska – a sve to igra značajnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Vaše crevne bakterije će procvetati

Ovsena kaša je i prebiotička hrana, koja hrani dobre bakterije u crevima. Održavanje zdravih crevnih bakterija – takođe poznatih kao crevni mikrobiom – koristiće imunološkom sistemu tela, poboljšati raspoloženje i varenje i pomoći u odbrani od bolesti.

Sistematski pregled iz 2021. objavljen u Journal of Nutrition otkrio je vezu između konzumiranja ovsa i povećanja korisnih grupa bakterija u crevima, što ga čini doručkom pogodnim za creva i za srce.

– Uključivanje raznovrsne hrane biljnog porekla poput ovsene kaše takođe je korisno za raznovrsnost crevnog mikrobioma, što je još jedan važan aspekt zdravlja creva – kaže Michalczyk.

Lakše ćete upravljati svojom težinom

Pored ovih koristi, istraživanja pokazuju da ovaj popularni doručak može čak i da podrži napore za mršavljenje i kontrolu težine.

Prema pregledu iz 2021. objavljenom u Foods, ovseni beta-glukan ima pozitivne efekte na hiperglikemiju, snižavanje nivoa lipida u krvi i smanjenje telesne težine.

– Sadržaj vlakana u ovsenim pahuljicama ispunjava i zasićuje, što zauzvrat može pomoći u unosu manje kalorija tokom dana i upravljanju težinom. Beta-glukan takođe može da podstakne oslobađanje peptida YY, hormona proizvedenog u crevima koji pomaže kod sitosti – objašnjava Michalczyk.

Ako ste spremni da započnete jutro sa ovsom, možete početi sa tradicionalnom jednostavnom činijom ovsene kaše i omiljenim dodacima, ili ostaviti ovsenu kašu da prenoći, napraviti pečenu ovsenu kašu, ovsene keksiće za doručak – mogućnosti su beskrajne.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo