Naslovna / Ishrana

Zaslađivači kao sastavni deo naše zdravije svakodnevne ishrane

Priredio/la: eKlinika//PR|8:55 - 02. 09. 2022.

Zdrava i uravnotežena ishrana je mnogo više od pukih potreba za hranljivim materijama. Ovaj vid ishrane poziva ljude da smanje količinu hrane bogate zasićenim mastima, soli i šećerom

niskokalorijski zaslađivači Zdrav obrazac ishrane treba da se zasniva na ovim namirnicama Foto: PR

Zdrava i uravnotežena ishrana za cilj ima da podstakne zdrav obrazac ishrane koji treba da se zasniva na voću, povrću i integralnim žitaricama, orašastim plodovima i mahunarkama, ribi i mlečnim proizvodima sa niskim sadržajem masti.

Uloga niskokalorijskih zaslađivača?

Ovaj vid zdrave i uravnotežene ishrane poziva ljude da smanje količinu hrane bogate zasićenim mastima, soli i šećerom. Uloga niskokalorijskih zaslađivača kao aditiva hrani i piću je u ispunjavanju ovih smernica. Mnoge evropske zemlje, kao što su Belgija, Nemačka, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo podržavaju ovu odluku.

Šta su to niskokalorijski zaslađivači?

Zaslađivači su dodaci koji praktično ne sadrže kalorije, tako da mogu biti korisni u smanjenju ukupanog unosa energije, odnosno kalorija. Koriste se za povećanje nivoa slatkoće hrane i pića, kao i u farmaceutskim proizvodima, a najpoznatiji i najčešće korišćeni širom sveta su kalijum, aspartam, ciklamat, saharin, sukraloza i steviol.

U kojim proizvodima se nalaze niskokalorijski zaslađivači?

Nekada je uloga niskokalorijskih zaslađivača u našoj svakodnevnoj ishrani bila ograničena, ali danas ih možemo pronaći u mnogobrojnim namirnicama prehrambene i farmaceutske industrije. Žitarice uključujući hleb i granola pločice, mlečni proizvodi poput jogurta i sladoleda dobili su svoje varijante bez šećera. Pored njih proizvode se i bezalkoholna pića, žvakaće gume i širok spektar začina koji u sebi sadrže niskokalorijske zaslađivače. Kada je reč o zdravstvenim proizvodima sastavni su deo tečnosti za ispiranje usta, žvakaćih multivitamina, pasta za zube i sirupa za kašalj.

(eKlinika/PR)

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo