Grožđe sadrži vredne supstance kao što su resveratrol i oligomerni proantocijanidini (OPC). Reč je o antioksidansima sposobnim da se suprotstave slobodnim radikalima koji oštećuju ćelije u našem organizmu
Crveno, crno i belo grožđe imaju različite nutritivne karakteristike
Postoje različite vrste grožđa i glavna razlika očigledno leži u boji – crveno, crno i belo. Obično jednu vrstu biramo u odnosu na drugu samo na osnovu ukusa, ne pitajući se da li različite nutritivne karakteristike. Ali koje je grožđe najkorisnije za zdravlje?
Sa stanovišta količine minerala i vitamina, varijacije između različitih sorti grožđa su minimalne. Sve sorte se uglavnom sastoje od vode i bogate su fruktozom. Jasno je da što su slađe, to sadrže više fruktoze. Ali ako se jede u pravim količinama, sve vrste grožđa su zdrava užina bez masti.
Grožđe štiti od oštećenja krvnih sudova
Grožđe sadrži vredne supstance kao što su resveratrol i oligomerni proantocijanidini (OPC). Reč je o antioksidansima sposobnim da se suprotstave slobodnim radikalima koji oštećuju ćelije u našem organizmu. Oni štite od oštećenja krvnih sudova, pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Razlika je u UV boji: crvene i crne sorte sadrže više antioksidanata u odnosu na belu zahvaljujući tamnom pigmentu koji deluje kao redukciono sredstvo radikala. S ove tačke gledišta, crno i crveno grožđe su najbolji izbor za zdravlje. Seme i kožica crvenog grožđa, osim toga, bogate su resveratrolom i OPC, a u kožici i semenkama je i najveća količina vlakana. Zato bi bilo idealno da se grožđe jede zajedno sa semenkama i kožicom.
Grožđe ima korisna svojstva za zdravlje
U poređenju s drugim vrstama voća, grožđe nije bogato vitaminima i mineralima, ali njegova jača strana su fitohemikalije. Studije su pokazale da pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti i starenja mozga. Crveno ili crno grožđe sadrži resveratrol, katehine i proantocijanidine, koji se dovode u vezu sa prevencijom različitih tumora, uključujući tumor dojke, debelog creva i pluća. Ukoliko se grožđe stavlja u frižider u velikoj meri se smanjuju nivoi fitohemikalija, pa je najbolje da ga držite u činiji.
Pulpa grožđa bogata je vitaminima B1, B6, B2, A i C, sadrži minerale soli, bakar, gvožđe, magnezijum, cink, kalijum i natrijum, kao i organske kiseline, jabučne, vinske (sa specifičnim antikancerogenim svojstvima za rak prostate) i limunske. U kožici crvenog grožđa koncentrisani su brojni polifenoli (pre svega resveratrol), koji smanjuju potrošnju energije, nakupljanje masti u jetri, šećer u krvi, pa čak i krvni pritisak. Ovo voće je niskokalorično – 100 grama ima oko 60 kalorija. Visoko prisustvo antioksidanata, vitamina i minerala, daju grožđu korisna svojstva za zdravlje.
Kontraindikacije grožđa
Grožđe bi trebalo umereno da konzumiraju pacijenti koji u okviru terapije za lečenje srčanih bolesti uzimaju beta-blokatore, kao i oni koji imaju probleme sa bubrezima, jer se za njih preporučuje hrana sa umerenom količinom kalijuma. U slučaju dijareje, trebalo bi izbegavati grožđe zbog njegovog dejstva protiv zatvora.
Volim grozdze jer mi daje energinu Ali ne vise od 100 gr. Dali ima nuz pojava jer imam hipotireoza Hasimoto. Imate prekrasen objave pozdrav