Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

„Šećer hrani karcinom“- može li konzumiranje šećera da izazove rak

Priredio/la: I. V.
11:00 - 06. 12. 2022.

Ako neko ograničava svoju ishranu pod pretpostavkom da pomaže telu, možda, u stvari, uskraćuje sebi izvore energije koji su mu potrebni za borbu sa određenim bolestima

šećer hrani karcinom Šećer nije kancerogena supstanca, ali ni previše šećera nije zdravo Foto: Shutterstock

Frazu „šećer hrani karcinom“ sigurno ste mnogo puta čuli a reč je o konceptu koji nas navodi da se zapitamo hoće li konzumiranje šećera izazvati rak. Zbog tog straha mnogi prestaju da jedu šećer plašeći se od razvoja karcinoma u budućnosti. Međutim, nijedna studija na ljudima nije pokazala da smanjenje unosa šećera sprečava ili leči rak. Štaviše, nijedna studija nije pokazala da previše šećera uzrokuje rak, drugim rečima – ne postoji direktna veza između šećera i raka.

Šećer nije kancerogena supstanca

Stručnjaci podsećaju da šećer nije kancerogena supstanca koja izaziva rak. Suština je da umereno konzumiranje šećera kao deo zdrave ishrane ne izaziva rak. Međutim, prekomerna konzumacija šećera, posebno dodatog u prerađena pića i hranu, može da doprinese pojavi gojaznosti i dijabetesa – važnih faktora rizika za pojavu raka.

Nacionalni savet za zdravstvo i medicinska istraživanja Australije pregledao je, na primer, sve dostupne dokaze o ishrani i zaključio da konzumacija saharoze nije povezana sa povećanim rizikom od raka. Bilo je dovoljno dokaza da se zaključi da ne postoji povezanost između šećera i raka pankreasa, creva, dojke i bešike. Nije bilo ni dokaza o direktnoj povezanosti između konzumiranja šećera i povećanog rizika od raka bilo kog tipa.

Odakle ideja da šećer hrani karcinom ?

Kada jedemo hranu koja sadrži ugljene hidrate, uključujući hranu koja sadrži šećer, naše telo je razlaže na glukozu. Ta glukoza onda pokreće ćelije da proizvedu energiju koja nam je potrebna za preživljavanje i ovaj proces se naziva metabolizam. Normalne ćelije i ćelije raka koriste glukozu za energiju. Naučnici znaju da ćelije raka metaboliziraju glukozu brže od normalnih ćelija. To je deo nečega što se zove Varburgov efekat, nazvan po nemačkom naučniku Otto Warburgu, koji je proučavao rak početkom 20. veka.

Varburgov efekat čak ima praktičnu primenu u dijagnostici raka. U testu snimanja, koji se zove pozitronska emisiona tomografija ili PET skeniranje, lekari ubrizgavaju radioaktivnu glukozu u krvotok. S obzirom na to da ćelije raka metabolišu glukozu brže, PET skeniranje osvetljava lokaciju ćelija raka i tumora u našem telu. Lekari mogu da koriste taj snimak/sliku kako bi pronašli rak ili da procene koliko dobro lečenje raka funkcioniše.

Koncept „šećer hrani karcinom“ nije potkrepljen naučnim dokazima

Postoji mišljenje da „šećer hrani karcinom“ odnosno ćelije raka. Istraživanja podržavaju ideju da ćelije raka troše više šećera od normalnih, ali ne postoje ubedljivi dokazi koji bi dokazali kako će konzumiranje šećera dovesti do bržeg rasta ili širenja raka ili da će prestanak konzumiranja šećera sprečiti razvoj tumora. Zna se da većina ćelija raka raste brže od normalnih ćelija i stoga im je potrebno više energije.

Pokazalo se da se metabolizam glukoze često menja u ćelijama raka kako bi se zadovoljila povećana potražnja za glukozom. Međutim, to ne znači da će konzumiranje šećera ubrzati rast ćelija raka ili izazvati rak. Sva hrana se razgrađuje na glukozu jer svim ćelijama, a ne samo ćelijama raka, neophodna je glukoza za energiju.

Ljudsko telo imaju nekoliko rezervnih strategija za održavanje nivoa šećera u krvi normalnim. Čak i bez unosa ugljenih hidrata, telo će proizvoditi šećer iz drugih izvora, uključujući proteine i masti. Tokom lečenja i oporavka od raka, telu je potrebna energija. Ali, ako neko ograničava svoju ishranu pod pretpostavkom da pomaže telu, možda, u stvari, uskraćuje sebi izvore energije koji su mu potrebni za borbu protiv karcinoma.

Čak i ako šećer ne hrani karcinom, ne znači da je ishrana sa visokim sadržajem šećera zdrava

Zdravstveni zvaničnici uvek podstiču zdravu ishranu i održavanje zdrave telesne težine kako bi se ljudili zaštitili od raka i preporučuju ljudima da svakodnevno uživaju u širokom spektru namirnica. Takođe, preporučuju ograničavanje unosa hrane koja sadrži dodane šećere, kao što su keks, kolači, gazirana i bezalkoholna pića zaslađena šećerom, ali i energetska i sportska pića. Takođe podvlače da to što šećer nije kancerogena supstanca ne znači da je ishrana sa visokim sadržajem šećera zdrava, podsećajući da je previše kalorija iz šećera povezano sa gojaznošću i dijabetesom – faktorima rizika za razvoj karcinoma.

TEME:
Vickasti
2:01, 07. 12. 2022. Odgovori

Ovaj članak su platili proizvođači šećera.

Budimir
14:21, 07. 12. 2022. Odgovori

Pa suština terapije Rudolfa Brojsa upravo pobija tu vašu tezu,sam sam je primjenio posle kancera i odstranjena bubrega(gradus IV) smatram da mi je to produžilo život jer je vjerovatnoća preživljavanja kod ovog stadia bolesti 5% sedma godina je od operacije pri tom sam odbio hemoterapiju i pet puta sam dosad proveo Brojsovu terapiju( 42 dana bez unosa hrane samo sok od cvekle,mrkve,celera 150ml dnevno i čajevi ,praktično sam unosio u organizam 50 Kkcl)
7.godina je od operacije

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor