Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Proja od kukuruznog brašna: Zdrava zamena umesto hleba za sve sa visokim pritiskom i dijabetesom

Priredio/la: Ma.R.
11:00 - 19. 12. 2022.

Kukuruzno brašno može biti belo ili žuto, a najzdravije je ako se koristi kao integralno kukuruzno brašno od celog zrna (krupnije), ili kao palenta (sitno mleveno)

proja Kukuruzno brašno spada u namirnice dobre za redukcione režime ishrane i mršavljenje, jer nema mnogo kalorija i ubrzava metabolizam Foto: Shutterstock

Proja od kukuruznog brašna je odličan izbor za sve koji imaju zdravstvene probleme poput alergije na gluten, visokog pritiska, gojaznosti ili dijabetesa. Mana kukuruznog brašna je visok sadržaj ugljenih hidrata, ali postoje načini da se dobrim informisanjem upotrebi tako da se „računaju“ samo korisna svojstva.

Kukuruzno brašno i proja – brojne koristi za zdravlje ako se koriste u razumnim količinama

Pored velike količina hranljivih materija, minerala i vitamina, prednost korišćenja ovog brašna je i njegova visoka nutritivna vrednost. Međutim, treba znati da zbog velike količine ugljenih hidrata ono ne sme biti osnova ishrane i koristiti se svakodnevno. Posebno ne u većim količinama. Potencijalni problem je u tome što, kažu nutricionisti, neki sastojci mogu da blokiraju apsorpciju određenih nutrijenata i uspore varenje. To se prvenstveno odnosi na nesvarljiva vlakana. Zbog toga se preporučuje oprez osobama sa poremećenom crevnom florom i onima sa sindromom iritabilnog kolona.

Proja i kukuruzno brašno kao riznica vitamina i minerala

Najveći kvaliteti ovog brašna su to što ne sadrži gluten, ima veliku količinu svarljivih vlakana, proteina i antioksidanata, lako se vari i poboljšava probavu. U kukuruznom brašnu ima niacina, tiamina, riboflavin, folata, vitamin B6, K i E. Takođe i karotenoida (beta karotena), različitih aminokiselina i minerala, cinka, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, bakra, selena i mangana. Šoljа žutog kukuruznog brašna sadrži 35 odsto dnevnih preporučenih količina gvožđа zа muškаrce i 16 odsto za žene.

Zašto je kukuruzno brašno dobro za osobe koje imaju dijabetes

Kukuruzno brašno se preporučuje osobama koje boluju od dijabetesa. Ako se pripremi adekvatno (bez dodavanja previše masnih dodataka) i ne koristi prekomerno, zadržaće sve korisne sastojke. Pomoći će u raznovrsnosti jelovnika, isključiti belo brašno, održavati nizak nivo holesterola. Sve su to značajni parametri za izbegavanje gojaznosti, kao i prevenciju kardiovaskularnih problema kojima su osobe sa dijabetesom sklone.

Kukuruzno brašno, kao i proja pripremljena od njega sadrži folnu kiselinu. Magnezijum jača kosti, a korisni sastojci omogućavaju poboljšanu funkciju bubrega kod osoba sa dijabetesom. Sve to smanjuje razvoj popratnih patologija, odnosno komorbiditeta.

Kukuruzno brašno i proja preporučljivi su za snižavanje holesterola i visokog krvnog pritiska

Razumna, odnosno uravnotežena upotreba kukuruznog brašna ima dobar uticaj na regulaciju visokog krvnog pritiska i snižavanje nivoa holesterola. Uz to, probava i varenje će biti bolji, neće biti zatvora, što sprečava tvrde stolice i pojavu hemoroida. Poboljšanje performansi rada debelog creva uz balansiranu ishranu i bolje varenje uslov je i za prevenciju pojave raka ovog organa.

Kukuruzno brašno spada u namirnice dobre za redukcione režime ishrane i mršavljenje, jer nema mnogo kalorija i ubrzava metabolizam. Laboratorijska istraživanja kažu i da dobro utiče na stanje kože.

Razlika između proje i projare, uz provereni recept

U testo za proju mogu da se dodaju razni dodaci u cilju poboljšanja ukusa kao što su sir, jogurt ili jaja. Inostrane varijante (primer španska pita) uključuju i seckane namirnice kao štp su kiseli krastavčići, paprika… Naše bake bi rekle da to onda nije prava proja, već projara. Izbor, naravno, zavisi od ličnih afiniteta i ukusa.

Za pravu proju potrebno je:

  • kukuruzno brašno (krupno mleveno, 400 gr)
  • voda (220 ml)
  • prašak za pecivo (pola kesice)
  • so (1 ravna kašičica)
  • mast ili suncokretovo ulje (ne za testo već za podmazivanje posude za pečenje)

Priprema:

Smesu napraviti od kukuruznog brašna, mlake vode i soli. Treba da bude ređa od testa za hleb, a gušća od smese za palačinke. Sjedinite sve sastojke i sipajte u podmazan pleh. Pecite do 30 minuta na 220 stepeni, dok po vrhu korica blago ne pocrveni. Proverite nožićem da li je testo gotovo, odnosno, da nije lepljivo iznutra. Poprskajte mlakom vodom i prekrijte pamučnom krpom. Isecite na kocke. Prijatno!

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend