Naslovna / Ishrana

Namirnice kojima nije mesto u našem frižideru

Priredio/la: S.St.|11:30 - 18. 12. 2022.

Namirnice su bilo koje materije koje se u vidu hrane i pića, u prerađenom ili neprerađenom stanju, unose u ljudski organizam i doprinose očuvanju njegove homeostaze. Hranu čine ugljeni hidrati, belančevine, masti, vitamini i minerali

namirnice Namirnicama koje u sebi skrivaju prazne kalorije, transmasti i gomilu šećera nema mesta u našem frižideru i zamrzivaču Foto Shutterstock 

Životne namirnice podrazumevaju sve što se upotrebljava za hranu i piće u prerađenom ili neprerađenom stanju a tu su i začini, boje i sve druge materije (aditivi) koje se dodaju namirnicama radi konzervisanja, obogaćivanja ili popravke organoleptičkih svojstava.

Koje se se sve namirnice kriju u našem frižideru

Ostaci hrane na kojima se, možda, uhvatila plesan verovatno nisu jedina stvar koju bi trebalo da izbacimo iz našeg frižidera. Možda tu postoje i one namirnice koje u sebi skrivaju prazne kalorije, transmasti i gomilu šećera. Možemo sebi da pomognemo ako se odlučimo za zdravije izbore i neku hranu držimo podalje od nšeg frižidera i zamrzivača.

Jogurt sa dodatim ukusom

Jagoda, borovnica, vanila – uobičajena porcija jogurta sa dodatim ukusom od 200 ml ima 3 puta više šećera od običnog jogurta. Običan punomasni jogurt sa svežim bobičastim voćem i orašastim plodovima ima manje šećera, više vlakana i mnogo više hranljivih materija. A punomasni jogurt pomaže u suzbijanju gladi bolje od nemasnog jogurta i može da nam pomogne da izgubimo težinu.

Kečap 

Možda nećemo razmišljati o toj naizgled bezopasnoj bočici kada brojimo kalorije u svojoj novoj ishrani sa niskim sadržajem šećera. Ali ako zamislimo da je četvrtina ispunjena šećerom, odnosno, da svaka supena kašika sadrži 4 grama, mogli bi da promenimo mišljenje. Bolji izbor bi svakako bio domaći, malo začinjeni marinara sos.

Majonez

Kašika majoneza ima 93,8 kalorija. Ista količina dižonskog senfa ima oko 15, iako bismo verovatno koristili mnogo manje. Previše je primamljivo, ako ga imamo u frižideru, da ga ne namažemo na sendvič. Zato majonez treba da izbacimo, a senf da zadržimo.

Gazirana pića

Kod ove namirnice nema iznenađenja. Gazirana pića puna su praznih kalorija i nemaju skoro nikakvu nutritivnu vrednost. Treba da ih bacimo, jer ako ih nema, ne možemo da ih pijemo. Kao alternativu, možemo u sodu ili kiselu vodu da dodamo malo limuna ili limete i da imamo zdrav i ukusan napitak.

Viršle

Meso koje je prerađeno da bi duže trajalo (na primer, sušenjem ili dimljenjem) dovodi se u vezu sa kolorektalnim karcinomom, a možda i sa rakom želuca. Ovde, između ostalog, spadaju viršle, šunka, kobasice i usoljena govedina.

Tonik

Kinin, koji toniku daje njegov jedinstveni gorak ukus, zaslađen je do te mere da boca od 3,5 dl ima 124 kalorije – skoro isto kao koka-kola. Za koktele, umesto njega, možemo da dodamo malo sode i limete – dobra je zamena i ima mnogo manje kalorija.

Sladoled

Znate one male posude sladoleda, ludih ukusa, sa gomilom masti i šećera. Najbolja zamena za ovu, ne tako zdravu poslasticu je običan jogurt sa svežim bobicama i granolom. Ali ako baš moramo da imamo sladoled u zamrzivaču, veoma je važno da uvek kada ga kupujemo proverimo sadržaj masti i šećera i izaberemo brend koji ih drži na minimumu.

Kremasti preliv za salatu

Često je bogat mastima. A kada je sadržaj masti mali, obično ima puno šećera ili soli ili veštačkih zaslađivača – i ispunjen je sastojcima čija imena ne možemo ni da izgovorimo. Mnogo je bolje, a i lako da sami napravimo svoju salatu samo sa maslinovim uljem, morskom soli i malo sirćeta – jednostavno i ukusno.

Smrznuti pomfrit

Teško mu je odoleti kada nas u restoranu pitaju: „Želite li uz to pomfrit?” Sebi samo otežavamo kada u zamrzivaču pored smrznutog spanaća držimo one ukusne, masnoćom natopljene, kalorija prepune slane štapiće. Budimo iskreni: ako je pomfrit tu, nema šanse da se odlučimo za spanać.

Kiseli krastavci

Većina kiselih krastavaca u prodavnicama puna je soli. Ali krastavci, od kojih se prave kiseli krastavci, za nas su dobri. Imaju puno vode, što nam pomaže da ostanemo hidrirani. Takođe imaju antioksidante i pomažu u suzbijanju upale. Zato je najbolje da kupujemo sveže. Ako baš želimo malo posebnog ukusa, možemo da ih pomešamo sa malo sirćeta. Čak možemo i malo soli da dodamo, ali ne previše.

Zamrznuta pica

Zamrznuta pica puna je kalorija (1.920 u pici od 6 porcija), zasićenih masti (30 grama) i natrijuma (5.040 miligrama). Umesto nje, bolje je da u zamrzivaču držimo bobičasto voće, povrće i supu, na čemu će nam biti zahvalni naše srce i naš struk.

Pivo

Jedno pivo posle posla može da nam prija, a možda ćemo od njega imati i neke zdravstvene koristi. Zato to jedno pivo može da ima svoje mesto u našem frižideru. Ali ako ćamo lako naiskap da popijemo pakovanje od 6 limenki piva tokom fudbalske utakmice, ne treba sebe da dovodimo u takvo iskušenje. Osim praznih kalorija, toliko alkohola povezano je sa brojnim zdravstvenim problemima. O mamurluku da i ne govorimo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo