Naslovna / Ishrana

Ovas i njegove prednosti za pravilan rad štitne žlezde

Priredio/la: S.St.|11:30 - 24. 06. 2023.

Ishrana dobra za štitnu žlezdu važna je za održavanje pravilnog funkcionisanja njenih hormona

ovas za tiroidu Konzumiranje ovsenih pahuljica može biti od koristi za one koji imaju probleme sa štitnom žlezdom Foto Shutterstock

Ovas je dobar dodatak našoj ishrani jer pogoduje pravilnom radu štitne žlezde i proizvodnji njenih hormona. Zahvaljujući povećanju zdravstvene svesti, mnogi ljudi počeli su da teže zdravijim izborima hrane. U tom pogledu, veoma visoko mesto na zdravstvenoj lestvici zauzima ovas koji ima mnoštvo zdravstvenih prednosti. Studije su otkrile da konzumiranje ovsene kaše može pomoći u upravljanju dijabetesom, smanjenju rizika od srčanih oboljenja, smanjenju krvnog pritiska i još mnogo toga. Ispostavilo se da ovsena kaša dnevno takođe može da spreči probleme sa štitnom žlezdom.

Problemi štitne žlezde

Štitna žlezda, oblika leptira, nalazi se u vratu i svaki problem u vezi s njom utiče na njen rad i proizvodnju hormona. Tiroidni hormoni igraju važnu ulogu u disanju, varenju, raspoloženju, telesnoj težini i otkucajima srca. Jedna od ključnih komponenti držanja hormona štitne žlezde pod kontrolom je konzumiranje odgovarajuće hrane.

Studija objavljena u Sudanese Journal of Pediatrics otkrila je da je uravnotežena ishrana važna komponenta za održavanje zdrave funkcije štitne žlezde. Stručnjaci sugerišu da ovas može biti deo ove ishrane.

Ovas za štitnu žlezdu

Dr Pavithra N Raj, glavni dijetetičar u Manipal Hospital u Yeswanthpur, Karnataka, rekla je za HealthShots da je ovas ima nekoliko izvrsnih hranljivih sastojaka koji su dobri za osobe koje imaju probleme sa štitnom žlezdom.

Ovas je odličan izvor vitamina B i E, cinka, bakra, magnezijuma, mangana i gvožđa, koji proizvode hormone štitne žlezde i održavaju njihovu ravnotežu. Sadrži i jod, neophodan za pravilno funkcionisanje štitne žlezde. Ovas je takođe izvor antioksidanata avenantramida (AVA),  grupe difenolnih kiselina koje se nalaze samo u ovsu. Bogat polifenolima, ovas može pomoći u smanjenju upale i smanjenju rizika od autoimunih bolesti povezanih sa štitnom žlezdom, dodaje dr Raj.

Prednosti konzumiranja ovsa nisu ograničene samo na štitnu žlezdu. On sadrži i složene ugljene hidrate i ima nizak glikemijski indeks, pa se metabolizam povećava sa dodatnim vlaknima jer telo mora više da radi da bi razgradilo cela zrna. Ovo, zauzvrat, daje energiju telu.

Ovsena kaša i štitna žlezda

Jedan od najboljih načina da se obezbedi optimalno funkcionisanje štitne žlezde jeste kroz hranu koju jedemo, a ovas je dobra opcija za ljude koji pate od štitne žlezde. Dr N Raj preporučuje da uključimo 30-50 grama ovsa, u zavisnosti od našeg stanja i vrste koju svakodnevno konzumiramo. Najjednostavnije je da u ishranu uključimo ovsenu kašu, koju možemo da obogatimo svežim voćem i tako zadovoljimo svoje dnevne potrebe za hranljivim materijama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo