Rotkvice su obavezan sastojak prolećnih salata i iako su malo korenasto hrskavo povrće veoma su bogate hranljivim materijama. Neke od prednosti konzumiranja rotkvica su smanjenje upale i snižavanje vrednosti holesterola. Jedna studija je čak pokazala da ekstrakt korena rotkvice ima specifična svojstva protiv karcinoma.
Rotkvice utiču na zdravlje štitne žlezde
Međutim, nauka kaže da sirove rotkvice u ishrani imaju jedan neželjen efekat. Naime, ovo sirovo povrće može na iznenađujući način da utiče na zdravlje štitne žlezde. Ključna veza između rotkvice i zdravlja štitne žlezde je prirodna supstanca koja se nalazi u rotkvicama – goitrogen. Goitrogeni su grupa jedinjenja koja se nalaze u mnogim različitim vrstama povrća i voća, uključujući brokoli, kelj, jagode i određene proizvode od soje. Kada se hrana bogata goitrogenima jede u sirovom obliku, oslobađaju se hemikalije goitrogena. Samim tim kada jedemo sirove rotkvice unosimo u organizam i ove goitrogene.
Kako goitrogeni ometaju štitnu žlezdu?
Štitna žlezda stvara dve različite vrste hormona: trijodtironin (takođe poznat kao T3) i tiroksin (T4), koji su neophodni u održavanju zdravog metabolizma. Ako štitna žlezda ne funkcioniše kako treba, možemo da doživimo gubitak ili povećanje telesne težine, umor i „moždanu maglu“ među mnogim drugim mogućim simptomima.
Kako bi naša štitna žlezda pravilno funkcionisala, potreban joj je jod da bi se apsorbovao i pretvorio u hormone T3 i T4. A prema naučnom radu objavljenom u časopisu Biochemistry & Pharmacology, poznato je da goitrogeni (hemikalije koje se nalaze u rotkvicama) blokiraju proces dopremanja joda do štitne žlezde. Drugim rečima, rotkvice imaju potencijal da ometaju funkciju štitne žlezde. U studiji se takođe pominje da mnogo veće količine goitrogena imaju potencijal da izazovu povećanje štitne žlezde, ali bi bilo gotovo nemoguće konzumirati toliku količinu goitrogena samo putem rotkvica.